Innan matchen drog igång var det dags för gemensam lagfotografering.

Tre dagar i rad blir det basket på högsta nivå i Ungdomens Hus i Rinkeby. Shanta IF har bjudit in SYDOM, Somali Youth Development Organisation of Minnesota, på besök.

– Gänget från Minnesota har varit här tidigare och spelat, säger Saleeban Mohamed, ordförande i Shanta IF. Det är några år sedan sist, så nu bjöd vi in dem igen.
Saleeban Mohamed är grundaren av Shanta IF, föreningen som i år firar 20-årsjubileum. Klubben organiserar pojkar och flickor i olika åldrar, många av dem har somaliskt ursprung.
– Somalia är en basketnation, helt klart, och före inbördeskriget var vi riktigt bra.

Utanför Ungdomens Hus står två polisbilar på tisdagskvällen. Anledningen är att inne i sporthallen har finansmarknadsminister Per Bolund, MP, varit med när Shanta Basket herrar värmde upp.
– Jag har spelat basket i hela mitt vuxna liv, säger han, i KFUM Central. Det är en fantastisk sport.
Per Bolund får också hålla ett kort anförande innan matchen mellan Shanta Basket och gästerna från USA börjar. Förutom att hylla sporten, passar han på att uppmana alla att rösta i valet den 9 september.

Förutom att hylla sporten, passar han på att uppmana alla att rösta i valet den 9 september.

Läktarna i Ungdomens Hus fylls eftersom. En av dem som var där i god tid är Iman Elmi. Hon är ansvarig för Shanta IF:s flic- och damklag.
– Han är vår stjärna, säger hon, och visar på en man i mörk kostym. Alla somalier känner till honom.
Den hon talar om är Abdulkader Sheik Dahir, Somalias landslagscoach och själv en storspelare på 1980-talet. Han är den som är ledare för SYDOM, laget som organiserar ungdomar med somaliskt ursprung i Minnesota.
– Mina tre söner är med här, säger han. Tränaren är min son och två av killarna i laget. Nummer 3 och nummer 13.
Minnesota brukar kallas för ”svenskbygd” eftersom svenskarna som utvandrade vid förra sekelskiftet bosatte sig där. Idag bor drygt 80 000 somalier, eller amerikaner med somaliskt ursprung, där.
– Ja, vi är många somalier i Minnesota, säger Abdulkader Sheik Dahir. Den största gruppen somalier i USA. Det finns bra med arbete och det fungerar bra.

Shanta IF:s tredagarsevent innehåller både basket, utbildning och underhållning. Ikväll, onsdag, möter SYDOM Fryshuset Basket och på torsdag kväll är det dags för Huddinge Basket. Matcherna börjar 19.30.
Tisdagskvällens match slutade framgångsrikt för gästerna, SYDOM besegrade Shanta Basket med 103-70.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Efter översvämningarna – undvik att bada

Efter skyfallen den senaste veckan avråder Stockholms stad från bad vid stadens badplatser tills provsvar om vattenkvaliteten har kommit. 

Nu börjar firandet av Eid al-adha!

Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton. – Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.

Man misstänkt för våldtäkt gripen i Tensta

Enligt uppgifter i Aftonbladet fick polisen larm om att en kvinna blivit våldtagen utomhus i Tensta vid 23.15 på onsdagskvällen. En halvtimme senare greps en misstänkt gärningsman.

Politik och schlager på årets Husbyfestival

Årets Husbyfestival blev en blandning av churros och grillspett, politik och schlager,…