Mimmi Lindgren, 24 år, som läser elektroteknik och bor i Tensta Torn, var en av dem som kom till festen i Tensta Centrum.
– Jag flyttade hit precis när de öppnade. Från början kände jag mig lite utanför, men sedan började jag arbeta på Tech-Tensta och fick lära känna alla barn och deras föräldrar. Så nu känns det jättebra.

I torsdags blev mötet verklighet, hyresgästerna i Tensta Torn bjöds in på fest i Tensta Centrum för att träffa föreningslivets lokala representanter. Martina Ljunggren från Åke Sundsvall AB, företaget som byggt studentskrapan och även förvaltar byggnaden, var nöjd att så många kommit till festen.
– Många av våra hyresgäster kommer inte från Stockholm, och de säger ”vi hade ingen aning om att det finns så här många och engagerade föreningar i området”.
Hon är övertygad om att de inflyttade studenterna vill göra något meningsfullt i området när de kan.
– Det finns mycket att göra i Järva, som till exempel att bli engagerad i läxhjälpen. Då har man under en timme eller två gjort något viktigt för en kille eller tjej, och kan sedan gå  hem efter en meningsfull insats.
Martina Ljunggren arbetar i Tensta Torn och hon märker att hyresgästerna mer och mer börjar vistas och handla i centrum.
– Kanske kände sig många osäkra till en början, på grund av allt som skrivs om Tensta och Järva. För om man inte har varit här förut och bara har läst i tidningar om området, då kan man förstå om de känner sig rädda. Men här är lugnt, vi har inte haft någon skadegörelse, ingenting.

En av gästerna var Magda Al-Walai, 53, från Östersund. Hon studerar till sjuksköterska och bor i Tensta torn sedan ett år tillbaka.
– Den här festen är jättebra, för att man lär känna människorna som bor i Tensta och slipper känslan av rädsla, sade hon.

Abdullahi Adam, 22 år, från Rinkeby, studerar till civilingenjör/maskintekniker på Tekniska högskolan i Stockholm. Han var med på Tensta krog för att hälsa de nyinflyttade välkomna.
– Det är bra om de känner sig hemma här och kanske engagerar sig i civilsamhället, sade Abdullahi Adam.
Hans kompis Mohamed Yusuf 22 år, från Tensta, som studerar datateknik på Mittuniversitetet i Sundsvall, sade samma sak:
– Jag är också här för att välkomna studenterna.
Abdullahi och Mohamed planerar att starta en studentklubb i Järva och hoppas att alla högskole- och universitetsstudenter i Järva ska bli medlemmar och engagera sig i klubben. Nu var de på festen för att lära känna studenterna i Tensta Torn och försöka värva dem.

– Det här tycker jag är ett klockrent initiativ, sade Tomas Amanuel,  30 år, som den här dagen representerade fotbollsföreningen Tensta City.
– Många är väldigt engagerade i föreningslivet och det är jättemycket som görs. Så det är kul att de få ta del av det som pågår, samtidigt är det bra för oss att få träffa och välkomna nya människor i området. Vi kanske hittar nya fotbollsspelare som vill spela med oss. Jag spelar fotboll, men är också med i styrelsen. Vi hoppas att hitta folk som kan bidra med något, för att vi är mer än ett fotbollslag. Vi erbjuder gemenskap och tar ett stort samhällsansvar.

Hagi Farah, en av Järvas profiler och initiativtagare till festen, var nöjd med festen.
– Jag tycker att det här har gått jättebra, bättre än förväntat. Ungefär 70 studenter har kommit och det är fantastiskt, säger Hagi Farah.

Fakta:

Festen anordnades på initiativ av medborgarvärden Hagi Farah, av Tensta Centrums ägare FastPartner, byggföretaget Åke Sundvall AB och en rad föreningar i området.
Tensta torn består av 243 studentlägenheter med blivande läkare, sjuksköterskor, filmregissörer, arkitekter, statsvetare, civilingenjörer och lärare.
Alla hyresgäster bjöds in att äta på Tensta krog. FastPartner stod för räkningen.

Ifrah-Degmo Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta träff diskuterades på mötet i nämnden igår

Sammanträdet i Spånga-Tensta genomfördes i rask takt. Den punkt som diskuterades mest handlade om utförsäljningen av Tensta gymnasium och Tensta träff.

”Gör om och gör rätt!”

Även ungdomarna i Rinkeby skriver brev till politiker och makthavare inför kvällens beslut i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. ”Ni ska nu fatta ett beslut för oss utan att fråga oss vad vi behöver?”, skriver de. Och de uppmanar makthavarna – gör om och gör rätt!

Järvabadet i final i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2021

Varje år vill Stockholms stad uppmärksamma arkitektur som ”sticker ut” i den ständigt växande staden. Olika byggnader anmäls och en jury väljer därefter ut 10 kandidater som du som stockholmare kan vara med och rösta på. Det är inte bara hus som anmäls. Förra året vann Folke Bernadottes bro på Djurgården priset. I år har Järva sin egen byggnad bland finalisterna!

Ut i svarta natten under Night Event i Rinkeby

I går kväll så samlades barn, ungdomar och vuxna på Rinkeby torg klockan 19.00. De deltog i Svenska bostäders Night Event som organiserades av lokala idrottsföreningar.