Inga Harnesk från Husby har fått sin första spruta med coronavaccinet. Nyhetsbyrån Järva fick vara med på Kista vårdcentral när det hände.

Det är lördag förmiddag och ganska mycket folk i väntrummet på Kista vårdcentral. Nästan bara äldre människor som fyller i hälsodeklarationer och väntar på sin tur att bli vaccinerade mot covid-19. Alla håller avstånd, hälften av stolarna är upptagna av Anders Tegnells porträtt. 

– Lite nervös är jag, det var så länge sedan jag tog någon spruta, säger Inga Harnesk som fyllde 90 år i höstas.

Vanliga biverkningar av vaccinet är ömhet och svullnad

Men sjuksköterskan är snabb och duktig, det känns knappt alls visar det sig. Efter sticket får alla vaccinerade slå sig ner i ett eget väntrum i 15 minuter för att säkerställa att de mår bra innan de får gå hem. I de sällsynta fall där vaccinet har gett upphov till allergiska reaktioner har det skett kort efter vaccineringen.

– Jag mår bara bättre och bättre, säger Inga Harnesk när det har gått en kvart och hon blir ivägsläppt.

Vanliga biverkningar av vaccinet är ömhet och svullnad i muskeln där sprutan ges. I vissa fall förekommer också lätt sjukdomskänsla och feber. Så hur mår Inga Harnesk söndag eftermiddag, lite mer än ett dygn efter sprutan?

– Jag mår bara bra. I morse kände jag mig lite kymig, men det kan jag göra ibland på morgonen så jag vet inte om det var vaccinet. Igår kväll mådde jag prima och nu är det bra igen, men det känns lite i armen, det gör det.

Jag kommer att lyssna på rekommendationerna och vara väldigt försiktig

Enligt Folkhälsomyndigheten krävs åtminstone två doser vaccin för att få skydd mot covid-19, men det kan variera beroende på vilket vaccin man får. Rekommendationerna är att fortsätta hålla avstånd och vara noga med hygien även efter att man vaccinerats för att minimera smittspridningen.

Inga Harnesk har en tid bokad för dos nummer två om några veckor, men hon är inställd på att det sociala livet kommer fortsätta vara begränsat en tid framöver.

– Jag kommer att lyssna på rekommendationerna och vara väldigt försiktig. Man ska inte äventyra något i onödan. Men visst längtar jag efter att träffa folk. Fast nu har jag fått ny teknisk utrustning så jag kanske kan träffa dem på Folkets Husby genom datorn.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Äntligen – Nyhetsbyrån Järva beviljas mediestöd 2020!

Efter två års hårt arbete – som bedrivits ideellt, men professionellt – har Nyhetsbyrån Järva beviljats mediestöd. Det ger oss möjlighet att utveckla vår tidning och bli ännu bättre. Ett stort TACK till alla läsare och medarbetare!

Föreningar i Rinkeby-Kista kan få bidrag

Nu kan du som driver en ideell förening med verksamhet riktad till invånarna i Rinkeby-Kista stadsdelsområde ansöka om föreningbidrag för 2020. Ansökningperioden startade för en vecka sedan den 20 december och pågår till och med den 31 januari.

”Nu måste något göras åt toalettkaoset i Akalla by!”

Med hänvisning till de anställdas arbetsmiljö stängs toaletten i stallet på 4H-gården i Akalla By. Problemen har påtalats i flera år till ansvariga på trafikkontoret i Stockholms stad utan att något har hänt. 

Buket, 10, ska utvisas till ett barnhem i Turkiet

Tioåriga Buket kom till Sverige när hon var fyra år och är familjehemsplacerad hos släktingar. Men Migrationsverket vill utvisa henne till ett barnhem i Turkiet. – Jag har en tioåring hemma som jag inte ens skickar till Kista själv, säger akallabon Leo Ahmed som engagerat sig i Bukets fall.