Inga Harnesk
Inga Harnesk

Ofta har jag sagt att det är så tomt i samhället. Sådana klyftor mellan oss boende. En avgrund som borde, måste eller kunde fyllas med liv av något slag. Nu har jag upptäckt att det pågår redan och med full kraft. Man måste bara öppna sina sinnen och vara beredd att delta.

På årets Husbyfestival upplevde jag stor gemenskap i åskådarmassan framför scenen där underhållande och vackra musik- och dansprogram avlöste varandra. Publiken var i mina ögon lika underhållande; småbarnen längst fram vickade på sina höfter och viftade med armarna, en ung jätteskicklig dansör visade sina halsbrytande volter, men priset tog den mogna kvinnan som så rytmiskt följde alla de smittande melodierna. Hon verkade så lycklig.

Jag blev så tagen av dessa upplevelser att tårarna kom

Jag blev så tagen av dessa upplevelser och kända favoritmelodier som spelades att tårarna kom. En ung man och hans dam såg detta och han lade  armen om mig. ”Jag är bara glad”, ursäktade jag mig. ”Ja, men dom är ju så bra” tyckte han också. Så visst kan vi mötas över alla åldersgränser också med musikens och dansens hjälp.  

Gemensamma måltider hjälper också till om vi vill lära känna varann. Jag hamnade på något som Folkets Husby organiserar. Det kallas ”Kvinno-gääcda” och bjuder alla boende på en träff med lite förtäring, massor med frukt och fika (te och kaffe). Enbart för kvinnor. Det ordnas en tisdag i månaden, 18.00 – 21.00. Vi avslutade med dans.
Den här gången satt jag med fyra andra kvinnor kring ett litet bord och jag hade så roligt. Vi skrattade gott åt tokiga saker och alla hade stort tålamod med en gammal tant som hör dåligt. Det talades svenska förstås. Det var bara en kvinna, som när vi skildes, slog ut med armarna och leende sa: ”I didn’t understand a word!” Kanske läge för svenskastudier inför nästa kvinnomöte till bords?

I didn’t understand a word!

Sådana möten praktiseras sedan länge lite varstans på Järva. Man samlas  kring handarbete, litteratur, konst eller kvinnofrågor. Männen syns också. Har ungdomarna hittat något? Som alltid anser många av oss att vi behöver fler öppna möteslokaler för spontana möten mellan människor av  olika åldrar, kön och med olika erfarenheter. Det verkar som om vi är mogna att umgås gemensamt. Vi bor på en jätteintressant plats av jorden. De unga vuxna verkar beredda att ta vara på kunskaperna här ute. Många av dem är födda här. Någon är till och med mormor. Tiden går!

Inga Harnesk 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen borde kyssa dina fötter, Said Ali!

Jag har känt Said Ali i över tio år. Det finns bara en enda anledning för polisen att stoppa honom och det vore för att kyssa hans fötter.

Ett ogenomtänkt beslut att stänga ner idrotten

Skidåkningen och skridskoåkningen på Spånga IP under jullovet är inställd. Ni som kommer ner till isen på Spånga IP kommer mötas av den här texten: Vi har stängt och all verksamhet är inställd.

Livet i orten när knoppar brister

Många sörjer nära och kära. Oändligt många fler är djupt oroliga över nära och kära. Det kom inga militärer till orten när det begav sig. Men några av oss undrar varför regeringen inte skickar militären till andra stadsdelar nu när läget är så allvarligt. När folk brister i ansvar.

Våldet i Gallerian visar att ingenting har förändrats

För snart sex år sedan var jag första journalisten på plats när kravallerna startade i Husby – ordningsvakternas ingripande mot Anas Ali, Sakariye Matas, Yonis Muse och Muad Suleiman i Kista Galleria visar vad som har ändrats under tiden.