I höst kommer det finnas fotboll som ämne på Fryshuset grundskola Västra. Elever från årskurs 7 till 9 kommer få chansen att välja fotbollsträning som Elevens val. Petra Ahrnstedt, som är biträdande rektor på skolan, svarade på några frågor.

Är det fotboll för både tjejer och killar?
– Ja, det är för båda könen och det gäller för elever från 7:an till 9:an på högstadiet.

Vad är anledningen till att ni vill starta detta?
– Många elever här ute spelar fotboll, så det blir ett komplement till om man redan spelar i ett lag. Här får de professionella fotbollstränare, de får lära sig kostlära, och de får träningsprogram. Så det blir extra mycket fotboll.

Vilka tider kommer det vara, är det under skolrasten eller är det efter skolan?
– Det är på skoltid, det kommer vara en lektion på morgonen och en på eftermiddagen. Vi har ett ämne i skolan som kallas för Elevens val. Det här går under elevens val så det gör att vi inte behöver förlänga skoltiden.

Var kommer ni ha träningspassen?
– Dels har vi en idrottssal, sedan finns massor av fotbollsplaner i närheten.

Vilka är det som håller i detta projekt?
– Först är det vi och sedan Svenska Fotbollsakademin. De har flera skolor som de har utbildning i. De har även sommarläger och olika fotbollsläger och de samarbetar med skolor för att ha olika fotbollsutbildningar för elever. Det är gratis, det kostar inget extra att gå på det här.

Kommer det pågå hela året?
– Ja, det är meningen att detta ska tillhöra skolan. Om man är fotbollsintresserad kan man söka sig hit och köra extra mycket fotboll, eller bara om man vill ha fotboll övertaget.

Kommer ni bilda ett lag eller är det bara träning?
– Det är bara träning för vi antar att många redan har ett lag. Men om det skulle vara många som vill bilda ett lag, skolan har redan ett basketlag, då skulle vi kunna göra det. Men det är inte meningen. 

Hur vill ni förbättra projektet framöver?
– Nu kör 7:an, 8:an och 9:an tillsammans, men om det blir väldigt många så kanske det blir en grupp för varje klass. Då kanske det blir längre pass. Det beror på hur eleverna tycker det här är. Vi kommer vara tvungna att lyssna på elevernas respons för att sedan framöver ändra lite.

Är det bara personer från skolan som får vara med?
– Ja, detta gäller endast elever från skolan från årskurs 7 till 9.

Finns det någon gräns för hur många man max får vara?
– Ja, det kommer nog vara max 15 i varje grupp. Jag är lite osäker, men max 20 i alla fall. Om det blir många elever i en grupp kommer vi starta fler grupper. Vi anpassar vi oss efter det.

Hur tycker ni att detta kan vara något positivt för eleverna?
– Dels tycker jag att det bra att eleverna rör sig och dels att de kan få lära sig sådant som inte hinns med i fotbollslaget. Det här med kost, vad som är viktigt att tänka på, och hur man styrketränar på ett korrekt sätt. Det handlar också om ledarskap, man kan utvecklas som spelare i en mindre grupp. När man börjar i ett nytt lag kan man hitta en ny roll. Om man inte är bäst i sitt fotbollslag, då kanske man är bäst här i skolan,och då blir det positivt för personen.

Vilka kommer vara tränare?
– Tränarna kommer från Svenska Fotbollsakademin, men exakt vilka det är vet jag inte. Det kommer vara olika tränare beroende på vad det handlar om, så som fotboll, kost eller styrketräning.

Har ni några krav på eleverna för att kunna vara med?
– Inga krav, bara att de ska vara intresserade.

Ayoub Baraghen
Sharmarke Hassan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Den dömde för mordet på pizzerian gripen igen

Den unge man, som dömdes för mordet på pizzerian i Rinkeby 2018 och som i somras fritogs i Kungsbacka, greps igår i Hjulsta, enligt uppgifter i media.

En häktad misstänks för sprängningarna i norra Järva

På onsdagen den 17 juni häktades en person som misstänks ligga bakom de två sprängningarna i Husby och Kista tidigare i år. Brottsrubriceringen är anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse.

Beslut om föreningsbidragen i Spånga-Tensta ikväll

I kväll på stadsdelsnämndens möte i Spånga Folkan fattas beslut om hur föreningsbidragen fördelas inför 2020. Av 31 ansökningar får 13 föreningar avslag och 18 får helt eller delvis beviljade anslag.

”Ska de stänga? Oj, det har jag inte hört. Himla tråkigt”

Många av dem som besökte Erikshjälpen i Spånga blev ledsna när de fick veta att Erikshjälpen ska stänga i slutet av september.  – Ska de stänga? Oj, det har jag inte hört. Det är himla tråkigt, säger Sture Mittermaier.