Regnet kom i samma stund som demonstrationen till hyresrätternas försvar inleddes på Sergels torg under måndagskvällen. Men efter bara några minuter hade det blåst förbi och hundratals demonstranter från Stockholms olika förorter klev ut på plattan med sina skyltar och banderoller. 

Många var arga och besvikna men framförallt märktes en beslutsamhet. 
– Bostadspolitiken måste förändras. Vi behöver avskaffa marknadshyror och vi behöver nya former för ägande av våra bostäder. Jag har betalat hyra i nästan 50 år. Jag  är arbetarbarn och jag är stolt över det, men jag äger ingenting, sade Sandra Mandell Onuorah från Norra Järva stadsdelsråd.

Gör om, gör rätt, gör hyresrätt!

Demonstrationen hölls som en protest mot de planer på att ombilda allmännyttiga hyresrätter som lagts fram från de blågröna politikerna i Stockholms stad.  

Efter en knapp timme på Sergels torg med tal och slagord som ”Att sälja ut är häleri, allmännyttan äger vi!” och ”Gör om, gör rätt, gör hyresrätt!” tågade demonstranterna till Stadshuset där protesten fortsatte med fler tal och musikuppträdanden.

Paloma Winneth Varelamontes från 127 tillhör oss talade utanför stadshuset och vände sig direkt till politikerna:
– Ni har inte tagit våra hyresrätter, ännu. Men ni har tagit tryggheten ifrån oss. Er politik stinker klassförakt.

Fler protester är att vänta, närmast blir det en demonstration den 16:e maj. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Misstänkt grov våldtäkt i Rinkeby

Strax före midnatt, natten till tisdag, fick polisen larm om att en grov våldtäkt ska ha inträffat på en parkering i centrala Rinkeby.

Hon är orolig för framtiden med Förbifarten

I Järva påverkas många av bygget av Förbifart Stockholm med sprängningar och vägarbeten. Anita Karp i Akalla är mest orolig för vad som kommer hända med området när motorvägen är klar.  – Jag har tänkt länge att jag kommer bli tvungen att flytta. Men samtidigt vet jag inte vart jag skulle ta vägen.

Trappan i Rinkeby diskuteras igen

Den nya trappan i Rinkeby centrum är inte tillgänglig för alla. Därför föreslog socialdemokraterna i Stockholms stad i trygghetsutskottet ”att det ska vara ett grundkrav att ha med tillgänglighetsperspektivet i ansökan till trygghetsutskottet för att projekt ska kunna beviljas medel.”

Ordföranden vägrar svara på frågan om Folkets Husby

Nej, Ole-Jörgen Persson, M, svarade inte på frågan. Om och om igen ställde Elvir Kazinic, S, och Veronica Stiernborg, V, samma fråga: varför slås det fast redan nu i verksamhetsplanen att IOP-avtalet med Folkets Husby inte ska förlängas?