– De personer du kanske är rädd att bli dömd av idag, kanske du inte har i ditt liv imorgon, sade Hamza Mostafa under en inspirationskväll som anordnades av Blåa Akademiker i Tensta Träff.

Den 22 december anordnade Blåa Akademiker en inspirationskväll i Tensta Träff med Hamza Mostafa. Kvällen anordnades i samarbete med Studiefrämjandet och Studier & Arbete Rinkeby-Kista i Stockholms Stad.

Kvällens gäst Hamza Mostafa är student i statsvetenskap och arbetar som verksamhetsutvecklare i Studieförbundet NBV. Han är uppvuxen i Linköping där han också byggt upp Kvarter1, en ungdomsverksamhet i Ryd. Han driver också projektet Life2mothers som arbetar för att motverka mödradödligheten i Somalia. I år tilldelades han ledarskapsstipendiet Kompassrosen av Kungen, och utnämndes till Årets unga förebild 2019 av Fryshuset.

– Jag är stolt över alla priser jag har fått. Men att ha utnämnts till Årets unga förebild 2019 betyder extra mycket, då jag själv inte hade en förebild som ung, sade Hamza Mostafa.

Under inspirationskvällen i Tensta Träff pratade han om sin uppväxt i Linköping, om träning, studier, prövningar och engagemang.

– Mitt första intryck av omvärlden cirkulerade kring Linköping. Jag ville bli busschaufför, skrattade Hamza Mohamed.

– Men jag var också nyfiken som liten, och ville testa gränser. Mitt råd till unga är att våga köra ditt race. Tro på dig själv, våga avvika från det normala. De personer du kanske är rädd att bli dömd av idag, kanske du inte har i ditt liv imorgon.

För Hamza Mostafa är studierna på universitetet valfrihet.

– Jag känner mig inte bunden att studera sådant som kanske inte är jätteintressant som man gjorde under högstadiet. Då var det även skola måndag till fredag. På universitet har man tid till annat också, sade han.

Blåa Akademiker är ett nätverk av unga som pluggar eller är på väg att plugga på högskolenivå. Syftet är att stärka gemenskapen i området, lära av varandras erfarenheter och att göra det coolt att plugga, sade Maryam Mohamed som var kvällens värd och studerar till gymnasielärare.

På tisdagar och torsdagar finns Blåa Akademiker på plats i Tensta Träff.

– Efter varje möte kan man sitta kvar och motivera varandra. Det är bara att joina nätverket då alla som pluggar eller är nyfikna på att börja plugga är välkomna, sade Fatima Hassey Sharif, ekonomistudent som driver företaget Nannyomsorg.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stödgrillning för de avskedade kvinnorna på Hjulsta grundskola

Under lördagen anordnade Husby Arbetarcentrum en stödgrillning för de avskedade arbetarna på Hjulsta grundskola. – Vi har stora förväntningar på upprättelse. Om vi inte får upprättelse i ett demokratiskt land som Sverige då kommer livet att stanna för mig, då går det inte att leva med värdighet någonstans, säger en av de avskedade.

Hagi Farah mobiliserar för feriejobb

Mohamed Hagi Farah, före detta medborgarvärd och sedan decennier aktiv i föreningslivet, mobiliserar för att unga i Järva ska få chansen till feriejobb i sommar. Nyhetsbyrån följde med till fredagens utsättningsmöte utanför polishuset där nattvandrande föräldrar och andra aktörer träffas varje vecka. På plats var Jan Jönsson (L), socialborgarråd, som var på besök i Järva. Hagi Farah tog chansen att prata sommarjobb och bjöd in honom till nattfotbollen.

Tensta calling – lyssna på en radiodokumentär i fyra delar

P1:s dokumentärserie handlar om Fariah, hennes familj och vänner i Tensta. Fariah har tröttnat på våldet och dödsskjutningarna och hon har bestämt sig för att få de kriminella killarna att prata om känslor.

Lyckat när Nyhetsbyrån Järva höll bolagsstämma i Husby

Det rådde trevlig stämning och engagerade samtal när Nyhetsbyrån Järva höll sin bolagsstämma under lördagen. På plats på Folkets Husby hade ett trettiotal personer samlats för att tillsammans avgöra tidningens framtid.