Mårten Westberg

Ibland fattar politiker eller tjänstemän beslut som är så usla att jag ställs inför frågan om de är dumma i huvudet eller om de är onda människor som vill förstöra.

Placeringen av Järva begravningsplats på Järva diskgolf-park var ett sånt beslut. Det fanns massor av bra platser som inte användes, men man valde Järvas största attraktion för entusiaster från hela Sverige. När utredningen kom tog man allvarligt på skrattretande idéer som att frisbees riskerade förstöra fornlämningar (som låg begravda under 50 meter sopor).

Jag tror inte politikerna är vare sig onda eller lågt begåvade. Jag tror bara de är behagligt oengagerande

Nu ska man ta bort en del av Tensta/Rinkebys underbara ängar för att bygga en baseball-plan och områdets 23:e fotbollsplan. Inte ens mitt på dagen en helgdag är alla de befintliga fotbollsplanerna upptagna. Att be baseball-spelarna använda kastplanen på Spånga ip verkar ingen ha tänkt på. Den står där och väntar tvåhundra meter bort, för den tillhör ju en annan stadsdel.

Nu tror jag inte att Ole Jörgen Persson och kompani i den moderat-ledda stadsdelsnämnden är vare sig onda eller lågt begåvade. Jag tror bara de är behagligt oengagerande. Någon annan har tagit fram ett förslag. Då är det bekvämt att sitta i baksätet och glida med.

En grupp beteendevetenskapliga forskare jag känner skulle gå ut och ta en öl efter en konferens i Texas. Bland dem fanns några av de mest respekterade beteendevetenskapliga forskarna i världen, men ingen var riktigt engagerad i vart de skulle gå. Till slut hamnade de på en restaurang som ingen av dem gillade. Den serverade inte ens öl, som ju var själva poängen med att gå ut.
– ”OK. Ingen är nöjd. Hur hamnade vi här?” frågade de sig.
De hade funnit det ljumna beslutsfattandets förbannelse. När ingen sitter i framsätet så blir det inte bra.

En stadsdelsnämnd behöver ta många beslut, men det blir så mycket bättre om de följer Kirkegaards råd

Den Danske filosofen Kirkegaard påpekade ofta vikten av att ta sina vägval på allvar och att oengagerat beslutsfattande är en modern sjuka. Jag håller med. Det ljumna beslutsfattandet är en modern förbannelse. Jag förstår att en stadsdelsnämnd behöver ta många beslut, men det blir så mycket bättre om de följer Kirkegaards råd.

I vintras började man förstöra världens bästa frisbee-golf-bana. Nu är det Järvas populäraste picknick-yta som försvinner. Den här gången skulle Ole Jörgen kunna ringa sina gamla kontakter i Spånga Tensta (där han tidigare var ordförande) och ordna fram en baseball-plan på en halvtimme.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Slöjdebatten är rasistisk och kvinnohatande

Jag tycker, att slöjdebatten är rasistisk och kvinnohatande. Och nu ska jag…

Kan jag lämna tillbaka min julklapp?

Det är nytt år och jag har just överlevt köphysterin från ytterligare en mellandagsrea. Samtalet över en lunch med en kompis är givet – vad gäller egentligen om jag vill lämna tillbaka en present? Måste jag visa upp kvitto?

Vilken förlust av gemenskap och kunskap!

Det är så skönt att rensa undan allt man inte använder längre. För min del handlar det inte längre om kläder, utan mera om prylar som köksredskap, väskor, idrottsutrustning, porslin och prydnader och till och med tavlor. Jag vill spara plats och energi åt annat som jag är rädd om.

Vad ska unga satsa på idag?

Vad ska unga satsa på? Många unga vet inte idag.  De har sett för lite av arbetslivet för att kunna välja. Inget som kan inspirera då. Det leder till likgiltighet inför framtiden.