Idag invigdes Skyddsvärnets nya secondhandbutik i Spånga. Besökare strömmade in till butiken som dagen till ära bjöd på öppningspriser, livemusik och korv med bröd.

Marita Fernström, vice vd på Skyddsvärnet, var på plats bland tiotals medarbetare för att skapa en coronasäker invigning. Hon berättar att knappt en timme in på premiäröppningen så har den redan hunnit bli en succé.

När vi öppnade var det kö en lång väg ut.

– När vi öppnade var det kö en lång väg ut och vi har vid två omgångar faktiskt fått säga att vi inte kan ta emot fler besökare för att vi maxat antalet på 90 personer som får vistas i butiken samtidigt. Så jag skulle säga att det har gått jättebra hittills och det är kul att det är fin stämning.

Utbudet i butiken är stort, här kan det inhandlas möbler, husgeråd, leksaker, kläder, böcker, skivor samt säsongsvaror som skidor, skridskor och pulkor. Det finns också en konkursbod där Skyddsvärnet säljer helt nya saker som de köper in från konkurslager. Butiken har också en gåvoinlämning och erbjuder även upphämtning av större föremål med lastbil.

Skyddsvärnet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som verkar icke vinstdrivande. Syftet är att förebygga social utslagning och skapa bättre förutsättningar för människor i samhället genom bland annat utbildning, stödboende och arbetsträning.

Vårt syfte är att ha personer i arbetsträning här i butiken.

Marita Fernström förklarar att Skyddsvärnet återinvesterar all vinst i deras verksamheter och då kan det exempelvis handla om stöd till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det var också tanken när man valde att öppna butik i just Spånga.

– Tidigare hade Erikshjälpen sin secondhandbutik i dessa lokaler, så vi visste att det fanns lokaler som var anpassade för secondhandverksamhet här ute. Sedan är vårt syfte att ha personer i arbetsträning här i butiken och eftersom det är en stor lokal så är det möjligt för oss att ta emot många personer och på så sätt kunna hjälpa så många som möjligt att komma tillbaka till arbetslivet, säger Marita Fernström.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hagi Farah mobiliserar för feriejobb

Mohamed Hagi Farah, före detta medborgarvärd och sedan decennier aktiv i föreningslivet, mobiliserar för att unga i Järva ska få chansen till feriejobb i sommar. Nyhetsbyrån följde med till fredagens utsättningsmöte utanför polishuset där nattvandrande föräldrar och andra aktörer träffas varje vecka. På plats var Jan Jönsson (L), socialborgarråd, som var på besök i Järva. Hagi Farah tog chansen att prata sommarjobb och bjöd in honom till nattfotbollen.

Zapatisterna på besök i Hjulsta

Under fredagen var en delegation från zapatiströrelsen på besök på Hjulsta Ekoodling. Det var Den Gulliga Folkrörelsen som bjöd in till lunch och samtal med zapatisterna som hade rest från Mexiko för att utbyta erfarenheter av kamp och aktivism kring rätten till mark, miljö, ekonomisk- och social jämlikhet, jämställdhet och avkolonisering. 

Husby dagen efter det som inte fick hända

Mitt på ljusa dagen, i måndags, sköts mannen ihjäl på öppen gata bland människor i Husby centrum. Det hördes smällar och skotten ekade bland betongen. Polis larmades 15.30 och snabbt inleddes en stor polisinsats. Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men avled kort därpå.

Här finns Rinkebys historia

Esperanza Quintero möter oss i entrén till Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning. Hon visar vägen, ner genom garaget och fram till en järndörr. Dörren öppnas med kod och innanför den finns ännu en låst dörr. – Härinne finns Rinkebyarkivet.