Orten Odlar var namnet på kolonilottsfestivalen som nätverket Peppar och Pumpa arrangerade i Tensta i helgen. Där fanns grönsaker, kryddor och blommor till försäljning samt workshops, uppträdanden och konst.
Katja Jassey, en av arrangörerna bakom Orten Odlar, var mycket nöjd med dagen.
– Framförallt är det roligt att det har kommit en så bra blandning av folk. De som säljer grönsaker och annat i stånden är härifrån Järva, men besökarna har kommit från hela stan.
Festivalen hölls i Nydalsparken nära Tensta centrum, och det fanns bussar och lånecyklar som tog besökarna vidare till några av Järvas koloniområden i Kista och Rinkeby. På Tensta konsthalls lott visades det interaktiva verket Al Madhafa, som betyder vardagsrummet på arabiska, av arkitekten Sandi Hilal.
Du kan inte känna dig hemma någonstans om du inte får vara värd för andra
– Vår kolonilott är omgjord till ett vardagsrum. Sandi Hilal menar att du kan inte känna dig hemma någonstans om du inte får vara värd för andra. Hon ser vardagsrummet som ett slags del av det offentliga rummet. Det vill vi utforska med den här iscensättningen, sade Makda Embaie som är konststuderande och jobbar som förmedlare på Tensta konsthall.
Katja Jassey lyfte också fram kolonilottens betydelse för människor som av en eller annan anledning fått sina rötter uppslitna.
Har du en kolonilott kan du bjuda in gäster, göra upp eld och laga mat eller koka te
– Alla behöver en plats på jorden som är hemma, en bit jord som är din egen. Det är superviktigt, särskilt för människor som har kommit hit som flyktingar. Har du en kolonilott kan du bjuda in gäster, göra upp eld och laga mat eller koka te på det sätt som du är van vid från ditt hemland.
Syftet med Orten Odlar är att fira och förmedla vikten av kolonilotterna i stadens förorter. Något som politikerna inte har insett, menade Katja Jassey.
– Kolonilotterna är alltid hotade. Det är dåliga villkor med ettåriga arrendeavtal som kan sägas upp när som helst. De här koloniområdena är viktigare än stuglotterna i stan. De är också viktiga, men det är inte jämförbart.
Planerna på att bygga ihop Rinkeby och Bromsten är ett aktuellt exempel på hur politiska beslut missgynnar kolonilotterna. Om det förslaget blir verklighet skulle det innebära att koloniområdet Lilla Rinkeby blir av med hälften av sin mark.