”Vet du, det har aldrig varit värre än idag.” Hon har bott i Sverige i över 40 år. Hon är etablerad, respekterad och på alla sätt integrerad. Men hon är muslim.

”Förr så fick man frågor som ’varför äter ni inte gris?’ Eller ’har alla män fyra fruar?’ Men idag har även de, som vi betraktat som våra vänner, vänt sig emot oss.”

Hon tänker på Jan Guillou. Han som skrev bokserien om Arn, just för att förändra bilden av muslimer. Men idag tillhör han en i kören av röster som kräver att slöjan ska av.

Vi ses på Kista folkhögskola när ärkebiskopen Antje Jackelén är på besök. I samtalet som uppstår mellan muslimer och kristna, frågar en representant från Svenska kyrkan om inte islam ska genomgå en reformation. Då svarar Abdulkader Habib, mannen som grundade landets enda muslimska folkhögskola:

”Jag vallfärdade till Mecka en gång. När vi skulle kasta stenarna på djävulen, så är vi många och det kan vara svårt att nå fram. Då får man ta några steg för att komma närmare, men man kan inte gå för nära, för då får du de andras stenar i huvudet. Det handlar om att balansera där emellan.”

Just där befinner sig muslimerna idag, menar han. ”Vi måste vara relevanta i det här samhället, men traditionen är mycket stark. Vi måste balansera där emellan. Jag tror att nästa generation kommer att kunna förändra.”

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

I Ingas kök finns ingen plats för SD

Sedan många år tillbaka är det fest hemma hos Inga, 88, när…

Bevare oss för Securitas säkerhet

Nej, det är inget brott att en vuxen man trycker ner en tolvåring (på 32 kilo) med knäet och hela sin kroppsvikt på golvet i Kista Galleria. Securitas VD Joachim Källsholm skriver på företagets hemsida att ”de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott”.

Polishuset liknar mest en militärbas någonstans

Många har väntat på det nya polishuset. Ja, det finns de som glatt sig åt att många poliser skulle komma till Rinkeby.

På första maj tänker jag på farsan

Så långt bak jag kan minnas har jag demonstrerat på första maj. När jag var liten höll jag pappas hand när vi gick från Humlegården till Norra bantorget.