Inga Harnesk
Inga Harnesk

Ofta har jag sagt att det är så tomt i samhället. Sådana klyftor mellan oss boende. En avgrund som borde, måste eller kunde fyllas med liv av något slag. Nu har jag upptäckt att det pågår redan och med full kraft. Man måste bara öppna sina sinnen och vara beredd att delta.

På årets Husbyfestival upplevde jag stor gemenskap i åskådarmassan framför scenen där underhållande och vackra musik- och dansprogram avlöste varandra. Publiken var i mina ögon lika underhållande; småbarnen längst fram vickade på sina höfter och viftade med armarna, en ung jätteskicklig dansör visade sina halsbrytande volter, men priset tog den mogna kvinnan som så rytmiskt följde alla de smittande melodierna. Hon verkade så lycklig.

Jag blev så tagen av dessa upplevelser att tårarna kom

Jag blev så tagen av dessa upplevelser och kända favoritmelodier som spelades att tårarna kom. En ung man och hans dam såg detta och han lade  armen om mig. ”Jag är bara glad”, ursäktade jag mig. ”Ja, men dom är ju så bra” tyckte han också. Så visst kan vi mötas över alla åldersgränser också med musikens och dansens hjälp.  

Gemensamma måltider hjälper också till om vi vill lära känna varann. Jag hamnade på något som Folkets Husby organiserar. Det kallas ”Kvinno-gääcda” och bjuder alla boende på en träff med lite förtäring, massor med frukt och fika (te och kaffe). Enbart för kvinnor. Det ordnas en tisdag i månaden, 18.00 – 21.00. Vi avslutade med dans.
Den här gången satt jag med fyra andra kvinnor kring ett litet bord och jag hade så roligt. Vi skrattade gott åt tokiga saker och alla hade stort tålamod med en gammal tant som hör dåligt. Det talades svenska förstås. Det var bara en kvinna, som när vi skildes, slog ut med armarna och leende sa: ”I didn’t understand a word!” Kanske läge för svenskastudier inför nästa kvinnomöte till bords?

I didn’t understand a word!

Sådana möten praktiseras sedan länge lite varstans på Järva. Man samlas  kring handarbete, litteratur, konst eller kvinnofrågor. Männen syns också. Har ungdomarna hittat något? Som alltid anser många av oss att vi behöver fler öppna möteslokaler för spontana möten mellan människor av  olika åldrar, kön och med olika erfarenheter. Det verkar som om vi är mogna att umgås gemensamt. Vi bor på en jätteintressant plats av jorden. De unga vuxna verkar beredda att ta vara på kunskaperna här ute. Många av dem är födda här. Någon är till och med mormor. Tiden går!

Inga Harnesk 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag tänkte inte på det…

Från och med nästa tisdag är det slut med idrott för alla som är femton år och äldre. Vad vill Löfven att alla tränare i Järva ska göra då?

Hopplöshet lika farligt som att röka dagligen

Hopplöshet är lika farligt som att vara vanerökare. Det kan leda till hjärtinfarkt och psykisk ohälsa.  Många människor som bor i utsatta områden har ingen tillit till samhället och de lokala politikerna. Det är viktigt för hälsan att ha tillit både till sig själv och till andra.

Om Claes Malmberg och Parlamentet

Jag har i min yrkesutövning suttit i förhörsrum och förhört vittnen till brott kopplade till gängkriminalitet, och sett skräcken i deras ögon när de inte vågat säga det de egentligen har på hjärtat. Det är ett enormt hot mot demokratin och ett samhällsklimat som är så icke-önskvärt det bara kan bli. Jag ser tendenser av detta i hur många förhåller sig till Claes Malmberg i Parlamentet-debaclet. 

Hur mycket koldioxid tål ditt samvete?

Jag läser om översvämningar i Tyskland och Belgien, men något annat känns som en knytnäve i magen. En rapport visar att om utsläppen av koldioxid fortsätter så är stora delar av Afrika och mellanöstern snart lika heta som Sahara är idag. Det är inte OK.