Granarna dansar ut julen!
Jättemånga ville bli fotograferade med de levande julgranarna.

På Tjugondag Knut dansas julen ut. Så i söndags tog ett konstnärligt projekt med oss ut på en resa från Rinkeby till Mariatorget och tillbaka.

Tre konstnärer iklädda noggrant utarbetade julgransdräkter av grankvistar gick runt på Rinkeby torg och fick kontakt med Rinkebyborna. En av granarna pratade med en liten pojke, som närmade sig försiktigt. Många blev förvånade, glada och upprymda av se dessa granmänniskor på torget.

Resan fortsatte med tunnelbanan där en av granarna lade sig ner på golvet i tunnelbanan och gled fram och tillbaka. Granen gick också ner i spagat och folk skrattade förvånat.

En äldre dam utbrast:

 – Det är Tjugondag Knut och granen ska kastas ut!
Sedan ville hon, och flera andra resenärer, bli fotograferade tillsammans med granen.

Granarna satte sig bredvid resenärerna, många skrattade och log, medan andra blev lite blyga och reserverade av granarnas närmanden.
Resan fick ett stopp när ordningsvakterna i Sundbyberg ville prata med ”granmänniskorna” och fråga vad det var som var på gång. Men mötet slutade bra och vakterna ställde till och upp på ett fotografi.

Det var det bästa jag sett på länge!

 Resan fortsatte till Stockholms central, konstgruppen fortsatte sin promenad förbi Stadshuset. Bilister och fotgängare vinkade och ropade till granarna och granarna vinkade snällt tillbaka. På S:t Paulsgatan ropade en man, skrattandes:
 – Kolla, de tre vandrande granarna, de e Södermalm det här!

En annan kvinna sade:
 – Det var det bästa jag sett på länge!

Framme vid grantippen på Mariatorget tar de mänskliga granarna sats, springer mot granhögen och kastar sig ner bland de slängda julgranarna. De hoppar upp och ner i högen, lägger sig ner och gömmer sig, innan de hoppar ut från högen igen.

Sedan bjuds vi på en akrobatisk dansuppvisning och flera barn leker och busar med granarna, de verkar inte vilja släppa taget.

Jenny Strömstedt, från TV4, råkar vara på plats och undrar:

– Vet du vem som ligger bakom det här?

Men granarna är lite hemliga och de promenerar vidare till Södra station. Där dansar de in på en krog på pendeltågsstationen som har en levande musikorkester. Flera av kvinnorna dansar runt med granarna och stämningen är både förtrollande och ovanlig.

Granarna tar sedan tåget tillbaka till Rinkeby. Väldigt många barn var med den här dagen och nu vet de att på Tjugondag Knut då dansas granen ut.

Konstnärsgruppens ”andliga ledare” berättar att denna sed att klä ut sig i naturens egna material är en urgammal tradition. Gruppen har även gjort liknande events kopplade till andra högtider som jul och midsommar. Men de väljer att vara anonyma, kanske av konstnärliga skäl.

Nikoletta Dolfin (mycket road och berörd)
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gunilla skriver boken när Rinkeby fyller 50 år

Nästa år är det 50 år sedan Rinkeby torg invigdes. Lika länge har Gunilla Lundgren arbetat i Rinkeby och det är hon som, tillsammans med många rinkebybor, skriver boken om Rinkebys jubileum. – Det var Rinkeby som gjorde mig till författare.

Gå bara, del 18: TILLBAKA

Det här är del 18 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi är tillbaka på Malta, men där kan han inte stanna. Ett liv i Europa känns inte som en möjlig framtid längre. Kanske USA vore ett bättre alternativ?

Mizeria, del 1: Tvillingsyskon i UFC-match

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Husbys egna Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Mizeria är en ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.

Gå bara, del 1: SOMALIA

Det här är del 1 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong. Gå bara är en bok av Abdi Elmi och Linn Bursell som gavs ut på Ordfront förlag 2016. Första delen handlar om Abdis barndom i Mogadishu.