– Ett, två tre, fyra. Hur ser plus ut?
Musiken hörs i hela parkleken Rinken och barnen dansar i takt. Det är Kristjan Lootus, dansare från Let’s dance, håller i mattedansen.

– Om du har en glass och du har en, hur många glassar har ni då tillsammans?
Alla barnen räcker upp händerna. De kan svaret och är ivriga att svara. Sedan dansar de igen, följer noga Kristjans steg och rörelser.

Det var Fardosa Omar från Rinkeby Folkets Hus, som ville hitta sätt att få barnen att röra sig och vara utomhus i dessa tider. Folkets Hus i Rinkeby har inlett ett samarbete med Kodcentrum och Mattecentrum, och så uppstod idén om ”mattedans”. Dansa utomhus med lagom avstånd till varandra.

Dans är inte bara rörelse, utan även problemlösning

 – Dans är inte bara rörelse, utan även problemlösning och logiskt tänkande, säger Disa Jernudd från Kodcentrum.

Kodcentrum och Mattecentrum är två ideella organisationer som är aktiva i Järva. Kodcentrum samarbetar med Enbacksskolan i Tensta och  lär ut programmering och digitalt skapande.
 – Det handlar om digital demokrati, barn behöver förstå den värld de lever i. Vi vill ge dem verktygen för att klara det, säger Disa Jernudd.

Mattecentrum, som har en räknestuga på Kista bibliotek och på flera håll runt om i landet, står även bakom sajten matteboken.se.
 – Matteboken.se finns även på arabiska och lätt svenska, så att föräldrar kan hjälpa sina barn med matematiken, säger Karolina Lisslö från Mattecentrum.

Karolina Lisslö är vän med Kristjan Lootus, en av dansarna från programmet Let’s dance i TV4. Han tyckte idén med dans och matematik var kul och satte upp en koreografi om, och med, matematik.

 – Alright, då kör vi! Ett, två, tre, fyra, nu lär vi oss summa också!

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

I Spånga-Tensta går det numera undan

Sammanträdena i Spånga – Tensta stadsdelsnämnd går numera i en rasande fart. Ordförande Annika Fribergs stämma hörs oavbrutet.” Kan vi gå på förvaltningens förslag till beslut? Jag finner så!” Och så klubban i bordet och över till nästa punkt.

Stor deportation ikväll – Blankspot följer de utvisade

Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Nu har Tensta Rehab stängt

När Tensta rehab stängde försvann den sista möjligheten till sjukgymnastik i Tensta. Nu måste patienterna resa för att få hjälp.  – Det drabbar dem som behöver det mest, säger Javier Chazarreta.

Ljuddokumentär tar reda på hur järvaborna mår

I veckan släpptes ljuddokumentären ”Hur mår vi?”. Det är Folkets Husby som står bakom projektet i ett försök att på ett kreativt sätt ge liv åt trygghetsundersökningen ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” som de genomförde under sommaren 2020.