Granarna dansar ut julen!
Jättemånga ville bli fotograferade med de levande julgranarna.

På Tjugondag Knut dansas julen ut. Så i söndags tog ett konstnärligt projekt med oss ut på en resa från Rinkeby till Mariatorget och tillbaka.

Tre konstnärer iklädda noggrant utarbetade julgransdräkter av grankvistar gick runt på Rinkeby torg och fick kontakt med Rinkebyborna. En av granarna pratade med en liten pojke, som närmade sig försiktigt. Många blev förvånade, glada och upprymda av se dessa granmänniskor på torget.

Resan fortsatte med tunnelbanan där en av granarna lade sig ner på golvet i tunnelbanan och gled fram och tillbaka. Granen gick också ner i spagat och folk skrattade förvånat.

En äldre dam utbrast:

 – Det är Tjugondag Knut och granen ska kastas ut!
Sedan ville hon, och flera andra resenärer, bli fotograferade tillsammans med granen.

Granarna satte sig bredvid resenärerna, många skrattade och log, medan andra blev lite blyga och reserverade av granarnas närmanden.
Resan fick ett stopp när ordningsvakterna i Sundbyberg ville prata med ”granmänniskorna” och fråga vad det var som var på gång. Men mötet slutade bra och vakterna ställde till och upp på ett fotografi.

Det var det bästa jag sett på länge!

 Resan fortsatte till Stockholms central, konstgruppen fortsatte sin promenad förbi Stadshuset. Bilister och fotgängare vinkade och ropade till granarna och granarna vinkade snällt tillbaka. På S:t Paulsgatan ropade en man, skrattandes:
 – Kolla, de tre vandrande granarna, de e Södermalm det här!

En annan kvinna sade:
 – Det var det bästa jag sett på länge!

Framme vid grantippen på Mariatorget tar de mänskliga granarna sats, springer mot granhögen och kastar sig ner bland de slängda julgranarna. De hoppar upp och ner i högen, lägger sig ner och gömmer sig, innan de hoppar ut från högen igen.

Sedan bjuds vi på en akrobatisk dansuppvisning och flera barn leker och busar med granarna, de verkar inte vilja släppa taget.

Jenny Strömstedt, från TV4, råkar vara på plats och undrar:

– Vet du vem som ligger bakom det här?

Men granarna är lite hemliga och de promenerar vidare till Södra station. Där dansar de in på en krog på pendeltågsstationen som har en levande musikorkester. Flera av kvinnorna dansar runt med granarna och stämningen är både förtrollande och ovanlig.

Granarna tar sedan tåget tillbaka till Rinkeby. Väldigt många barn var med den här dagen och nu vet de att på Tjugondag Knut då dansas granen ut.

Konstnärsgruppens ”andliga ledare” berättar att denna sed att klä ut sig i naturens egna material är en urgammal tradition. Gruppen har även gjort liknande events kopplade till andra högtider som jul och midsommar. Men de väljer att vara anonyma, kanske av konstnärliga skäl.

Nikoletta Dolfin (mycket road och berörd)
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En riktig feel good film på arabiska

Haifaa Al Mansours varma, humoristiska och charmiga film om den unga läkaren Maryam visar oss en bild av Saudiarabiens vardagsliv (i medelklassmiljö) som vi i väst tyvärr sällan möter. 

Han är både Tensta och jazzmusiken trogen

I Tensta bor en musiker som spelar sax. Örjan Hultén är både jazzen och Tensta trogen.  – Ja, Tensta har betytt mycket för mig och jazzen överlever allt.Med sin kvartett Örjan Hultén Orion spelar han på Fasching den 16 maj.

Vänskap och vernissage på sportlovet i Tensta

Cleo och Safi har hittat varandra under sportlovets modekollo, som anordnats på Tensta konsthall. De har målat och sytt varsin slängkappa i gyllene tyg.  – Det var lätt, bara att sy i en knapp, sade Safi.

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.