Porträtt på Helya Riazat

För femtonde året i rad korar Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnliga ledare. Årets vinnare är Helya Riazat, medgrundare av och rektor på Järvaskolan.
– En god ledare måste leva som den lär, säger Helya Riazat.

Ledarna rankar årligen de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor, i syfte att inspirera fler unga kvinnor att bli chefer. Genom priset lyfter Ledarna fram chefer som är förebilder och visar på värdet av bra ledarskap. Årets vinnare av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare är Helya Riazat, medgrundare av och rektor på Järvaskolan i Kista.

Många barn och unga växer upp i socioekonomiskt resurssvaga områden med sämre förutsättningar att klara sin skolgång. Därför beslöt Helya Riazat att ta fram en ny modell för grundskola i områden där resurser och kompetens vanligen uteblir. År 2016 öppnades dörrarna till Järvaskolan, med visionen om att bli en modell för hur skolor i socioekonomiskt resurssvaga områden ska verka. Idag har 9 av 10 elever gymnasiebehörighet när de lämnar skolan, och personalomsättningen är marginell.

Juryns motivering:

”Hon får omgivningen att stanna upp och lyssna. Med ett värderingsdrivet och empatiskt ledarskap skapar årets vinnare en vardag sprängfylld av inspiration och goda resultat. Hon leder en organisation där medarbetarna pratar 20 olika språk. Där blandas kulturer, religioner, åldrar och erfarenheter. Med ledorden ”vi löser det” skapar hon en trygg miljö där barn kan må bra och prestera. Och föräldrars engagemang tas tillvara. Det placerar Helya Riazat som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2021.”

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Det känns som en bekräftelse och ett ödmjukt kvitto på att våra fantastiska medarbetares insatser ses och uppmärksammas. Det känns också som ett kvitto på att det är möjligt att bedriva skolor på ett sätt som erbjuder ungdomar likvärdiga möjligheter till en god och gedigen utbildning i våra socioekonomiskt resurssvaga områden, säger Helya Riazat.

Nu är det ju du som har fått den här utmärkelsen. Vad skulle du säga definierar en bra ledare?

– En bra ledare är en person som vågar vara transparent och inkluderande, både vad gäller härliga inslag i arbetet men också om rädslor och farhågor. Att man alltså även är transparent om sådant som är rädd och orolig för, och bjuder in till en dialog.

– En annan sak som jag tycker är väldigt viktig för att man ska kunna vara en god ledare är visionen om värderingarna måste genomsyra alla processer. Och sist men inte minst, så måste ledaren leva som den lär. Det vill säga om du vill att dina medarbetare ska göra något så måste du dels vara först med att göra det, men också vara den som gör det mest och den som står i frontlinjen och krigar med dem, säger Helya Riazat.

Eleni Terzitane
Fotograf: Karina Ljungdahl
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvaprofil nominerad till pris

”I augusti mördades en före detta spelare. Mordet tog Ove och alla de andra i Kista SC hårt. Alla spelare är Oves barn”. Så lyder en del av motiveringen som fått Järvabon Ove Eriksson, tränare i bland annat Kista SC, nominerad till Svenska Barnidrottspriset.

Nu stänger Erikshjälpen i Spånga sin second hand-butik

I slutet av september stänger Erikshjälpen i Spånga för gott. Nästa 70 personer, som på olika sätt varit sysselsatta där, blir utan arbete. – Det är en stor förlust för området, säger Dine Malmsten, en av alla de Järvabor som brukar handla där.

De delar ut matlådor i Järva hela sommaren

Fram till slutet av juli kommer de ha delat ut 7000 portioner mat. Fryshusets bil stannar varje vardag i Husby, Rinkeby Och Tensta.  – Det känns bra att arbeta med något meningsfullt, säger Ousman Ceesay.

”Det är en stor delseger i kampen för en bättre bostadspolitik”

Kampanjen Nej till marknadshyra har spritt sig över hela landet men hela tiden varit starka i Järva. De har arrangerat demonstrationer och torgmöten, skrivit debattartiklar och protestbrev. Och nu har de skrivit historia.