Alejandra Carrasco porträtt
Det finns många anledningar till att delta i arbetet för lika villkor, oavsett livsvillkor, bakgrund eller position i samhället. Och det finns olika historiska bakgrund till varför den 8 mars blev den internationella kvinnodagen.
 
Vi kan uppmärksamma dagen därför att den är en del av den internationella arbetarrörelsens historia, en del av socialismens historia, en del av liberalismens historia eller därför att det råder konsensus i FN om att vi idag ska uppmärksamma kvinnors livsvillkor särskilt.
 
Idag är det många som ”gratulerar” sina vänner som de uppfattar är kvinnor
 
Idag är det många som ”gratulerar” sina vänner som de uppfattar är kvinnor eller för den delen varandra, om de uppfattar sig som kvinnor, eftersom det idag är det den internationella kvinnodagen och då ska kvinnor firas, kanske med en blomma eller en liten present.
 
Men det är skillnad på att uppmärksamma en kvinna en dag som denna och att arbeta för att ändra sakernas tillstånd. Kvinnor ska fritt kunna röra sig i offentliga rum utan rädsla för våld från män, oavsett klädsel, tidpunkt på dygnet eller aktivitet. Kvinnor ska känna sig trygga i privata eller intima rum. Kvinnor har rätt till sin kropp och att välja klädsel fritt. Ett nej ska vara ett nej. Kvinnor ska ha lika lön för lika arbete och lika rättigheter i livet och arbetslivet.
 
Listan på kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är lång
 
Listan på kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är lång. Därför ska vi idag uppmärksamma kvinnor och kvinnors arbete för lika rättigheter.
 
Jag har svårt att ”fira” något. Jag vill endast uppmärksamma.
 
Alejandra P. Carrasco
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om Mizeria, Husbyrådet och gemenskap i orten

Skall man få uppleva det igen – gemenskap med nya grannar som på 1970-talet, när alla var nya här? Jag hoppas det efter den senaste tidens möten.

Kan jag lämna tillbaka min julklapp?

Det är nytt år och jag har just överlevt köphysterin från ytterligare en mellandagsrea. Samtalet över en lunch med en kompis är givet – vad gäller egentligen om jag vill lämna tillbaka en present? Måste jag visa upp kvitto?

Husby är mitt eget Legoland

Min femåring var intensivt sysselsatt med att bygga ett samhälle med legobitar. Det arbetet fick ligga kvar på  golvet i flera dagar och det blev  till slut en bondgård av det hela.

Det handlar om klass och diskriminering

Anders Tegnells kunskapsområde är epidemier och inte socioekonomiska sammanhang. Därför har han vid flera tillfällen uttryckt sig onyanserat om utrikesfödda svenskar vid beskrivningen av smittspridning och vaccinering, och därmed har han återigen väckt den högerextremistiska trollsvansen.