I mitten Arikson Hassan och Khadijo Abdi tillsammans med två andra deltagare.

Livstyckets julmarknad i Tensta lockade som vanligt besökare från hela stan, men kanske för sista gången. Efter 26 år ska den populära verksamheten läggas ned.
– Vi kommer ha ett extrainsatt styrelsemöte den 17 december då beslutet fattas formellt, säger Birgitta Notlöf, som är föreningens VD och grundare.

Föreningen Livstycket kombinerar traditionellt handarbete med design och studier och är en mötesplats för kvinnor där de kan plugga svenska, samhällskunskap, matematik eller data – samtidigt som de producerar fantastiska textilhantverk. Totalt är det ungefär 130 kvinnor som deltar i verksamheten och föreningen har tio anställda som kommer att varslas.
– Jag har inte gjort något annat än att tigga pengar i 26 år. Det är enormt krävande. Jag har försökt kontakta politikerna för att få mer långsiktigt stöd, men man talar bara om projekt, fast all verksamhet som berör människor är processer.
Innan Birgitta Notlöf gick ut offentligt med nedläggningsplanerna samlade hon alla kvinnorna och berättade för dem.
– De blev chockade och upprörda. Sedan var det någon som undrade “kan vi rösta?” och en annan som frågade “kan vi demonstrera?”. Och jag blev så glad! Vi pratade mycket om att rösta och hur man kan påverka i en demokrati inför valet. Så det var en fantastisk respons.

Det har varit prat om nedläggning tidigare, men Birgitta Notlöf säger att hon har bestämt sig.
– Jag vill inte hålla på på det här sättet, jag har jobbat mig sjuk. Nu ska jag ha roligt! Men jag är inte där än, jag måste göra klart det här först. Jag är jättelycklig för de här åren och jag har älskat varenda dag. Men jag orkar inte bära den här ryggsäcken längre. Livet är för kort.

Förhoppningen är att Livstycket kommer att beviljas bidrag för 2019 så att de kan avveckla verksamheten i lugn och ro. Men bland kvinnorna på julmarknaden är det tydligt att sista ordet inte är sagt.
– Vi är redo att demonstrera! Livstycket är det enda stället i Stockholm som har plats för oss. Jag har gått på SFI och jag har jobbat, men jag börjar bli gammal. Det är bättre att vara här än att sitta hemma säger Khadijo Abdi.

Arikson Hassan pluggar svenska på SFI på eftermiddagarna, men på förmiddagarna är hon på Livstycket.
– Det är här vi studerar och broderar, säger hon och skrattar åt rimmet.
– Innan jag kom till Livstycket kunde jag ingen svenska, men det har jag lärt mig här. Om det lägger ned kommer många, framförallt äldre kvinnor att fastna i hemmet och bli sjuka. Här kan de göra något meningsfullt. Försvinner den möjligheten tror jag att det kommer leda till högre kostnader för samhället, säger Arikson Hassan.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alternativt julfirande i Järva

I år behöver ingen i Järva sitta ensam på julafton. På Folkets Husby firas gemensam jul för alla som vill och  Verdandi har som vanligt aktiviteter i Tensta och Rinkeby under hela julhelgen.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 38. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva…

Beslut i stadshuset om nytt bostadskvarter i Kista

I eftermiddag samlas Stockholm stads fullmäktige för att fatta beslut om byggande av ett nytt bostadsområdet i Kista. Kista Äng föreslås få 1600 nya bostäder, mest bostadsrätter, en f-6-skola och flera förskolor. Vänsterpartiet har reserverat sig mot beslutet.

Lekparken Gläntan har rustats upp

Lekparken Gläntan i Kista har rustats upp inför sommaren och står nu klar för allmänheten. – Det är jättebra att lekplatsen rustades upp, det behövdes verkligen, säger Lars som besökte parken med sina barnbarn under fredagen.