Fatuma Abdullahi Mohamed

Fatuma Mohamed var med i SVT:s program Agenda i söndags. Hon var inbjuden för att tala om det dödliga våldet i Järva. Efteråt finns det de som tror att hon har fått betalt för sin medverkan.
– Man får inte betalt för att medverka i svensk media. Jag har inte fått en krona.

De senaste veckornas tragiska händelser har rapporterats flitigt i media. Överallt har det diskuterats om vad som måste göras för att stoppa våldet. Fatuma Mohamed deltog i en demonstration som en grupp kvinnor anordnade i Tensta centrum och SVT var där.

– Vi var en grupp mammor som samlades för att visa att vi inte accepterar det våld som sker i Järva.

Fatuma var en av kvinnorna som intervjuades i nyhetsinslaget. Efteråt fick hon förfrågningar från flera håll om att medverka i SVT:s Agenda. Länge försökte hon säga nej, tyckte inte att hon var lämplig.
– Jag har döttrar och är inte lika utsatt som många andra.

Men SVT gav sig inte, och till slut tackade hon ja till att medverka.
– Tänkte att någon nytta kan det väl göra.

Det finns de som tror att hon ’blivit rik’ på sina framträdanden i teve

Men efter det framträdandet, som sändes på bästa sändningstid i Sveriges Television, började det pratas. Det finns de som tror att hon ”blivit rik” på sina framträdanden i teve. Fatuma Mohamed blev ledsen och känner sig missförstådd.

– Jag är ingen kriminolog eller polis, men anledningen till att jag engagerar mig i frågan är att jag bor i Järva. Det är jätteviktigt att vi stöttar varandra och att vi arbetar tillsammans, för att detta är ett kollektivt problem som måste lösas med hjälp från alla i samhället.

I Sverige är det en hederssak i journalistkåren att inte betala för information.

– Det är viktigt att förstå att i Sverige jobbar man ideellt om man vill förändra något i samhället. Det är folkrörelserna som byggt det här landet.

De enda som får betalt är kändisar som dansar i Let’s dance och liknande

Nyhetsredaktioner betalar ingen för att medverka i sändning, varken hos public service eller TV4. De enda som får betalt är kändisar som dansar i Let’s dance och liknande.

– Media är en viktig aktör att samarbeta med för att det är där man belyser problemet, vilket kan öka engagemanget i området och sprida information så att de ansvariga hjälper till att vända trenden.

Fatuma Mohamed är hälsoinformatör och utbildad inom hälsa. Hon vet att det är jätteviktigt att förebygga och försöka hitta behandling för dem som blir sjuka på grund av våldet.

Det är viktigt att vi i Järva engagerar oss

– Jag vet att det som sker i området påverkar vår hälsa på ett negativt sätt. Därför är det viktigt att vårdpersonalen i området samarbetar med oss och även andra aktörer i samhället. Man får inte bra resultat om varje grupp arbetar var för sig utan det är viktigt att vi i Järva engagerar oss. Vi är starkare tillsammans.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Så firas eid al-adha hos familjen Selfjord

Firandet kan se lite olika ut från familj till familj. Men precis som i eid al-fitr i slutet av Ramadan så får barnen presenter och klär sig extra fint och i nya kläder.  – Det är en glad högtid samtidigt som det firas av religiösa skäl. Man umgås med familj och vänner och det är ett positivt firande på flera sätt. Först är man med sin familj och sedan går man till grannar eller kompisar.

Han har världen som arbetsplats

Han kom till ett främmande land för kärleken. Sedan blev Philip O’Connors resa bevis på att det mesta är möjligt. Den tidigare IT-praktikanten som blev sportjournalist på en av världens största nyhetsbyråer bor i Kista. Kvinnan som skulle bli hans fru tog nu 47-årige Philip O’Connor till Sverige. Mer än 20 år senare sitter han i parhuset i Kista och har precis släppt iväg barnen till skolan.

DO lägger ned ärendet mot förvaltningen i Rinkeby-Kista

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu läggs ärendet ned.  – Jag har vänt mig till mitt fackförbund och hoppas att de driver frågan vidare, säger Kahin Ahmed.

Muhubu promenerar varje söndag även under ramadan

Klockan halv två varje söndag går Muhubo Yusuf Mohamud från Rinkeby-terassen, bredvid det nya höga svarta huset, till Järvabadet. Där möter hon Ayan och hennes väninnor som går från Tensta Tower (tjugo över ett ) och Norea, Shatisha och de andra som går från Akalla by (klockan ett).