familj på väg till eid-bön
eid al-adha 2021

Klockan åtta på morgonen är gångvägarna ner genom Nydalsparken fulla med folk. Alla är på väg till Tensta bollplan för att vara med i eid-bönen.
– Eid Mubarak, hälsar två unga killar i långa, broderade skjortor.

Killarna vill inte bli fotograferade, men de är finklädda. Alla är finklädda, flickornas hår är flätat och klänningarna glittrar av guld. Några unga killar kommer på sparkcykel, och bär sina traditionella skjortor över adidasbyxorna.

Efter nästan ett och ett halvt år med pandemi, och förbud att samlas, är det många som vill delta i årets firande av eid al-adha. Bollplanen är redan fullsatt, men alla får plats utanför stängslet.

– Ja, jag är så glad att vara här, det är länge sedan, säger Leyla Hersi, som bor i Tensta.

Efter bönen ska hon fira vidare med familjen.
– Vi går hem och så går vi ut och äter lunch. I mitt hemland Somalia brukar man slakta ett lamm, man äter mycket kött den här dagen.

Leyla Hersi har tagit ledigt från jobbet för att fira eid.
– Ikväll kommer släkten och barnen får presenter, de väntar redan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Så blev Akalla torg en vinterplats

Nu har julgranarna kommit upp och ljusslingorna tänts på Järvas torg. En ort som fått extra mycket pynt är Akalla där torget utsetts till en av stadens vinterplatser.

Två skjutna i Hjulsta i natt – en dog

Två personer har skjutits utomhus i Hjulsta i natt. Vid lunchtid på måndagen kom beskedet att en av de skadade unga männen dött. Sammanlagt åtta personer har nu gripits.

Imenella tar över Kulturhuset

Dansaren och artisten Imenella tar över Kulturhuset under sista helgen i oktober, om du inte orkar vänta kommer ett smakprov redan ikväll. Hon bjuder på konsert och dansworkshop tillsammans med sin feministiska dansgrupp Unruly. 

Ingen Tensta marknad i år?

Till nämndmötet i Spånga-Tensta ikväll presenteras inga förslag om hur det ska bli med årets Tensta marknad. Bara ett mångordigt dokument, som föreslår att finansieringen av marknaden hädanefter ska hamna under punkten föreningsbidrag.  – Jag vill inte lägga fram något förslag till politikerna som inte är bra, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.