– Kan du inte skriva om grekerna i Tensta?
Panayotis Hatzipavlis som varit aktiv i föreningslivet i ett halvt sekel, tycker att hans landsmän bör uppmärksammas.
Visst kan jag det. Invandrare från Grekland har på flera sätt satt sin prägel på både Tensta och Rinkeby. När de var som flest, bodde runt 4000 greker i Järva. Grekiska föreningen i norra Stockholm bildades 1976 och har fortfarande en stor lokal i Rinkeby centrum.
Panayotis samlar ihop några av sina landsmän och vi träffas en morgon klockan tio i Tensta centrum. ”Många gånger träffas vi ännu tidigare, vi ses här och tar en kopp kaffe,” säger en av dem. ”Men kaffet är dåligt”, invänder en annan. ”Det är blaskigt.”
Helst vill de ha grekiskt kaffe, sådant som smakar starkt och dricks i små koppar. Tidigare fanns ett grekiskt fik i Tensta centrum, men det stängde för många år sedan.
De berättar var och en hur de hamnade här i Europas utkant och i Tensta. Deras historier liknar varandra, de kom alla hit på grund av arbete. Jannis Simeonidis började redan 1966 på en pappersfabrik, som på den tiden låg vid Gullmarsplan. Dionysos Garas kom 1972 och arbetade på Lumafabriken i Södertälje. Nikolaos Papadopolous fick jobb på en pappersfabrik i Ljungby.
Deras historier liknar varandra, de kom alla hit på grund av arbete
Avram Lazaridis föräldrar hamnade i Småland och jobbade på en tändsticksfabrik. ”Jag kom hit efteråt, 1979, och blev kvar.” Avram är mycket aktiv i föreningslivet och den enda av dem som är med denna morgon som bor i Rinkeby.
Theodoros Sideridis kom redan 1970 och började arbeta på Emmabodas fabrik i Kalmar. Han är bekymrad och visar mig ett brev från Försäkringskassan. Han har flera sjukdomar, men nekas färdtjänst.
– Jag har arbetat 48 år i Sverige, säger han tyst.
En del av dem lockades till Sverige av svenska arbetsgivare, eftersom landet i norr hade brist på arbetskraft. Andra hörde från kompisar, som redan rest iväg, hur bra det var i Sverige och de åkte efter.
– I Grekland var det fattigt efter kriget, säger Panayotis Hatzipavlis. Många tog chansen och reste iväg.
Det var minus 35 i januari och mycket kallt
Själv kom han i december 1972 till Sverige och fick jobb i Värtahamnen. Där han lastade jordbruksprodukter åt Lantmännen.
Sozos Vlachojannis hade en kompis, som var sjöman. Kompisen klev av båten i Stockholm och blev kvar. Sozos fick ett vykort och en uppmaning att komma till Stockholm han också.
– Jag kom hit den 6 januari 1966, och fick jobb på en restaurang, Ringbaren på Sveavägen.
Flera av dem minns kylan. ”Det var minus 35 i januari och mycket kallt”. 1966 var tydligen ett kallt år, ”jag kom i april och det var minusgrader”. Men Joanna Raptido, minns att hon tyckte det var vackert med snön:
– Jag tyckte det var så vackert här med så mycket snö.
Hon kom 1970 tillsammans med sina föräldrar.
– Vi kom från en liten fattig by och visste att Sverige behövde arbetskraft, säger Joanna Raptido.
Hon får medhåll av Polixeni Sideridou, som kom ensam som 18-åring:
– Jag ville aldrig åka härifrån, tyckte det var så fint här.
I Stockholm fanns både arbete och bostäder
När den svenska industrin rationaliserades stängde många av fabrikerna där de hade fått jobb. Samtidigt byggdes Tensta, som en del av miljonprogrammet.
– Det var därför vi hamnade här allihop. säger Panayoris Hatzipavlis. I Stockholm fanns både arbete och bostäder.
I dag lever omkring 25 000 personer av grekisk härkomst i Sverige. De flesta av dem kom till Sverige under åren 1965-1970. 1967, i samband med överstarnas militärkupp i Grekland, kom även en ström av politiska flyktingar till Sverige. Från 1967 till 1974 var Grekland en politisk diktatur och styrdes av militären. Men grekerna i Tensta, som jag träffar, var arbetskraftsinvandrare. De fnyser lite åt min fråga om någon av dem var politisk flykting. ”Äh, så sade de bara för att få stanna här.”
I samband med den ekonomiska krisen i Grekland 2010, ökade åter invandringen av arbetssökande från Grekland till Sverige. Med den stora skillnaden att många av dem som kom då var högutbildade; såsom läkare och ingenjörer.
Alla intygar att det var lätt att få jobb på den tiden
Alla intygar att det var lätt att få jobb på den tiden. ”Det var inga problem. Det var ett annat Sverige.”
De flesta intygar att svenskar tog emot dem bra och var trevliga. Men Jannis Simeonidis håller inte med:
– De ljuger, svenskarna var inte alls trevliga. De såg rädda ut när jag satte mig bredvid dem på tunnelbanan. Men nu har svenskarna öppnat upp sig lite grann.
Vi pratar svenska, men inte alla har lärt sig svenska ordentligt. Det behövdes inte, de fick jobb ändå och i Sverige fanns på den tiden inget SFI. Men deras barn har alla studerat och utbildat sig. ”Två är lärare och en läkare” säger en, ”min dotter arbetar på UD” säger en annan. Deras barn har klarat sig bra i nya landet.
– De är både greker och svenskar, säger Joanna Raptido.
Länge fanns grekiska hemspråksklasser i Tensta
Länge fanns grekiska hemspråksklasser i Tensta, men inte numera. Däremot finns Grekiska föreningens lördagsskola inne på Åsö gymnasium för dem som vill behålla föräldrarnas modersmål. På Östermalm finns ännu en grekisk skola, som har undervisning på lördagar,
– På 1980-talet fanns det över 30 grekiska lärare i Sverige, som grekiska staten betalade, säger Panayotis.
Längtar ni till Grekland, undrar jag.
– Hela tiden, svarar Jannis. Hade jag råd skulle jag resa hem varje månad.
”I Grekland känner man sig kluven”, säger någon. ”Men jag har aldrig ångrat mig att jag flyttade”, säger en annan. ”Jag har många vänner här.”
En del greker har också flyttat tillbaka när de blivit pensionärer. Men de flesta stannar kvar i det nya hemlandet.
– Det är för sent. Vad ska vi göra där? Våra barn och barnbarn finns här, säger Joanna Raptido.
Kerstin Gustafsson Figueroa
Fakta:
Greker i Tensta var en förening som Drevs av Panayotis Hatzipavlis mellan 2008 och 2018.
Fotbollslaget Akropolis IF bildades 1968 av greker från hela Stockholm nästa år spelar laget i Superettan för första gången.
Basketklubben Akropol BBK bildades i december 1986 i Rinkeby, av greker som förut var en sektion av Akropolis IF. 2003 gick laget upp i Svenska basketligan för herrar, idag spelar de i Basketettan.
Grekiska krafter har också varit med och grundat Tensta basket och AEK BBK.
Evxinos Pontos är en grekisk kulturförening i Tensta, som bildades 1984. De har en dansgrupp och ordnar danskurser och musikklasser för barn och unga.
Grekiska Riksförbundet bildades 1972 och hade som mest 52 medlemsföreningar. Idag finns ungefär 15 föreningar.