Ingen älskar att hacka på underdogs lika mycket som britterna gör. De hatälskar underdogs oavsett vilken bransch eller tid i historien vi pratar om. Även dem i sina egna kungahus, ett hus byggt på just underdogs.

För att mina tankar ska få tyngd måste vi titta på den brittiska historien under sent 1700-tal och in på mitten av 1800-talet för att bekanta oss med den drottning som kungahuset till stora delar har whitewashat. Drottning Charlotte av Mecklenburg (1744-1818) härstammade från moriska ättlingar och hade tydliga svarta drag, något som gjorde att hon ansågs ful, vilket ledde till att man i avbildningar av drottningen ändrade hennes ansiktsdrag och hudton. Drottning Charlotte var precis som Meghan Markle av dubbelt ursprung, något som både dåtidens och nutidens medier, samt kungahusets anhängare hakat upp sig på lite för många gånger!

Hon hade tydliga svarta drag som gjorde att hon ansågs ful

Meghan är, och Charlotte var, två starka och sociala kvinnor som inte ger vika för varken hovetikett eller samhällets krav. Trots det beskrivs båda i tid och otid utifrån deras yttre och de har regelbundet fått sina åsikter förminskade. Båda hade, innan de gifte in sig i det brittiska kungahuset, självständiga liv med olika kulturella intressen som botanik, teater, konst och musik. Även om drottning Charlotte trivdes med sitt nya liv behöll hon fötterna på jorden men hon behandlades tyvärr inte alltid som den kunglighet hon var.

Detta liknar hur Markle har behandlats av det brittiska folket, hovet och media. Detta blir ännu tydligare nu när prinsparet vill tjäna egna pengar och leva ett liv utanför monarkins måsten. Kosmetikföretaget Estée Lauders grundare gjorde nyligen narr av Markle i sociala medier och på vaxmuseet Madame Tussauds finns inte paret att skåda på deras tidigare plats bland de övriga i kungliga familjen.

Prinsessan Diana genomled samma turbulens

Allas favoritprinsessa Diana, prins Harrys avlidna mamma, genomled samma turbulens som ovan nämnda kungligheter. Det resulterade i hennes död och har lämnat spår i prinsens sätt att leva och se på sin roll i samhället och som kunglighet. Valet han gör för att värna om sin familjs bästa exponerar britternas ohälsosamma fixering, deras illvilja och förhållningssätt gentemot inte bara underdogs utan även kvinnor i relation till de män de förälskar sig i. Det visar även hur britterna lever kvar i en förfluten storhetstid då stora delar av Afrika koloniserades och hur deras mediehus systematiskt utsätter svarta kroppar för hat, drev och rasism.

Meghan Markle vägrar likt drottning Charlotte av Mecklenburg att finna sig i det. I och med Markles styrka får kungahuset och mobben en konflikt de gör bäst i att inte ge sig in i. För om det är något jag vet om kvinnor som har bestämt sig, så är det att inget kommer att stå i vår väg när vi förändrar och gör världen till en lite bättre plats.

Aysha Jones
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Konsumentkrönika i coronans tid

Nu i coronatider känner jag mig ibland helt maktlös. Men för oss konsumenter finns det ändå flera olika saker vi kan göra för att inte tappa makten över vår privatekonomi.

Ordning och reda och kebaben är god i Tensta

Michael Steger skriver om Järvaveckan, bristen på kunskap om orten bland politiker och om ett möte Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali Elmi.

Varor som du får gratis kan bli väldigt dyra

Gillar du att nöjessurfa på gratis tester? Deltar du i tävlingar på nätet för att kunna hämta ut din ”gratisprodukt”? Då är risken stor att du förr eller senare stöter på en abonnemangsfälla.

Min dröm var att en gång få tävla i Ortens bästa poet

Jag började skriva poesi på grund av Ortens bästa poet då jag…