Eliwi Alomir upptäckte en vattenskada i lägenheten i Tensta, men när badrummet ska renoveras har fembarnsfamiljen ingenstans att bo.
– Det är hyresvärdens ansvar, de kan inte kasta ut en hel familj på gatan, säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec.
Familjen Alomir Almahmoud kom till Sverige från Syrien för fem år sedan. 2017 fick de en lägenhet i Tensta genom SHIS, som på uppdrag av staden upplåter boende åt nyanlända. Lägenheten på Krällingegränd har två rum och kök, det är trångt för den stora familjen som sover i våningsängar och på madrasser på golvet, men det funkar. Tanken var att de skulle bo kvar tills kontraktet löper ut i mars 2022.
Men i våras uppstod problem. En dag i mars när Eliwi Alomir städade badrummet upptäckte han att golvet under badkaret var alldeles mjukt. Mörka fläckar syntes runt plastmattans kant och rören. En vattenskada konstaterades. Fastighetsägaren Familjebostäder har ansvaret för att åtgärda skadan och planen är att de ska börja renoveringsarbetet nu i sommar.
Vi vill att hantverkarna ska komma och börja renoveringen, men vi måste ha någonstans att bo
Familjen har fått information om att de inte kan bo kvar i lägenheten under de sex månader som arbetet beräknas ta, men de har ingenstans att ta vägen. Ingen vill ta ansvar för att hjälpa till med att hitta en evakueringslägenhet. SHIS menar att ansvaret ligger på försäkringsbolaget Folksam där familjen har sin hemförsäkring, men de har ingen lägenhet åt familjen. Däremot kommer de att betala ut 13000 kronor per månad som lägenheten är obeboelig.
Eliwi Alomir och hans fru Jawaher Almahmoud läser båda på SFI och familjen försörjer sig med hjälp av socialbidrag. De har fem barn mellan 1 och 13 år, de äldsta döttrarna Zeinab, 13, och Sidra 11, hjälper till att tolka under intervjun när föräldrarnas svenska inte räcker till.
– Vi vill att hantverkarna ska komma och börja renoveringen, men vi måste ha någonstans att bo. Det spelar ingen roll om vi bara får ett litet rum, men vi behöver någonstans att sova, säger Eliwi Alomir.
I Syrien arbetade han med bygge, måleri och som lantbrukare. Åren i Sverige med stillasittande och ovisshet har gjort honom frustrerad.
– Jag älskar att arbeta och jag längtar efter att arbeta med kroppen, jag vill inte sitta hemma och få pengar av socialen.
Ansvaret att hitta en lämplig bostad faller i första hand på den enskilde individen
Jawaher Almahmoud, serverar kaffe och fixar en nappflaska åt ettåringen som tultar omkring på golvet.
– Vi vet inte vad vi ska göra. Det är svårt med ovissheten, det blir en konstant stress, säger hon.
Familjebostäder anser också att det är försäkringsbolagets ansvar att hjälpa familjen.
”Vi har inte ansvar för att ordna evakueringsboenden, utan hänvisar till hyresgästens försäkringsbolag. Genom sin hemförsäkring har de en möjlighet att få ersättning för evakueringsbostad. Med tanke på bostadssituationen i Stockholm har vi inte möjlighet att erbjuda lediga lägenheter med kort varsel. De lägenheter vi har är de som förmedlas via Bostadsförmedlingen.” säger Familjebostäders kommunikatör Helena Jergander i en skriftlig kommentar.
Men Tobias Håkansson som är verksamhetsspecialist för sakskador på Folksam tycker inte att ansvaret ligger hos dem.
”Vi på Folksam kan i vissa fall hjälpa till att leta efter en ersättningsbostad men ansvaret att hitta en lämplig bostad faller i första hand på den enskilde individen.”, skriver han till Nyhetsbyrån Järva.
Eliwi Alomir och Jawaher Almahmoud har letat desperat efter en lägenhet att hyra för det kommande halvåret men inte hittat något som fungerar.
– Genom bekanta fick vi tips om en lägenhet i Rissne, men det var ett svartkontrakt och hyran låg på 17000. Det går inte, säger Eliwi Alomir.
Den här familjen kommer inte att kunna hitta en ersättningslägenhet på egen hand
Zeljko Kranjec, som är jurist på Hyresgästföreningen håller med honom. Han råder familjen att inte lämna ifrån sig lägenheten innan hyresvärden har ordnat en evakueringsbostad.
– Den här familjen kommer inte att kunna hitta en ersättningslägenhet på egen hand. Det är hyresvärdens, i det här fallet SHIS, ansvar. Det är de som ska se till att familjen får ett annat boende, de kan inte kasta ut en hel familj på gatan. Det finns ingen lag kring detta, men det är praxis. SHIS får helt enkelt hitta en annan bostad under tiden skadan åtgärdas.
När Nyhetsbyrån Järva kontaktar SHIS igen för att de ska få möjlighet att bemöta Hyresgästföreningens ståndpunkt verkar allt plötsligt ha löst sig.
– Vi har varit i kontakt med familjen och de har hittat en lägenhet på egen hand, säger Christian Morales som är enhetschef på SHIS.
Kan det stämma? Jag var där i onsdags.
– Vi pratade med dem på fredagen och då var det problemet löst. Skulle de ha några andra bekymmer är det naturligtvis bara att höra av sig, säger Christian Morales.
Men problemet är inte löst. Lägenheten som familjen har hittat är ett annat svartkontrakt med en hyrestid på tre månader. Och den är möblerad, vilket är problematiskt eftersom hela bostaden av någon anledning måste tömmas på möbler medan badrumsrenoveringen pågår. Frågan vart Eliwi Alomir, Jawaher Almahmoud och de fem barnen ska ta vägen kvarstår.