Foto: Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Kerstin Gustafsson Figueroa

Stockholms stads enda kvarvarande jordbruk, Hästa Gård i Akalla, har nu övertagits av bygg- och anläggningsbolaget Peab. Skötselkontraktet kommer gälla i två år med eventuell förlängning med ett år i taget. I avtalet ingår bland annat djurhållning och säsongsanställning av lokalbor, skriver ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Hästa gård, med över 200 hektar och stora ytor som stått orörda är något som upprört många i Järva. Sedan i söndags skördas delar av åkrarna av bonden Anders Ström vars gård ligger i Sollentuna kommun. Han har fått ett tillfälligt kontrakt med Stockholms stad på grund av den rådande foderbristen. Tanken är att Peab ska fortsätta samarbetet med honom, enligt Bodil Hammarberg på Trafikkontoret.

Anders Ström säger själv till ATL, Lantbrukets affärstidning, att han sitter på en gedigen kunskap för att kunna driva ett sådant unikt ställe.

Någon kontakt med Järvaborna eller representanter för medborgarförslaget om att förvandla Järvafältet till en ekologisk stadsodling har ännu inte tagits, varken av Trafikkontoret eller Peab.

Den Gulliga folkrörelsen som Nyhetsbyrån Järva skrev om för ett tag sedan, har påbörjat ny odling av en bit mark som står orörd.

– Det är inte ok, det här är mark som tillhör alla medborgare. Det här är anarkister som kör sitt eget rejs, säger Bodil Hammarberg till ATL.

Järva Drift AB, Bite AB och Green Landscaping, är de tre andra bolagen som var med i upphandlingen, men som förlorade.

Yasemin Öztenar
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De vann kampen om tvättstugan på Rinkebysvängen

I kafeterian i Rinkeby galleria sitter några av hyresgästerna på Rinkebysvängen. Forskaren från Lund, David Wensbo Posaric, är på besök. Tillsammans har de kämpat mot tvättmaskinerna som inte tvättar rent.

Rinkeby Run deltog i världens största terränglopp

Fyra löpare från Rinkeby Run deltog i Lidingöloppet, världens största terränglopp. Jonis Serry, Elena Osokina, Noah Örtegren och Mårten Westberg fanns med bland de 10 000 löparna.

Fryshuset Husby tar över Tensta Community Center?

Förvaltningen i Spånga-Tensta föreslår att Fryshuset Husby tar över driften av Tensta…

Slut med gratis hundbajspåsar i Rinkeby-Kista

Sedan 2006 har Rinkeby-Kistas hundägare kunnat plocka gratis hundbajspåsar vid stationer längs gångbanorna i stadsdelen. Men nu är skyltarna med påsar borta, så nu gäller det att komma ihåg egna påsar för att plocka upp efter hunden.