– Ett, två tre, fyra. Hur ser plus ut?
Musiken hörs i hela parkleken Rinken och barnen dansar i takt. Det är Kristjan Lootus, dansare från Let’s dance, håller i mattedansen.

– Om du har en glass och du har en, hur många glassar har ni då tillsammans?
Alla barnen räcker upp händerna. De kan svaret och är ivriga att svara. Sedan dansar de igen, följer noga Kristjans steg och rörelser.

Det var Fardosa Omar från Rinkeby Folkets Hus, som ville hitta sätt att få barnen att röra sig och vara utomhus i dessa tider. Folkets Hus i Rinkeby har inlett ett samarbete med Kodcentrum och Mattecentrum, och så uppstod idén om ”mattedans”. Dansa utomhus med lagom avstånd till varandra.

Dans är inte bara rörelse, utan även problemlösning

 – Dans är inte bara rörelse, utan även problemlösning och logiskt tänkande, säger Disa Jernudd från Kodcentrum.

Kodcentrum och Mattecentrum är två ideella organisationer som är aktiva i Järva. Kodcentrum samarbetar med Enbacksskolan i Tensta och  lär ut programmering och digitalt skapande.
 – Det handlar om digital demokrati, barn behöver förstå den värld de lever i. Vi vill ge dem verktygen för att klara det, säger Disa Jernudd.

Mattecentrum, som har en räknestuga på Kista bibliotek och på flera håll runt om i landet, står även bakom sajten matteboken.se.
 – Matteboken.se finns även på arabiska och lätt svenska, så att föräldrar kan hjälpa sina barn med matematiken, säger Karolina Lisslö från Mattecentrum.

Karolina Lisslö är vän med Kristjan Lootus, en av dansarna från programmet Let’s dance i TV4. Han tyckte idén med dans och matematik var kul och satte upp en koreografi om, och med, matematik.

 – Alright, då kör vi! Ett, två, tre, fyra, nu lär vi oss summa också!

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tre av Dines tavlor ansågs olämpliga och plockades ner

Familjebostäders VD krävde att tre av Dine Malmstens tavlor, som hänger i Rinkeby Folkets Hus, skulle tas ner. De ansågs ”olämpliga”. Men när media började ställa frågor lät bostadsbolaget meddela att det hela var ett ”missförstånd”.

Aktionsgruppen Sthlm Mot Hat mobiliserar för trygghet i helgen

Imorgon planeras en hataktion från en grupp partirepresentanter i det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Planen är att åka runt mellan Stockholmsförorter och bränna koraner. Därför planerar aktionsgruppen Sthm mot hat en motaktion för att motverka oroligheter och bygga trygghet under helgen.

Tuff budget även i Spånga-Tensta

Det blir tydliga neddragningar om den nya budgeten i Spånga-Tensta klubbas igenom. Avdelningen för Stadsdelsutveckling föreslås försvinna och Medborgarvärdarnas framtid är osäker. Enligt förvaltningens förslag till budget 2019 är budgeten till området Nämnd och administration 15,4 miljoner. Det kan jämföras med budgeten 2018 som var 44,4 miljoner. Det är en minskning på 29 miljoner. 

14 stadsdelar kan bli fem

Vad händer med den lokala demokratin i Järva? Idag finns 14 stadsdelar…