Nyhetsbyrån Järvas fyra sommarjobbare har under sina tre veckor som reportrar gjort en enkät. Frågan som de ställde var:

Hur har corona påverkat dig och ditt liv?

Zulfiya Muminova (bilden ovan) Husby:

– Det som påverkat mig är att skolan blev på distans. Jag läser språkintroduktion för att jag har svårt med svenskan. När vi var i skolan var jag tvungen att gå dit. Jag träffade andra, pratade med dem, åt lunch och tränade svenska. Men när det blev distansundervisning har jag inte varit på alla lektioner, eftersom det blev ännu svårare. Jag tappade allt intresse för skolan och istället började jag kolla filmer på mitt hemspråk.

– Sömnen fungerade inte heller som normalt och jag träffar sällan kompisar. Livet har blivit 100 procent tråkigt under corona.

Zak Daud, Tensta:

– Corona har påverkat mig både negativt och positivt. Jag har många nära och kära som har blivit drabbade och dött av corona. Men corona har också öppnat dörrar, som var stängda innan. Eftersom hela världen står stilla har man kunnat fixa massa saker, som man inte har kunnat innan.

Petra Ahrnstedt, Järfälla:

– Det har inte påverkat mig så mycket för jag jobbar i skolan och där har det varit precis som vanligt. Inte för eleverna, men för mig personligen. Jag har inte aktat mig för områden som är drabbade, utan mitt liv är precis som vanligt.

Mohamed Hagi Farah, Rinkeby:

– Det har påverkat samhället väldigt mycket, även mig personligen och hela området. Många nära som jag känner har dött av corona och samtidigt kunde man inte gå på deras begravning. Man kunde inte ens gå till sjukhuset och besöka dem. Det var svåra tider.
– Under coronatiden drabbades ekonomin hårt och många förlorade sina jobb på grund av att de kan inte permitteras. De kan inte jobba hemifrån och få betalt som många andra kan.

Men Rädda Barnen hjälpte oss här i området

– Vi hade två problem, det första var att äldre riskerar att dö och vi vill rädda dem. Det andra problemet är ekonomin, vi fick inget stöd här i området. Ekonomin drabbade Järva hårt och vi fick inte hjälp med hyran, vi fick inte hjälp med mat. Men Rädda Barnen hjälpte oss här i området, de delade ut mat här i mitt område framför Folket Hus och jag tackar dem för det.

Atusa Rezai, Solna:

– Corona har påverkat oss väldigt mycket. Många av barnen här bor ju tillsammans med äldre och det är risk att smittan sprids. Det har påverkat Folkets Husby genom att aktiviteterna har fått färre deltagare på grund av att många är rädda. Men nu den senaste tiden har det släppt lite grann.

Said Ali, Husby:

– Självklart har livet blivit mer begränsat. Jag har inte kunnat träffa min familj, jag har inte träffat min släkt eller mina vänner, så det är väl den största begränsningen.
– Vad som gäller arbetssituationen så har jag det bra. Jag är gymnasielärare och har jobbat ändå, men mer digitalt. Det är väl den stora förändringen. Det har också varit en förändring mentalt, vi människor har ju ett behov av närhet och kärlek.

Trist att man inte har kunnat vara med sina nära och kära

– Det är trist att man inte har kunnat vara tillsammans med sina nära och kära. Och det har varit tufft och tungt att tänka att det finns människor som lever i helt andra omständigheter, med andra förutsättningar. Då tänker jag på dem i riskgruppen, de äldre, de mer sårbara i samhället, som har högre risk för att utsättas för corona.
– Det har också varit mentalt jobbigt att tänka att man skulle vilja göra så mycket mer för att skydda de mest sårbara i samhället.

Nawroz Zakholy, Kallhäll:

– Corona påverkade mig mycket i början när allt stängdes ner. Då var det mer att jag var ensam, men konstigt nog så påverkade det mig ganska positivt. För att jag fick mer tid för mig själv, tid att träna och ordna upp saker jag annars inte skulle ha haft tid för. Det var också sorgligt, att man kände folk som hade det svårt.

Munira Alieva, Rinkeby: 

– Jag har fått mindre och mindre jobb och jag försörjer mig själv. Det är svårt just nu att skicka pengar hem till mamma och dotter. Min mamma och dotter bor i Uzbekistan och det är jättehård karantän där. Min mamma jobbar inte, hon får lite pensionspengar, men det räcker inte till allt.

Ayoub Baraghen
Najma Abdi
Sharmarke Hassan
Niso Yakubova
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Adam Tensta är med när Tensta Centrum firar 50 år

En av ortens egna stjärnor kommer när Tensta Centrum fyller ett halvt sekel. Adam Tensta uppträder under firandet lördagen den 16 november.

Nyhetsbyrån Järvas arbete uppmärksammas i media

Tidningen Journalisten uppmärksammade Nyhetsbyrån Järva i sitt senaste nummer. Under rubriken ”Når ut där andra misslyckas” intervjuas några av tidningens medarbetare.

Grovt rån i Kista

Två beväpnade gärningsmän har rånat en guldsmedsaffär i Kista. Polisen jagar rånarna som flydde på moped med sitt byte.

”Han förnekar gärningen och bestrider ansvar”

Idag inleddes rättegången mot den tidigare styrelsen i Al-Azharstiftelsen i Stockholms tingsrätt. Hela första dagen ägnade åklagare Lisa Hermanrud åt att föredra åtalspunkterna.