Varför är det svårt att minska hälsoklyftorna i samhället? Många har forskat om ojämlikhet när det gäller hälsan i Sverige och regeringen har tagit olika beslut om åtgärder. Men det händer ingenting. 

Jag bor i Tensta och där har jag bott i 20 år. Under tiden har området blivit sämre för varje år. Tidigare hade vi gymnasieskola, Komvux, SFI, försäkringskassa, skatteverk, fungerande vårdcentral som hade trevlig personal. Idag finns inget kvar. Det är en orsak till att invånarna inte har tillgång till arbete i området. För att arbeta måste vi därför resa långt, med höga kostnader som följd. Det är en verklighet för många Tenstabor.

Många i området arbetar och betalar skatt, men får ändå inte någon samhällsservice. Det finns ingen naturlig träffpunkt i Tensta, för människor i olika åldrar. De äldre i området får ingen sysselsättning. Många äldre tvingas vara instängda hemmet, vilket i många fall leder till psykisk ohälsa.

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte mer från politikerna?  

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte kräver mer från politikerna?  Det finns tydliga folkhälsomål i Sverige att följa. Varför lokala politiker inte tänker om och gör rätt, förstår jag inte. Speciellt när SL höjer sina priser och Livstycket i Tensta har lagts ner. Det är många kvinnor som har sin sysselsättning där om dagarna. Vad ska kvinnorna göra nu?
Forskningen visar att olika individer är olika sårbara för hälsans olika bestämningsfaktorer. En kvinna som inte har ett arbete att gå till och saknar ett socialt nätverk är mycket sårbar.

För stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva.

Regeringens övergripande mål inom folkhälsoområdet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Målet är att de påverkbara hälsoklyftorna ska försvinna inom en generation. 

Folkhälsan i Sverige är i ett internationellt perspektiv god och för stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva. 

Järva ligger i Sverige geografiskt, men ändå inte. 

Fatuma Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kommer Rinkeby bli som Kaningården nu?

Rinkebypolisen ska börja använda drönare i sitt arbete för att söka efter människor och övervaka stora folksamlingar. Nyheten kom nu i veckan men jag har väntat på den i två år.

Riskfritt för politiker att bryta sina egna löften

Brutna löften är vardagsmat i Järva, men brutna löften urholkar demokratin och skapar politikerförakt. Flytten av Tensta bibliotek är det senaste exemplet.

Vad har vi lärt oss av denna tid?

Det är ju hos oss själva och våra grannar vi kan påverka och ta del – om vi bara får veta hur. När coronan gjorde sitt intåg hörde man att det drabbade särskilt många på Järva. Jag trodde då – rätt eller fel – att många boende där inte tog del av svenska nyheter av olika skäl, varken i TV eller skrift. Men det kan finnas fler orsaker läser vi idag.

Mitt förstahandskontrakt är en lyx och en välsignelse

Vår toalett gick sönder häromdagen. Den slutade inte spola så vattnet bara rann. Vi felanmälde problemet hos hyresvärden som skickade en tekniker morgonen därpå. Eftersom toaletten hör till en hyreslägenhet i allmännyttan var det allt vi behövde göra.