Varför är det svårt att minska hälsoklyftorna i samhället? Många har forskat om ojämlikhet när det gäller hälsan i Sverige och regeringen har tagit olika beslut om åtgärder. Men det händer ingenting. 

Jag bor i Tensta och där har jag bott i 20 år. Under tiden har området blivit sämre för varje år. Tidigare hade vi gymnasieskola, Komvux, SFI, försäkringskassa, skatteverk, fungerande vårdcentral som hade trevlig personal. Idag finns inget kvar. Det är en orsak till att invånarna inte har tillgång till arbete i området. För att arbeta måste vi därför resa långt, med höga kostnader som följd. Det är en verklighet för många Tenstabor.

Många i området arbetar och betalar skatt, men får ändå inte någon samhällsservice. Det finns ingen naturlig träffpunkt i Tensta, för människor i olika åldrar. De äldre i området får ingen sysselsättning. Många äldre tvingas vara instängda hemmet, vilket i många fall leder till psykisk ohälsa.

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte mer från politikerna?  

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte kräver mer från politikerna?  Det finns tydliga folkhälsomål i Sverige att följa. Varför lokala politiker inte tänker om och gör rätt, förstår jag inte. Speciellt när SL höjer sina priser och Livstycket i Tensta har lagts ner. Det är många kvinnor som har sin sysselsättning där om dagarna. Vad ska kvinnorna göra nu?
Forskningen visar att olika individer är olika sårbara för hälsans olika bestämningsfaktorer. En kvinna som inte har ett arbete att gå till och saknar ett socialt nätverk är mycket sårbar.

För stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva.

Regeringens övergripande mål inom folkhälsoområdet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Målet är att de påverkbara hälsoklyftorna ska försvinna inom en generation. 

Folkhälsan i Sverige är i ett internationellt perspektiv god och för stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva. 

Järva ligger i Sverige geografiskt, men ändå inte. 

Fatuma Mohamed
Lämna ett svar
You May Also Like

Hellre lika villkor i livet än affischer

Stockholm stad och Region Stockholm har startat en affischkampanj i Järva om hur de boende skyddar sig mot Coronaviruset. Det är bra, men vi saknar inte information. Vi har andra problem.

Många vägar leder till Husby Gård

Jag var med på årets Husby Gårdsdag. Där fick jag se prov på Husbys – och övriga Järvas – alla goda krafter. Jag stötte också ihop med en och annan kamrat, som var med från början på 1970-talet. Vi nyinflyttade svetsades samman, både socialt och kulturellt, under perioden då Norra Järva byggdes.

Pandemisysslor och funderingar över året som gått

2020 är ett år som vi sent ska glömma av olika anledningar. Mest för den världsomspännande pandemin förstås, men också för att det på alla sätt skapat förändring.

Ingenting är längre som förut

Den här krönikan handlar om Medborgarkontoret i Tensta. Jag vet att ord som engagemang, vilja och intresse inte finns hos vissa av dem som jobbar där