Minst tusen personer deltog i Friday For Futures klimatmarsch i Rinkeby. Bakom banderollen Skolstrejk för klimatet marscherade elever från sex lokala skolor tillsammans med Järvabor och ditresta aktivister i alla åldrar.

I duggregn och plusgrader (i december) samlades alla i Norra stadsparken, nära Rinkeby torg. Marschen eskorterades sedan av ridande poliser längs Rinkebystråket, fortsatte på Rinkebysvängen och till Spångadalen. Där på fältet mellan Rinkeby och Tensta hölls sedan ett möte med flera talare.

Det brasilianska Yanomami-folkets ledare Davi Kopenawa, som kämpar mot skövlingen av Amazonas och en av årets Right Livelihood-pristagare, deltog i marschen och talade vid mötet:
 – Vi har kämpat länge nu och vi ska visa alla att vi fortsätter vår kamp. Jag är rörd och glad över att vara här. Vi måste kämpa tillsammans. Kampen fortsätter! 

Iman från organisationen Second Chance var mötets lokala talare:
 – Vi brukar tänka att klimatpolitiken inte är något för oss, det är ett lyxproblem. Gatuvåldet är mer akut, miljön kan vi ägna oss sedan. Men kalla vindar blåser även längs Tensta allé. Klimatförändringarna är lika synliga här som på Ekerö.
Iman berättade att aktionen Earth Hour organiserades för första gången i Järva den 30 mars i år.
 – Vi kom på att vi är miljökämpar utan att veta om det. Vi bor många under samma tak, vi har inte bilar i alla hushåll, och så vidare. Men vi måste ändå fortsätta kämpa för miljön. Om vi vill kan vi göra allt.

Morrigan talade från Fridays For Future:
 – Vår strejk för klimatet samlade senast 50 000 bara i Stockholm och 7,5 miljoner över hela världen. Vi trodde det skulle räcka, men vi står inför den största krisen mänskligheten skådat.
Inför 2020 planeras fortsatta aktioner.
 – Alla elever i Stockholm måste mobiliseras, 2020 ska vi tömma skolorna. Det första mötet för att planera är den 16 december på Rinkeby Folkets Hus. Kom då!

Greta Thunberg medverkade direkt på länk från klimatmötet i Madrid. 
 – Det går lite trögt som alltid på sådana här möten. Men vi ska göra allt vi kan för att det ska bli bättre resultat än tidigare. Tack för att ni är så tålmodiga. Det senaste året är en väldig seger för vår rörelse. Vi ska bli fler och fler så att världens ledare kommer i kapp oss.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Iman från Second Chance.
Polishästarna väckte uppmärksamhet.
Rinkeby Run och Cordobaskolan på plats.
Davi Kopenawa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till IFK Lidingö: Stoppa rasismen inom fotbollen

Said Ali, som tränar barn och ungdomar i AIF Kista Futsal, märker en ökad rasism inom ungdomsfotbollen. När hans lag spelade en turnering i Djursholm i helgen kränktes lagets spelare utan att varken tränare eller domare reagerade. Därför skrev han följande brev:

Tre dagar i hälsans tecken i Rinkeby centrum

VVad har Carolina Klüft, Mikaela Laurén och Martin Lidberg gemensamt?Jo, de har alla varit bäst i världen i sina resepktive sporter. Dessutom kommer de att delta på hälsomässan i Rinkeby centrum.

Avtalet med Riddarens vårdcentral i Akalla sägs upp

Region Stockholm säger upp vårdavtalen med tre vårdcentraler. Det handlar om Riddarens vårdcentral i Akalla, och motsvarande vårdcentraler i Märsta och Tyresö. Anledningen är allvarliga brister i hur ekonomin har skötts och även hur läkemedel hanterats.

Vaccination mot covid-19 i Rinkebyhallen idag

Vård- och omsorgspersonal i Stockholms län blev vaccinerade mellan 10-16 i Rinkebyhallen igår. – Jag ska få min första spruta, säger Yvonne Andersson, förskollärare på Knutby förskola.