Seluah Alsaatis nya bok är en ungdomsroman som utspelar sig i Järva. Inte din baby bygger på hennes egna erfarenheter av en kärlekshistoria som utvecklades till en misshandelsrelation. Och hur hon tog sig ur den.

Samira och Nabil träffas i tunnelbanan på blå linjen och Samira faller handlöst för Nabil. Förälskelsen är till en början ett enda stort lyckorus men ganska snart börjar Nabil visa en annan sida av sig själv. Han kontrollerar, dikterar och får Samira helt ur balans.

Inte din baby är Seluah Alsaatis debut som författare och boken bygger på hennes egna erfarenheter. Men till skillnad från scenföreställningen Inte din baby som sattes upp på Stadsteatern 2017, är det inte Seluah Alsaati som är huvudperson i boken. Samira är en fiktiv karaktär som går på gymnasiet i Järva, spelar fotboll och hänger med kompisar. Nabil är äldre, har bil och egen lägenhet och han uppfyller alla Samiras krav på en hur en kille ska vara.

Fantastiskt om tonåringar känner igen sig i Samiras höga standards

Han ska veta hur man beter sig, vara intelligent och kunna tillfredsställa en kvinna. Här hajar jag till i läsningen, är det inte en ungdomsroman jag håller i? Hur gammal är Samira, och hur troligt är det att en tonårstjej har dessa krav på en man? Inte för att det är några dåliga krav, tvärtom, det vore fantastiskt om de som är tonåringar idag känner igen sig i Samiras höga standards.

Jag kan definitivt relatera, både till hennes tidigare erfarenheter och av att få huvudet kapat av en kärleksterrorist som Nabil. Men så är jag också jämnårig med Seluah Alsaati och inte med bokens Samira. Jag förstår tanken med att rikta sig till gymnasieungdomar och jag hoppas att de läser, för Inte din baby är riktigt bra. Språket är fantastiskt och historien om psykisk misshandel både vanlig och viktig att prata om. De som inte har alla erfarenheter och analyser än kommer förhoppningsvis att lägga budskapet på minnet och ta det med sig in i vuxenblivandet.

För den som är hemma i Järva finns det tjockt med referenser

För den som är hemma i Järva finns det tjockt med referenser, det är roligt och fint att läsa om bekanta platser, fenomen och artister. Jag ser fram emot att läsa mer av Seluah Alsaatis i framtiden, nästa bok kan bli lite vad som helst känns det som. På ett bra sätt.

Anna Nygård

Läs även intervjun med Seluah Alsaati från den 26 april, ”Förälskelse kan vara som ett gift”.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Här är de – Järvas nya reportrar!

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas…

Gå bara, del 3: ”Grattis, din son har kommit till paradiset”

Det här är del 3 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. I tredje avsnittet kommer al-Shabaab in i bilden och får snabbt inflytande över Abdis liv med vännerna och familjen i Mogadishu.

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Sötsurrealistisk konst ställs ut i Järva Folkets Park

En gråkall dag kan man behöva muntras upp. Och nog blev man betydligt gladare när man fick se Markku Huovilas konst på Eggeby gård.