I Tensta bor en musiker som spelar sax. Örjan Hultén är både jazzen och Tensta trogen. 
 – Ja, Tensta har betytt mycket för mig och jazzen överlever allt.
Med sin kvartett Örjan Hultén Orion spelar han på Fasching den 16 maj.
 

– Vi bildades januari 2009, så vi firar tioårsjubileum i år. Vi har gett ut fyra skivor och den femte är på gång.

Bandets senaste skiva Minusgrader har fått strålande recensioner, både i nationell och internationell press. Den förra skivan hyllades också. Men trots fina recensioner är det tufft att försörja sig på musik. 

 – En del överlever bara på att spela, men de flesta har någon sidosyssla. Jag undervisar på Bollnäs folkhögskola två dagar varannan vecka och jobbar extra på fritids. Det är ett klippande och klistrande för att få ihop det.

Jazzskivor säljer fortfarande

Örjan Hultén Orion turnerar en hel del, och till skillnad från andra musikgenrer, så säljer de fortfarande skivor.

 – Ja, vi säljer skivor vid våra konserter. Vi satsar på att skaffa många spelningar och turnera mycket, skapa uppmärksamhet kring bandet, helt enkelt. I höst åker vi på Englandsturné till West Midlands och Wales. Och förra året var vi i Liberia och spelade en vecka.

Veckan i Liberia ledde till ett nytt samarbete och en ny skiva.

– Vi träffade en jazzsångare som heter Ernie Bruce. Han är 70 år och har återvänt till Liberia efter många år i New Jersey, USA. Ernie är en sångare av en lite äldre tradition, en sådan som sätter text till solon, och han har gjort det till en av mina låtar. Den skivan släpps i november. 

Första bandet var ett reggaeband

Örjan Hultén är ursprungligen från Härnösand och började spela saxofon i den kommunala musikskolan när han var tio år. Han har hållit fast vid saxen och jazzmusiken sedan dess. Men det första bandet han spelade i var ett reggaeband tillsammans med sin storebror. 

 – Jag var 14 och då lärde jag mig hur det är att spela tillsammans med andra. Sedan spelade jag i rockband parallellt med jazz, men egentligen var det jazz jag ville spela.

Musikintresset fick han hemifrån och att det blev just jazz beror kanske främst på hans lärare i musikskolan, Rolf Helsing.

 – Han var en mycket duktig saxofonist och inne på free form jazz.

1985 flyttade Örjan till Skåne för att studera jazz på Skurups folkhögskola. Sedan bodde han två år i Malmö innan han flyttade tillbaka till Stockholm och började på Musikhögskolan.

Jag spelade mycket på Kulturkaféet i Tensta Träff

 – Jag bodde både på Söder och i Sumpan, men sedan 1993 har jag bott först i Rinkeby och sedan i Tensta och trivs jättebra. Jag har spelat mycket på Kulturkaféet, som fanns i Tensta Träff, och även på Eggeby gård och på andra ställen runt Järvafältet. Tensta betyder mycket för mig. 

I fyra decennier har har Örjan Hultén spelat saxofon och kärleken till jazz är intakt.
 – Jazz är en så pass avancerad och förfinad musik, precis som klassisk musik. Det är musik som har ett unikt uttryck. Det kommer finnas flera hybrider, men jazzen kommer att leva vidare.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Örjan Hultén Orion:
Örjan Hultén, sopran- och tenorsax
Torbjörn Gulz, piano (tidigare Adam Forkelid)
Filip Augustson, bas
Peter Danemo, trummor

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 26: Panikattacker

Mina mjukisar stinker värre än mitt rum, men jag har ingen ork. Jag svettades så mycket i natt att jag kunde ha drunknat i mitt eget svett. Sängen är fortfarande blöt, men jag ligger ändå i den och stirrar i taket. I vanliga fall hade jag ringt grabbarna och haft gäeda när resten av familjen taggat. Främst Osman. Imorgon begravs han, bredvid Hamza ironiskt nog. Overkligt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Filmen som är ett måste i höst

Spike Lees Blackkklansman är ett måste under biohösten. En kostymfilm med referenser…

Mizeria, del 2: Spiderman med noppade ögonbryn

Det här är del 2 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

Snart dags för Dines första konstutställning

Måndagen den 2 december är det vernissage i Rinkeby Folkets Hus. Dine Malmsten ställer ut sina målningar med motiv från Rinkeby.  – Det känns lite nervöst, men det ska bli roligt, säger Dine Malmsten.