I höst kommer det finnas fotboll som ämne på Fryshuset grundskola Västra. Elever från årskurs 7 till 9 kommer få chansen att välja fotbollsträning som Elevens val. Petra Ahrnstedt, som är biträdande rektor på skolan, svarade på några frågor.

Är det fotboll för både tjejer och killar?
– Ja, det är för båda könen och det gäller för elever från 7:an till 9:an på högstadiet.

Vad är anledningen till att ni vill starta detta?
– Många elever här ute spelar fotboll, så det blir ett komplement till om man redan spelar i ett lag. Här får de professionella fotbollstränare, de får lära sig kostlära, och de får träningsprogram. Så det blir extra mycket fotboll.

Vilka tider kommer det vara, är det under skolrasten eller är det efter skolan?
– Det är på skoltid, det kommer vara en lektion på morgonen och en på eftermiddagen. Vi har ett ämne i skolan som kallas för Elevens val. Det här går under elevens val så det gör att vi inte behöver förlänga skoltiden.

Var kommer ni ha träningspassen?
– Dels har vi en idrottssal, sedan finns massor av fotbollsplaner i närheten.

Vilka är det som håller i detta projekt?
– Först är det vi och sedan Svenska Fotbollsakademin. De har flera skolor som de har utbildning i. De har även sommarläger och olika fotbollsläger och de samarbetar med skolor för att ha olika fotbollsutbildningar för elever. Det är gratis, det kostar inget extra att gå på det här.

Kommer det pågå hela året?
– Ja, det är meningen att detta ska tillhöra skolan. Om man är fotbollsintresserad kan man söka sig hit och köra extra mycket fotboll, eller bara om man vill ha fotboll övertaget.

Kommer ni bilda ett lag eller är det bara träning?
– Det är bara träning för vi antar att många redan har ett lag. Men om det skulle vara många som vill bilda ett lag, skolan har redan ett basketlag, då skulle vi kunna göra det. Men det är inte meningen. 

Hur vill ni förbättra projektet framöver?
– Nu kör 7:an, 8:an och 9:an tillsammans, men om det blir väldigt många så kanske det blir en grupp för varje klass. Då kanske det blir längre pass. Det beror på hur eleverna tycker det här är. Vi kommer vara tvungna att lyssna på elevernas respons för att sedan framöver ändra lite.

Är det bara personer från skolan som får vara med?
– Ja, detta gäller endast elever från skolan från årskurs 7 till 9.

Finns det någon gräns för hur många man max får vara?
– Ja, det kommer nog vara max 15 i varje grupp. Jag är lite osäker, men max 20 i alla fall. Om det blir många elever i en grupp kommer vi starta fler grupper. Vi anpassar vi oss efter det.

Hur tycker ni att detta kan vara något positivt för eleverna?
– Dels tycker jag att det bra att eleverna rör sig och dels att de kan få lära sig sådant som inte hinns med i fotbollslaget. Det här med kost, vad som är viktigt att tänka på, och hur man styrketränar på ett korrekt sätt. Det handlar också om ledarskap, man kan utvecklas som spelare i en mindre grupp. När man börjar i ett nytt lag kan man hitta en ny roll. Om man inte är bäst i sitt fotbollslag, då kanske man är bäst här i skolan,och då blir det positivt för personen.

Vilka kommer vara tränare?
– Tränarna kommer från Svenska Fotbollsakademin, men exakt vilka det är vet jag inte. Det kommer vara olika tränare beroende på vad det handlar om, så som fotboll, kost eller styrketräning.

Har ni några krav på eleverna för att kunna vara med?
– Inga krav, bara att de ska vara intresserade.

Ayoub Baraghen
Sharmarke Hassan
Lämna ett svar
You May Also Like

Vårens sista Town Hall Meeting med borgarråden i Stockholm

Vårens sista Town Hall Meeting var det mest välbesökta digitala mötet hittills, som Stiftelsen Global Village anordnat. Melody Farshing fördelade ordet mellan de drygt 60 deltagarna och de sex borgarråden som styr i Stockholms stad.

Ramadan Walk i Rinkeby ikväll

Förra året var det många som bröt fastan gemensamt i Rinkeby Folkets Hus, iftar anordnades tillsammans med olika föreningar i byn. Men i år har de varit tvungna att tänka om. – Folk sitter hemma, nice, då tar vi långa promenader istället, säger Evyn Redar, processledare på Folkets Hus.

En studie som ger en annan och nyanserad bild av Järva

En annan bild av orten framkommer i trygghetsundersökningen Utsatthet och gemenskap i Järva. – Här finns en stark gemenskap och en positiv bild av orten. Av det narrativ som annars presenteras är det lätt att tro att alla vill flytta härifrån, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.

Sprängningar i Hjulsta för motorvägsbygge

Nya sprängingar i Hjulsta när Trafikverket bygger Sveriges största trafikplats i anslutning till Förbifart Stockholm. Boende har möjlighet att bli varnade.