familj på väg till eid-bön
eid al-adha 2021

Klockan åtta på morgonen är gångvägarna ner genom Nydalsparken fulla med folk. Alla är på väg till Tensta bollplan för att vara med i eid-bönen.
– Eid Mubarak, hälsar två unga killar i långa, broderade skjortor.

Killarna vill inte bli fotograferade, men de är finklädda. Alla är finklädda, flickornas hår är flätat och klänningarna glittrar av guld. Några unga killar kommer på sparkcykel, och bär sina traditionella skjortor över adidasbyxorna.

Efter nästan ett och ett halvt år med pandemi, och förbud att samlas, är det många som vill delta i årets firande av eid al-adha. Bollplanen är redan fullsatt, men alla får plats utanför stängslet.

– Ja, jag är så glad att vara här, det är länge sedan, säger Leyla Hersi, som bor i Tensta.

Efter bönen ska hon fira vidare med familjen.
– Vi går hem och så går vi ut och äter lunch. I mitt hemland Somalia brukar man slakta ett lamm, man äter mycket kött den här dagen.

Leyla Hersi har tagit ledigt från jobbet för att fira eid.
– Ikväll kommer släkten och barnen får presenter, de väntar redan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Liberalernas tur att tala på Järvaveckan

Jan Björklund avgår som ordförande för Liberalerna inom kort och därför blev…

S-regeringen satsar mer pengar till studier

Efter påtryckningar från socialdemokraterna i Järva satsar regeringen cirka 7 000 årsstudieplatser. Denna satsning är på utbildningar som kombinerar yrkeskurser med sfi-kurser på komvux, vilket ska ge människor bättre förutsättningar att korta ner etableringstiden. Detta kallas för kombinationsutbildning. 

Hemtester för covid-19 begränsas

Hemtester för covid-19 begränsas i Region Stockholm på grund av hög belastning. Igår och idag släpptes 5000 tester som tog slut i rekordfart.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 22. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.