Varför är det svårt att minska hälsoklyftorna i samhället? Många har forskat om ojämlikhet när det gäller hälsan i Sverige och regeringen har tagit olika beslut om åtgärder. Men det händer ingenting. 

Jag bor i Tensta och där har jag bott i 20 år. Under tiden har området blivit sämre för varje år. Tidigare hade vi gymnasieskola, Komvux, SFI, försäkringskassa, skatteverk, fungerande vårdcentral som hade trevlig personal. Idag finns inget kvar. Det är en orsak till att invånarna inte har tillgång till arbete i området. För att arbeta måste vi därför resa långt, med höga kostnader som följd. Det är en verklighet för många Tenstabor.

Många i området arbetar och betalar skatt, men får ändå inte någon samhällsservice. Det finns ingen naturlig träffpunkt i Tensta, för människor i olika åldrar. De äldre i området får ingen sysselsättning. Många äldre tvingas vara instängda hemmet, vilket i många fall leder till psykisk ohälsa.

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte mer från politikerna?  

Jag undrar, varför kräver vi som bor här inte kräver mer från politikerna?  Det finns tydliga folkhälsomål i Sverige att följa. Varför lokala politiker inte tänker om och gör rätt, förstår jag inte. Speciellt när SL höjer sina priser och Livstycket i Tensta har lagts ner. Det är många kvinnor som har sin sysselsättning där om dagarna. Vad ska kvinnorna göra nu?
Forskningen visar att olika individer är olika sårbara för hälsans olika bestämningsfaktorer. En kvinna som inte har ett arbete att gå till och saknar ett socialt nätverk är mycket sårbar.

För stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva.

Regeringens övergripande mål inom folkhälsoområdet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Målet är att de påverkbara hälsoklyftorna ska försvinna inom en generation. 

Folkhälsan i Sverige är i ett internationellt perspektiv god och för stora delar av befolkningen utvecklas hälsan positivt. Men det gäller inte i Järva. 

Järva ligger i Sverige geografiskt, men ändå inte. 

Fatuma Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det ljumma beslutsfattandets förbannelse

Ibland fattar politiker eller tjänstemän beslut som är så usla att jag ställs inför frågan om de är dumma i huvudet eller om de är onda människor som vill förstöra.

Sverige har 99 problem, men invandringen är inte en

Ja, ingen har ju missat Ulf Kristerssons utspel i veckan. Moderatledaren sade i en intervju i Sveriges Radio att invandringen har blivit en belastning för Sverige, och att många av våra problem kan kopplas dit. Vi har 99 problem här i Sverige, men invandringen är inte en av dessa, Ulf Kristersson.

Konsumentkrönika i coronans tid

Nu i coronatider känner jag mig ibland helt maktlös. Men för oss konsumenter finns det ändå flera olika saker vi kan göra för att inte tappa makten över vår privatekonomi.

Böcker ska inte brännas av några som helst skäl

I år har jag fått njuta av Stockholm i större utsträckning än vanligt. Jag ska inte påstå att jag uppfattar att det kvittar var någonstans en semestrar, men jag är nöjd med 2020 års juli, trots att månaden tydligen var den kallaste på 20 år.