Alejandra Carrasco porträtt

Jag undrar vad som skulle hända med Sverige om alla vi som inte är födda i landet samt våra familjer, alla vi som inte har någon lust att återvandra, bestämmer oss för att sälja allt vi äger här, flyttar till solen och tar med oss våra intjänade pensioner.

Vi skulle fortsätta arbeta eller leva på våra pensioner, fast i ett annat land. Vi skulle använda oss av den utbildning och de erfarenheter vi fått i Sverige. Vi skulle investera det kapital vi skapat i Sverige. Vi skulle betala skatt och bidra till välfärden i ett helt annat land än Sverige.

Vi skulle aldrig mer bli bespottade av en grinig SD:are

Vi skulle aldrig mer behöva bli insnöade annandag påsk, eller se sommaren regna bort, eller bli bespottade av en grinig SD:are eller kränkta av populistiska politiker.

Våra barn skulle aldrig mer behöva se på när föräldrar till deras kompisar, kräver en folkomröstning så deras barn inte behöver gå i samma skola som våra barn, därför att våra barn har mörk hy.

Vi skulle slippa erfara att folk inte vill bli omhändertagna av oss som är läkare, valförrättare eller offentliganställda, på grund av vår hudfärg.

Många av oss har bott i Sverige längre tid än dem som vill skicka ut oss

Vi skulle slippa oroa oss för att vilken politruk som helst, kan ta ifrån oss rätten till välfärd, den välfärd vi har varit med och skapat med vårt arbete och våra studier.

Bilden att vi blattar är en hög lata, inkompetenta, barnalstrande låginkomsttagare som dessutom är nyanlända är högst förenklad och snedvriden. Eftersom de flesta av oss minns hur det är att vara ny i landet, har vi ytterst svårt att svälja sättet på vilket vissa politiker uttrycker sig om nyanlända. Vi är en diversifierad grupp människor med väldigt olika erfarenheter, förmågor och kompetenser, som råkar älska Sverige, annars skulle vi aldrig stannat här. Vi är fattiga och rika, lågutbildade och högutbildade, vi har både mörk hy och ljus hy, vi är troende och vi är agnostiker. Många av oss har bott i Sverige längre tid än dem som vill skicka ut oss.

Vi kommer också att rösta den 11 september 2022


De flesta av oss har dessutom tagit till oss fina  idéer om alla människors lika värde och lika rätt samt om en generell välfärd för alla, oavsett bakgrund, livsvillkor eller position i samhället.

Sverige och dess politiker kan inte fortsätta villkora de utlandsföddas och deras familjers livsvillkor och lika rätt till välfärd utan att riskera vår lust och vilja att stanna kvar och bidra till en positiv samhällsutveckling. Vi kommer också att rösta den 11 september 2022.

Jag vill hävda att det är en dålig affär för Sverige att vi flyttar till solen. 

Alejandra Carrasco
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om Mizeria, Husbyrådet och gemenskap i orten

Skall man få uppleva det igen – gemenskap med nya grannar som på 1970-talet, när alla var nya här? Jag hoppas det efter den senaste tidens möten.

Det handlar om klass och diskriminering

Anders Tegnells kunskapsområde är epidemier och inte socioekonomiska sammanhang. Därför har han vid flera tillfällen uttryckt sig onyanserat om utrikesfödda svenskar vid beskrivningen av smittspridning och vaccinering, och därmed har han återigen väckt den högerextremistiska trollsvansen.

Kan jag lämna tillbaka min julklapp?

Det är nytt år och jag har just överlevt köphysterin från ytterligare en mellandagsrea. Samtalet över en lunch med en kompis är givet – vad gäller egentligen om jag vill lämna tillbaka en present? Måste jag visa upp kvitto?

Vi behöver modiga politiker och sociala insatser

Jag tittade på en intervju i Nyhetsmorgon med inrikesminister Mikael Damberg om det eskalerande dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. Intervjun inleds med dyster statistik och tabeller på stigande dödssiffror och Damberg ombeds ge sin analys på problemet.