En stor del av svenska befolkningen firar denna vecka Kristi himmelsfärds dag och Eid al-fitr (Eid). En flexibel och neutral modell av allmänna helgdagar borde införas, där staten inte bestämmer vilka religiösa dagar som är allmänna helgdagar.

Den här veckan infaller stora religiösa helger, Kristi himmelsfärds dag och Eid al-fitr. På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus Kristus jorden. Det var 40 dagar efter att han hade uppstått från de döda, enligt kristna religiösa källor. Eid al-fitr infaller efter avslutningen av Ramadan-måndaden. Fastan är en av Islams bekännelsegrundsatser, enligt islamiska religiösa källor.

Svenska staten och kyrkan är åtskilda sedan nära 20 år

Svenska staten och kyrkan är åtskilda sedan nära 20 år. Det betyder, att det inte finns någon statsreligion i Sverige och i internationella mätningar uppfattas svenskar generellt som ett av världens mest sekulariserade folk.

Skilsmässan mellan stat och religion i Sverige manifesteras av att staten ska var neutral i religiösa frågor och att religioner ska behandlas lika i all väsentlighet. Men det är viktigt att påpeka och ha i minnet att Sverige är ett kristet land sedan över tusen år och att kristendomen har genomsyrat Sveriges nationella identitet. Det är bara att bejaka det. Svenska kyrkan är privaträttsligt subjekt när det gäller att vårda kulturarvet, vilket är fullt naturligt.

Är det rimligt att ett ha religiösa helgdagar i sekulärt samhälle?

Sverige har 14 allmänna helgdagar, en allmän helgdag återkommer varje vecka och den är söndagar. Alla allmänna helgdagar, förutom utan fyra, tillhör kristna högtider eller kristen tradition. De icke religiösa helgdagarna är nyårsdagen, första maj, nationaldagen och midsommar. De två senaste är relativt nya helgdagar. Är det rimligt att ett ha religiösa helgdagar i sekulärt samhälle?

Flexibla helgdagar befäster att religion är en privatsak

Det finns inget givet svar på denna fråga, men flexibla helgdagar löser flera saker i samhället. Det befäster att religion är en privatsak och de allmänna helgdagar som staten sanktionerar ska vara lika utan att favorisera någon religion. Likabehandling är en del av rättsstatens principer. En flexibel hantering av allmänna helgdagar skulle stärka sammanhållningen och Vi-känslan i samhället och vi får en positiv effekt på antal produktionstimmar per år i samhället.

Staten skulle kunna fastställa antal helgdagar och parterna på arbetsmarknaden kunde kunna komma överens om vilka religiösa helgdagar som kan tas ut i allmänna helgdagar i enlighet med den svenska modellen.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Men jisses – vi är redan i augusti!

Jag har renskrivit en del minnesanteckningar om mitt liv med min make…

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”

Vår sorg och förtvivlan är stor

Natten till onsdag hände det något som har skapat ett stort hål i mig som jag inte finner verktyg för att fylla. Min fina elev!

”Brenton Tarrant är en produkt av vår samtid”

Det var med en stor sorg och förtvivlan jag vaknade till nyheten om terrorattentatet i staden Christchurch i Nya Zeeland.