Bild på skolans skylt.
Akademiska skolan i Husby.

Skolinspektionen stänger Akademiska skolan i Husby och även systerskolan Nacka International School i Fisksätra. Skolinspektionen anser att skolan har bristande lämplighet i ägar- och ledning och inte heller har ekonomiska förutsättningar att bedriva skolverksamhet.
 – Vi kommer att överklaga beslutet, säger Mustafa Ahmed, VD för Frihab AB.

Företaget Frihab AB, som driver de båda skolorna, får inte fortsätta göra det. Skolinspektionens tillsyn visar att företaget har mycket svag ekonomi och att det finns en risk för att bolaget inom en nära framtid kommer att försättas i konkurs. Enligt Skolinspektionen överstiger Frihab AB:s skulder tillgångarna och det saknas medel för att hantera bolagets förluster. Ägar- och ledningskretsen har även lämnat missvisande information om bolagets ekonomiska ställning och låtit bli att betala skatt med hänvisning till att andra betalningar prioriterats.

Skolan i Husby är en F-6-skola och delar lokaler med Fryshuset västra. Skolinspektionens beslut gäller från den 1 juli 2021.
– Det är olyckligt, att man fattar beslut på felaktiga grunder. De har kollat den tidigare ledningen och ekonomin bakåt, inte aktuella uppgifter. Utvecklingen varit positiv de senaste åren. Vi har fler utbildade pedagoger nu och antalet elever har ökat i båda skolorna, säger Mustafa Ahmed, VD för företaget Frihab AB.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Bild: SVT Nyheter 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ismahan är nominerad till årets Blåslampa

Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön ut Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris. Bland årets finalister finns Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci.

Fridays For Future till Rinkeby

I Rinkeby Folkets Hus igår kväll planerades inför den kommande klimatdemonstrationen i Rinkeby. Fridays For Future bjuder in till Norra stadsparken fredagen den 6 december klockan 12.

Oavgjort för Rinkeby United mot Mariebergs SK

När Rinkeby United mötte Mariebergs SK på torsdagskvällen i Division 4 mellersta, blev resultatet oavgjort, 1–1 (0-1).

Kunskapslyftet vill höja utbildningsnivån i Järva

Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.