Jag vet ärligt talat inte om hysterin är befogad. Om den står i proportion till vad som faktiskt händer. Men hysterin finns där, och måste förhållas till.

Folkvalda politiker vill framstå som handlingskraftiga och måste på ett eller annat sätt lyssna till det svenska folkets panik. Folkhälsomyndigheten kallar till presskonferenser och trappar successivt upp sina restriktioner. Och jag sitter någonstans mittemellan och vet inte vad jag tycker. Jag lyssnar på myndigheterna och ser vad som händer. Typ.

Men jag tänkte faktiskt inte prata om det viruset. Jag tänkte prata om ett annat virus. En annan pågående pandemi. Den är lite mer abstrakt, men än dock mycket mer utbredd och skrämmande.

Viruset jag talar om dödade ett barn och två vuxna inne på en skola i Trollhättan för ett par år sen. Den tog sig in och sökte upp riskgrupper den ville ta livet av.

Samma år tog viruset livet av nio personer i en kyrka i South Carolina. Riskgruppen i kyrkan välkomnade till och med viruset med öppna famnar och kärlek. Bad viruset be med dem. Hålla hand. Känna samhörighet. Viruset blev tagen av bemötandet. Viruset ville nästan inte. Men tog livet av dem ändå.

Det var även samma virus som ett par år tidigare tog livet av 69 ungdomar på en ö i vårt grannland Norge.

Ni fattar vart jag är på väg.

Vi ska rensas bort, till varje pris

Främlingsfientligheten i Sverige är ingen främling. Den har funnits länge och agerar bakgrundsmusik till minoriteters vardag. Men den har inte gjort sig synlig på samma avslappnade och uppenbara sätt som idag på sociala medier och forum. Kommentarsfälten på Facebook avslöjar en öppen avsky mot minoriteter. Flashback avslöjar firande när någon skjuts ner på gatan. Fria Tider avslöjar nazistiska grupper som uppmanar till våld mot invandrarna. Desinformation sprids, totalt högerskeva nyheter upprör, folk uttrycker sitt hat mot minoriteter och ett sakta men säkert normaliserande av hat och hot sker. Vi ska rensas bort, till varje pris.

Smygrasism har ju de flesta av oss rasifierade personer upplevt. Den upplevs rätt passiv. Den känns i kroppen som en stöt av obehag, den syns i blickar, den hörs i tonlägen och meningsformuleringar, men är hanterbar för de flesta av oss.

Men denna rasism. Denna nazism. Denna främlingsfientlighet och otroliga hat mot minoriteter på sociala medier. Den gör mig helt perplex.

”Yttrandefrihet på riktigt” låter det ju när Flashback vill betona varför de är viktiga. De vill uppmana till självständigt tänkande. Politisk inkorrekthet. Men vilken kategori hamnar man egentligen i när man uttrycker sitt nöje över en rasifierad persons död? Vad är ”yttrandefrihet på riktigt” när den används för att berätta hur mycket man älskar det faktum att svensksomalier dör i coronavirusets i större utsträckning än andra grupper?

Risken för högerextremt våld ökar

SÄPO släppte nyligen sin årsrapport om vilka hot Sverige står inför, snart ett år efter att en man klivit in i en moské i Nya Zeeland och mördat 51 personer. Risken för högerextremt våld ökar kan man läsa i rapporten. Risken för attentat och grova våldsbrott i Sverige ökar i takt med all spridning av den högerextrema ideologin. Viruset.

Så vad gör vi egentligen för att stoppa spridningen och förhindra den pandemin?

Det känns ju rätt hopplöst att försöka hitta lösningar till något som är grundlagsskyddat. Rasister kan med enkelhet gömma sig bakom yttrandefriheten när de delar med sig av det de tycker och tänker. På så fortsätter spridningen av desinformation, skriverier och hurrande på flashbackforum, och vi kan inget göra även om det skulle vara lagöverträdande. För vem ska man ens lagföra om personen sprider viruset från bakom en datorskärm?

Denna text är en påminnelse

Men detta är dock inte en text som ska inskränka eller attackera yttrandefriheten. Det är heller inte en text som ska börja argumentera för förbud mot anonymitet på nätet. Jag tar den pucken en annan gång. Denna text är en påminnelse.

Vi sätts i karantän idag på grund av Covid-19. Samhället stannar upp. De ekonomiska konsekvenserna av vår vilja att minimera spridningen kommer bli enorm. Löfven håller dramatiska tal till nationen. Politiker och samhället blir handlingskraftiga. Bra. Rädda Sverige från pandemin som kallas Covid-19.

Men snälla. Låtsas inte som om Corona är det enda virus vi till varje pris måste stoppa. Förstå allvaret innan fler offer skördas.

Luay Mohageb
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Klart att du skall rösta idag!

Men på vem eller vad? Svårt det där. Det har det alltid varit. När vi första gången fick frågan om Sverige skulle gå med i EU, var vi många som sade ”nej, vi kan väl avvakta?” Men valet det året gjorde att vi nu är med i EU och då gäller det väl att göra det bästa av det medlemskapet?

Våldet i Gallerian visar att ingenting har förändrats

För snart sex år sedan var jag första journalisten på plats när kravallerna startade i Husby – ordningsvakternas ingripande mot Anas Ali, Sakariye Matas, Yonis Muse och Muad Suleiman i Kista Galleria visar vad som har ändrats under tiden. 

ABSOLUTE CHRISTMAS

Tänd ett ljus och låt det brinna.. Ja, jag vet att många mår illa när den julsången pumpas ut överallt. Inte jag. Jag älskar det där albumet med uttjatade julsånger, så det så. Och i år, denna fördömda vinter, är budskapet mer aktuellt än någonsin.

Bit för bit försvinner vi – å allt fler ryggar vänds mot oss

Den senaste tidens skjutningar har tvingat BK Bussenhus att pausa barn- och ungdomsverksamheten. ”Det jag tar med mig av det här är att inga andra kommer vilja ändra på vårt område än vi som bor här”, skriver Akrem Hashim från BK Bussenhus i en krönika.