Foto: Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Kerstin Gustafsson Figueroa

Stockholms stads enda kvarvarande jordbruk, Hästa Gård i Akalla, har nu övertagits av bygg- och anläggningsbolaget Peab. Skötselkontraktet kommer gälla i två år med eventuell förlängning med ett år i taget. I avtalet ingår bland annat djurhållning och säsongsanställning av lokalbor, skriver ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Hästa gård, med över 200 hektar och stora ytor som stått orörda är något som upprört många i Järva. Sedan i söndags skördas delar av åkrarna av bonden Anders Ström vars gård ligger i Sollentuna kommun. Han har fått ett tillfälligt kontrakt med Stockholms stad på grund av den rådande foderbristen. Tanken är att Peab ska fortsätta samarbetet med honom, enligt Bodil Hammarberg på Trafikkontoret.

Anders Ström säger själv till ATL, Lantbrukets affärstidning, att han sitter på en gedigen kunskap för att kunna driva ett sådant unikt ställe.

Någon kontakt med Järvaborna eller representanter för medborgarförslaget om att förvandla Järvafältet till en ekologisk stadsodling har ännu inte tagits, varken av Trafikkontoret eller Peab.

Den Gulliga folkrörelsen som Nyhetsbyrån Järva skrev om för ett tag sedan, har påbörjat ny odling av en bit mark som står orörd.

– Det är inte ok, det här är mark som tillhör alla medborgare. Det här är anarkister som kör sitt eget rejs, säger Bodil Hammarberg till ATL.

Järva Drift AB, Bite AB och Green Landscaping, är de tre andra bolagen som var med i upphandlingen, men som förlorade.

Yasemin Öztenar
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta slutar

Enligt flera källor kommer Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell att sluta vid månadsskiftet september-oktober. Ny stadsdelsdirektör väntas Toni Mellblom bli, som tidigare var chef för socialtjänsten i Spånga-Tensta.

Kvinnorna som sparkades från Hjulsta grundskola: ”Det handlar om rasism”

Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.

Här är de som håller igång nattfotbollen i Järva

En lördagskväll i november i Järva. Det är becksvart ute, men i Spånga fotbollshall lyser lamporna. Varje fredag och lördag anordnar Kista AIF nattfotboll för barn och ungdomar. – Vi håller på från oktober till mars, säger Muhammed Ali, som är verksamhetsansvarig.

Stort intresse för entreprenörskap i Järva

I söndags var det sista dagen för inlämning av idéer till tävlingen…