En stor del av svenska befolkningen firar denna vecka Kristi himmelsfärds dag och Eid al-fitr (Eid). En flexibel och neutral modell av allmänna helgdagar borde införas, där staten inte bestämmer vilka religiösa dagar som är allmänna helgdagar.

Den här veckan infaller stora religiösa helger, Kristi himmelsfärds dag och Eid al-fitr. På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus Kristus jorden. Det var 40 dagar efter att han hade uppstått från de döda, enligt kristna religiösa källor. Eid al-fitr infaller efter avslutningen av Ramadan-måndaden. Fastan är en av Islams bekännelsegrundsatser, enligt islamiska religiösa källor.

Svenska staten och kyrkan är åtskilda sedan nära 20 år

Svenska staten och kyrkan är åtskilda sedan nära 20 år. Det betyder, att det inte finns någon statsreligion i Sverige och i internationella mätningar uppfattas svenskar generellt som ett av världens mest sekulariserade folk.

Skilsmässan mellan stat och religion i Sverige manifesteras av att staten ska var neutral i religiösa frågor och att religioner ska behandlas lika i all väsentlighet. Men det är viktigt att påpeka och ha i minnet att Sverige är ett kristet land sedan över tusen år och att kristendomen har genomsyrat Sveriges nationella identitet. Det är bara att bejaka det. Svenska kyrkan är privaträttsligt subjekt när det gäller att vårda kulturarvet, vilket är fullt naturligt.

Är det rimligt att ett ha religiösa helgdagar i sekulärt samhälle?

Sverige har 14 allmänna helgdagar, en allmän helgdag återkommer varje vecka och den är söndagar. Alla allmänna helgdagar, förutom utan fyra, tillhör kristna högtider eller kristen tradition. De icke religiösa helgdagarna är nyårsdagen, första maj, nationaldagen och midsommar. De två senaste är relativt nya helgdagar. Är det rimligt att ett ha religiösa helgdagar i sekulärt samhälle?

Flexibla helgdagar befäster att religion är en privatsak

Det finns inget givet svar på denna fråga, men flexibla helgdagar löser flera saker i samhället. Det befäster att religion är en privatsak och de allmänna helgdagar som staten sanktionerar ska vara lika utan att favorisera någon religion. Likabehandling är en del av rättsstatens principer. En flexibel hantering av allmänna helgdagar skulle stärka sammanhållningen och Vi-känslan i samhället och vi får en positiv effekt på antal produktionstimmar per år i samhället.

Staten skulle kunna fastställa antal helgdagar och parterna på arbetsmarknaden kunde kunna komma överens om vilka religiösa helgdagar som kan tas ut i allmänna helgdagar i enlighet med den svenska modellen.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Varför går nättrollen fria?

2020 var det året hela världen skrek ikapp, ”black lives matter, black lives matter”. Även i Sverige skrek vi, digitalt och på gator lovades det att svarta liv räknas och vi köpte ropen. Vi bokstavligen köpte mellanmjölken trots att vi visste att kon bar på en fruktansvärd sjukdom. Strukturell rasism.

Kan jag lämna tillbaka min julklapp?

Det är nytt år och jag har just överlevt köphysterin från ytterligare en mellandagsrea. Samtalet över en lunch med en kompis är givet – vad gäller egentligen om jag vill lämna tillbaka en present? Måste jag visa upp kvitto?

”Vi är väl medvetna om hur smutsig fotbollen är”

När Expressen rapporterar om att en fotbollsspelare har en koppling till någon som i sin tur ska ha koppling till kriminella måste vi tala klarspråk – man kan ha hur många kopplingar som helst utan att själv överhuvudtaget ha gjort något fel. 

Nu krävs det effektiva åtgärder av ansvariga politiker

Nu måste de kommunala politikerna leverera för att minimera spridningen av coronaviruset i Järva.