Demonstrationerna och protesterna som pågår i världen just nu är inte enbart för mordet på George Floyd i USA. Utan det är för nu var det droppen. Hur ofta ska detta ske utan att vi ska se en förändring? När blev det okej att ta en svart människas liv? 

Jag är för första gången på länge tom på ord. Svarta har länge varit utsatta, vare sig vi talar om rasism i Sverige eller i andra delar av världen. Det är ett problem som många länge har blundat för och rasismen har stundtals normaliserats. Det var inte länge sedan ordningsvakterna i Kista galleria misshandlade småpojkar för att de var lite högljudda. Vad hände med ordningsvakterna efter händelsen? Ingenting.

Vad hände med ordningsvakterna efter händelsen? Ingenting

Ignoransen kring Black lives matter rörelsen kommer inte som en chock. Ett exempel är demonstrationen som ägde rum på Sergels torg den 3 juni. Debatten kring demonstrationen var att mordet på George Floyd ägde rum i USA så vad har Sverige med saken att göra. Det är där problemet ligger, det handlar om strukturell rasism. Istället låg fokus på att den fredliga demonstrationen bröt mot Folkhälsomyndighetens bestämmelse att man enbart får vistas med max 50 personer.

Att TV4 har tagit sitt ansvar och sparkat honom är stort

Vi behöver se en förändring i Sverige och i resten av världen när det kommer till hur poliser och makthavare missbrukar sin makt. Igår kom nyheten att TV4 har sparkat Alexander Bard för hans rasistiska tweets om Black lives matter rörelsen. Han skrev bland annat att svarta borde ”tjäna egna pengar istället för att leva på bidrag.” Att TV4 har tagit sitt ansvar och sparkat honom är stort och jag hoppas fler börjar agera på samma sätt. Men mest för att markera att nu är det nog.

Mordet på George Floyd var en ögonöppnare för många och det är fint att se att folk har fått nog.

För hur ska all lives matter om inte black lives matter?

Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det handlar om klass och diskriminering

Anders Tegnells kunskapsområde är epidemier och inte socioekonomiska sammanhang. Därför har han vid flera tillfällen uttryckt sig onyanserat om utrikesfödda svenskar vid beskrivningen av smittspridning och vaccinering, och därmed har han återigen väckt den högerextremistiska trollsvansen.

2020 är ett år som blottat bristerna i vårt samhälle

År 2020 kan nog bäst beskrivas med den latinska frasen annus horribilis – ett hemskt år. Ett år som har skakat om och blottat bristerna i vårt samhälle. 

”Hur känns det att inte få julklappar på julafton?”

Doften av nylagad risgrynsgröt med kanel. Hjärtformade pepparkakor som krossas till bitar…

Karriär på att undvika misstag

Vad har Georg Åby Ericsson gemensamt med Mats Wilander? Jo, det passiva spelet. De väntade på motståndarens misstag.