Foto på Melody Farshin samt en illustration på henne

Husbydottern Melody Farshin är aktuell med sin allra första soloshow i höst. 3 streck är namnet på standup-föreställningen om identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram.

Det tog 14 år av standup för komikern och författaren Melody Farshin att till slut bestämma sig för att göra sin allra första egna standup-session.

– Jag har väntat jättelänge med den. Jag har velat att min första special blir väldigt personlig och då måste den vara felfri. För det blir ju som ett personporträtt och då vill man kunna stå för den om 40 år, säger hon.

Husbyprofilen berättar att 3 streck ramar in hur det är att bära en miljonprogramsidentitet och varför andra med liknande erfarenheter kan relatera till varandra, trots stora skillnader som etnicitet, nationalitet, religion och kultur. Det är något som Melody Farshin länge gått runt och klurat på.

– Jag har haft ett identitetssökande under hela mitt liv, och framförallt inom standupen. Varje gång jag går upp på en scen framför en ny publik så har jag behövt presentera mig själv, och det har jag gjort under 14 års tid. Jag har fått möta alla möjliga sorters publik, publik som ser ut som jag och publik som inte ser ut som jag. Publik som finns långt ute i landet som kanske inte vet vad miljonprogram är, säger hon.

Orten känner igen orten på mils avstånd

Hon förklarar att det tog tid att i det här i identitetssökandet förstå vad det är som gör att personer från orten ofta känner att de har något gemensamt.

– Orten känner igen orten på mils avstånd, till och med utomlands. Det finns någon faktor som gör att vi känner igen varandra.

– I den här showen har jag försökt bryta ned vad det är, den här faktorn alltså. Och jag har kommit fram till att det är mötet mellan moderland, alltså vår bakgrund – där våra föräldrar kommer ifrån och den kulturen och de förväntningarna de ger oss. Fosterland, alltså mötet med verkligheten – det samhället vi lever i, i vårat fall Sverige. Och sedan miljonprogram, vårt hem, säger Melody Farshin.

Om du rör dig i ett annat rum så är du en symbol för alla dessa egenskaperna

Hon förklarar vidare hur just miljonprogrammen är det enda stället där man bara kan vara representant för sig själv.

– Inte för alla muslimer i världen om du är muslim eller för alla iranier i världen om du är iranier. Om du rör dig i ett annat rum så är du en symbol för alla dessa egenskaperna.

– Många av oss kanske inte smälter in i helt kritvita rum, det vill säga fosterland, men vi smälter inte heller in som i mitt fall ett persiskt rum, det vill säga moderland.

Melody Farshin trivs bäst när det är mixat och menar att det är det som utgör hennes personlighet.

– Det beror mycket på grund av gården i miljonprogrammen där det absolut inte är homogent, och språket vi pratar i orten som är influerat av alla delar av världen.

– Orten formar oss till att blir mer världsvana och breda, och det gör det svårt för oss att vara i homogena miljöer.

Många kommer att känna igen sig

Showen skildrar alltså den här identiteten, där Melody Farshin guidar oss genom hennes tankar och möten som personer med miljonprogramsidentitet alla kan relatera till.

– Också observationer av saker vi gör, men som vi inte tänker på att vi gör. Många kommer att känna igen sig, säger hon.

3 streck har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Husby den 23 oktober. Showen pågår fram till åtminstone januari 2022 och kommer att utöver i Husby, också visas på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby, Skärholmen och Sergels torg.

Eleni Terzitane
Foto: Caroline Andersson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Så kan du hjälpa flyktingarna på Lesbos

Nöden är akut efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Team Sweden Volunteers är en av de organisationer som samlar in förnödenheter till människorna på flykt. På Comfort Hotel i Kista kan allmänheten lämna barnvagnar, tält och annat som behövs.

Misstänkt mordförsök i Rinkeby

En man skadades vid tiotiden på fredagskvällen i en lägenhet i Rinkeby. Två medelålders män är anhållna och misstänks för försök till mord eller dråp.

E4an släpper sin första EP

Rinkeby-duon E4an släppte sin första EP Atlanta. Duon slog igenom 2020 med singeln ”Intro” och ”Hype” och har fortsatt släppa musik med artister som Yasin och 1.Cuz.

Ung man skjuten i Rinkeby

Larmet kom vid halv ett natten till tisdagen. En ung man ska ha hittats skjuten i en bil i Rinkeby. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador men hans liv gick inte att rädda.