Bild på skolans skylt.
Akademiska skolan i Husby.

Skolinspektionen stänger Akademiska skolan i Husby och även systerskolan Nacka International School i Fisksätra. Skolinspektionen anser att skolan har bristande lämplighet i ägar- och ledning och inte heller har ekonomiska förutsättningar att bedriva skolverksamhet.
 – Vi kommer att överklaga beslutet, säger Mustafa Ahmed, VD för Frihab AB.

Företaget Frihab AB, som driver de båda skolorna, får inte fortsätta göra det. Skolinspektionens tillsyn visar att företaget har mycket svag ekonomi och att det finns en risk för att bolaget inom en nära framtid kommer att försättas i konkurs. Enligt Skolinspektionen överstiger Frihab AB:s skulder tillgångarna och det saknas medel för att hantera bolagets förluster. Ägar- och ledningskretsen har även lämnat missvisande information om bolagets ekonomiska ställning och låtit bli att betala skatt med hänvisning till att andra betalningar prioriterats.

Skolan i Husby är en F-6-skola och delar lokaler med Fryshuset västra. Skolinspektionens beslut gäller från den 1 juli 2021.
– Det är olyckligt, att man fattar beslut på felaktiga grunder. De har kollat den tidigare ledningen och ekonomin bakåt, inte aktuella uppgifter. Utvecklingen varit positiv de senaste åren. Vi har fler utbildade pedagoger nu och antalet elever har ökat i båda skolorna, säger Mustafa Ahmed, VD för företaget Frihab AB.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Bild: SVT Nyheter 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Suad Ali om sin debutroman

Suad Ali, statsvetare som har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, debuterar som författare med romanen “Dina händer var fulla av liv”. I torsdags kväll bjöd Rinkeby Folkets Hus in till ett samtal om boken.

Barnen i Järva är inte rädda för vatten

Barnen i Järva hade bättre vattenvana än barnen i Hässelby/Vällingby när Stockholms Stads idrottsförvaltning utvärderade kunskaperna hos sexåringar. Kan det stämma? – Jo, det kan det, svarade Jonatan Wik i Spårvägens Simförening.

10 roliga grejer att göra på höstlovet i Järva

Höstlovet i orten bjuder på en hel del aktiviteter. Kanske vill du gå på Hackathon, DJ workshop eller halloweenfest? Vi har listat ett urval av gratis aktiviteter för dig som ungdom från Järva.

Nobel i Rinkeby blir digitalt och öppet för alla

Det blir inget luciatåg i Rinkeby för årets Nobelpristagare i litteratur. Men niorna från Enbacksskolan har jobbat hela hösten med sin gåva till Louise Glück och nobelveckan kommer att uppmärksammas digitalt.