Stor förväntan rådde inför tjejkvällen online när föreläsaren Jenjira ”Mix” Haxholm talade om kost i veckan.
– Vi vill förändra ohälsotalen som är stora bland tjejer och kvinnor här, säger Susan Dalbeck.

Healthy Women är ett nätverk för unga kvinnor mellan 13-30 år i Järva, som är en del av Kista SC. Just nu genomförs regelbundna träningspass på utegym på grund av covid-19 och Healthy Womens event sker online.

 – Vi bjöd in månadens föreläsare Jenjira ”Mix” Haxholm som både lagar mat och ger kostråd under vårt online event, säger Susan Dalbeck.

Jenjira ”Mix” Haxholm både lagar mat och ger kostråd

Jenjira “Mix” Haxholm är en utbildad kostrådgivare, som varit professionell elitidrottare och som representerat både svenska och thailändska bågskyttelandslaget. År 2003 vann hon dessutom Miss Thailand och jobbade även som internationell fotomodell.

 – Hon har många års erfarenhet när det kommer till träning, kost och hälsa. Hon har också sett vad okunskap och skadliga kroppsideal kan leda till.

Målet med föreläsningen var att introducera bra baskunskap när det kommer till kost, träning och sömn, för att förbättra hälsan och skapa positiva rutiner.

 – Det här ämnet efterfrågas av tjejerna själva. Kunskap är makt och kan vi ge dessa tjejer både lärdom och inspiration så tror vi att vi kan förändra deras beteende. Kost och positiva rutiner bygger upp vårt immunförsvar och är vårt bränsle för kroppen, säger Susan Dalbeck.

I nuläget publicerar Healthy Women regelbundet information om kost på sociala medier. De planerar att lägga upp filmklipp med matlagning, recept, inspiration och kunskap.

Vi matas med ohälsosamma kroppsideal i media

 – Vi anser att unga bör få en plattform med bra baskunskaper som de kan bära med sig hela livet. Det är viktigt när vi matas med orealistiska lösningar och ohälsosamma kroppsideal i media.

Susan Dalbeck menar att det behöver inte vara svårare än att lära sig lite om bra råvaror i form av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler.

 – Många tjejer får i sig för lite kalorier och fett på grund av rädsla. Vi vill också påpeka att vi är olika och unika, lösningarna måste individanpassas. Man ska inte jämföra sig med någon annan, utan utgå från sin egen kropp.

 – Forskning visar på att både träning och hälsosamma kostvanor leder till ökat välmående. Vidare förbättrar det även den psykiska hälsan. Alla dessa faktorer går hand i hand.

Susan Dalbeck tycker att intresset för hälsa ökar i Järva.
 – Vi startade Healthy Women officiellt oktober 2019 och är idag över 300 tjejer i nätverket. Detta talar väldigt starkt för hur många det är som faktiskt vill förbättra sin hälsa, men behöver en plattform där det möjliggörs.

Här hittar du det hälsosamma receptet som användes under online eventet.
– Anledningen till att vi valde att laga det receptet var för att det var lättlagat och samt ett bra basmål som innehöll fullvärdigt fett, protein och kolhydrater, säger Susan Dalbeck.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Moskén i Husby stänger för att hindra smittspridning

Som en följd av den snabbt ökande smittspridningen den senaste tiden, och nya allmänna råd från regeringen, stänger Husby Moské från och med idag, den 24 november, tills vidare. När läget förändras kommer ny information, skriver Husby Islamiska Kulturcenter i ett pressmeddelande.

Löparakademins sista boot camp är imorgon!

Under sommaren har Löparakademin anordnat Summer Boot Camp i Rinkeby. – Vi har ett stabilt gäng som är här idag, de har kommit hit vid varje träningstillfälle, säger Senhit Berhane, en av ledarna.

Efter protest så blir det fest

I helgen blir det festival på Järvafältet. Arrangörer är nätverket Låt parken leva som länge protesterat mot stängningen av Järva DiscGolfPark. På grund av det planerade bygget av den nya begravningsplatsen nedanför Granholmstoppen går parkens avtal med Stockholms stad ut den första oktober.

BK Bussenhus vill nå ut till ännu fler föräldrar och barn

BK Bussenhus huserar i Asymetricas lokaler i Kista. Klubben har funnits sedan 2017 och har vuxit snabbt. – Just nu söker vi barn till vår knatteverksamhet för 5-6 åringar och idrottsföräldrar som kan få utbildning via SISU idrottsutbildarna, säger Akrem Hashim Yahya.