Polisen Järva i sociala medier
Polisen Järva i sociala medier

I filmerna som spreds efter polisens ingripande i Rinkeby i tisdags kväll syns hur två poliser måttar slag efter slag mot en person som ligger på marken. Med tvåhandsgrepp på batongerna för att få extra kraft fortsätter poliserna slå efter att personen liggandes sträcker upp sina händer och försöker värja sig från våldet.

Filmen har fått stor spridning i sociala medier och som vanligt är kommentarerna av tre typer: De som tycker det ser illa ut, de som tycker att buset får vad det förtjänar, och de som tycker att man inte kan säga något alls om övervåldet för att vi inte vet vad som hänt och att vi bör vänta tills utredningen är klar. För Polisen Järva har anmält sig själva för intern utredning. Men hade de alls gjort det om inte någon hade filmat? Och om inte filmen hade fått spridning? Och hade vi då nånsin fått reda på vad som hände? Kommer vi få det nu?

På instagramkontot lades bilder upp på glada och trevliga poliser som pratar med medborgare

Polisen jobbar hårt för att öka sitt förtroende i samhället. I sociala medier lägger de upp bilder och historier som ska stärka bilden av en närvarande och trygghetsskapande myndighet. Tidigare på tisdagen hade järvapolisen en kombinerad “medborgardialog” och “trygghetsinsats” i Kista, där de gick runt bland folk och samlade in information om vad boende tycker att de ska prioritera i sitt arbete. På instagramkontot lades bilder upp på glada och trevliga poliser som pratar med medborgare.

Det var sedan på kvällen i just Kista som en bil inte stannade vid en kontroll. En biljakt inleddes som slutade på Stenbygränd i Rinkeby där misshandeln som syntes på filmerna genomfördes i samband med gripandet.

Jag såg själv biljakten passera förbi i hög hastighet i Rinkeby. Föraren är misstänkt för drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Det är allvarliga saker, men inget som har fysiskt våld på plats i straffskalan. Misstankarna mot föraren är troligen också formulerade av samma poliser som var med vid ingripandet. Kan vi lita på dom? Kring de brotten blir det en utredning som prövas i rätten.

Men kommer resultatet av polisens internutredning publiceras?

Men kommer resultatet av polisens internutredning publiceras? På deras sociala mediekonton bland leende konstaplar och medborgardialoger? Kanske, men bara om filmerna nu får tillräcklig spridning. Kan det bidra till ökat förtroende om polisen öppet kan erkänna fel och eventuella övergrepp?

I Järva finns många som upplever sig trakasserade av polisen efter att ständigt stoppas och kontrolleras och flera som vittnar om att de omotiverat plockas upp och släpps av på någon avlägsen plats. Nytillträdde biträdande lokalpolisområdeschefen Anders Djurestad har sagt att detta är en mycket viktig fråga och att alla ska känna sig trygga i Järva.

I juni förra året dog en man som sköts av polisen i samband med ett ingripande i Rinkeby. I händelserapporten skrev polisen att han sköts i benet, men fem dagar senare meddelades att mannen avlidit. Hur gick det till? Vad var det som hände vid ingripandet? Det framgår kanske i någon intern utredning. Fallet har inte fått någon medial uppmärksamhet och därför har vi inte fått några svar.

Viktor Arnell
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Att arbetare utnyttjas är ett strukturellt problem

Slutreplik av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg i debatten om Zalando-lagret, där Ingram Micro som driver lagret tidigare besvarat kritiken.

Vad menar den biträdande rikspolischefen egentligen?

”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.” Det sade biträdande rikspolischef Mats Löfving I P1:s lördagsintervju igår. 

Kan vi tala om den politiska majoritetens haveri på Järva?

Järva är ett område som är ett av de mest drabbade av socioekonomiska svårigheter, social utslagning och konsekvenserna av covid, i Sverige. Det vore rimligt att anta att politiker på Järva oavsett partitillhörighet, borde vara ganska eniga om behovet av att satsa på social verksamhet som bidrar till trygghet, där barn, unga och unga vuxna har möjlighet att utvecklas på ett positivt sätt.

Vi vill inte ha ”hårdare tag” i kollektivtrafiken!

Öka tryggheten för alla i Stockholms kollektivtrafik, istället för fler visiteringar och flera poliser, skriver företrädare för Vänsterpartiet i dagens debattartikel.