I fjol släppte Seluah Alsaati boken Inte din baby. Idag prisades hon med Slangbellan, som delas ut av Sveriges Författarförbund, för sin debut med undgomsromanen.
– Många som har läst boken har sagt att de känner igen sig i det som berättas och att de blir stärkta av det, säger hon till Nyhetsbyrån Järva.

I Järva är det många som känner till mångsysslaren Seluah Alsaati. Förra våren debuterade hon som författare med ungdomsromanen Inte din baby. Romanen utspelar sig i Järva och bygger på Seluah Alsaatis egna erfarenheter av en kärlekshistoria som utvecklades till en psykisk misshandelsrelation, och hur hon sedan tog sig ur den.

Romanen har nu prisats med Slangbellan, ett årligt pris som delas ut till bästa barn- eller ungdomsdebutant. Vinnaren offentliggjordes idag på barnboksfestivalen Litteralund på Lunds stadsteater. Bakom priset står barn- och ungdomslitterära sektionen (Bult) inom Sveriges Författarförbund.

För sin debut Inte din baby vinner Seluah Alsaati 30 000 kronor, en slangbella tillverkad av Kalle Güettler samt ett diplom i original av Jenny Lucander.

Prismotiveringen:

”Inte din baby är en mörk berättelse om att som ung tjej befinna sig i en destruktiv relation där kärleken får stå tillbaka för svartsjuka, kontrollbehov och manipulation. Men det är också en ljus berättelse om systerskap och att hitta tillbaka till sig själv. Med en rapp, humoristisk och nydanande prosa lyckas Seluah Alsaati ge liv och röst åt bokens unga huvudperson, Samira. Det är en imponerande debut som inte lämnar någon oberörd.”

Seluah Alsaati säger till Nyhetsbyrån Järva att hon är stolt och glad över att boken har prisats.

– Jag skulle säga att det känns kul på två sätt. Dels tycker jag att det är kul att den här historien kommer ut och att tjejer då kanske kan inspireras av att läsa den. Att de kanske tänker ”Kolla, hon befann sig också i en destruktiv relation och hon vågade lämna, då kanske jag också kan lämna”. Många som har läst boken har sagt att de känner igen sig i det som berättas och att de blir stärkta av det. För det jag på något sätt vill säga med Inte din baby är att om det känns dåligt i relationen stanna inte, utan lämna. Det kommer inte att bli bättre.

– Dels är det också kul att berättelser och språk som kommer från orten också får ta plats bland prisbelönad litteratur, som ett steg mot en mer representativ bokvärld, säger Seluah Alsaati.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Utställning som ger liv och skugga åt sommarens besök

Tensta konsthall och Kvinnors byggforum förbereder ny utställning som ger liv och skugga åt sommarens besökare. Utställningen öppnar den 11 juni och finns kvar hela sommaren. 

Besök Tensta 1969 på Kämpingebacken 13

Några entusiaster har samlats till visningen av Stadsmuseets lägenhet på Kämpingebacken 13 i Tensta. Byggnadsantikvarie Eva Larsson, tar emot i porten. Hon berättar att trapphuset på detta enda våningsplan har renoverats och handmålats i tidstypisk stänkmålning från 1960-talet. Ett besök i lägenheten blir en resa tillbaka till barndomen.

Hembla säger upp 58 hyresgäster i Järva

Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra avslöjade i senaste numret att 99 hyresgäster som bor i Hemblas hus i Järva och Södertälje kommer att bli av med sina hyreskontrakt. 58 av de uppsagda hyresgästerna bor i Järva. 

Somalierna firar sin nationaldag

Den 1 juli firar Somalia sin nationaldag och firar gör somalierna i både Rinkeby och Tensta. – Idag är det 59 år sedan som Somalia befriade sig från Italienska och brittiska kolonisatörer, sade Rashid Mohamed (V) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.