Coronaviruset är nu spritt i hela det svenska samhället, åtminstone i Stockholm och andra stora städer. Mer är 1 000 personer är smittade och sju patienter hade dött fram till måndag eftermiddag.

Myndigheter och regeringsledamöter har presskonferenser varje dag med ny information till medborgarna men fortfarande finns ingen information på något annat språk än svenska, bara i viss mån på engelska.

Det betyder att det finns helt nödvändig information som stora grupper människor, aldrig får tillgång till. Det kan innebära en stor fara både för enskilda individer och för utvecklingen i samhället som helhet.

På måndagen skärpte Folkhälsomyndigheten uppmaningen till medborgarna att ta eget ansvar för smittspridningen i samhället.

Alla som har möjlighet att arbeta hemifrån ska göra det och personer över 70 år behöver isoleras. De äldre ska inte träffa andra, inte gå och handla och inte heller delta i familjesammankomster.  Anhöriga och vänner uppmanas att ställa upp och hjälpa de äldre med olika sysslor så att de slipper gå ut och utsättas för smitta.

För övrigt är uppmaningarna till allmänheten desamma som tidigare:

  • Försök hålla minst en meters avstånd till andra personer.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk och har snuva, hosta eller feber, även om du bara har lindriga symtom. Det samma gäller barn. Gå tillbaka till jobbet först 48 timmar efter att du känner dig frisk.
  • Avstå från att göra besök på äldreboenden eller sjukhus om det inte är nödvändigt Avstå helt från sådana besök om du känner dig sjuk.
  • Den som får symtom på Coronavirus ska inte gå till vårdcentralen eller akutmottagningen utan ringa till 1177 för att få instruktioner om vart man ska vända sig.

För den som tvingas stanna hemma från arbetet blir situationen enklare än vanligt. Sjukpenningen kommer att betalas ut redan från den första dagen. Det blir alltså inget avdrag för någon karensdag. Dessutom tas kravet på sjukintyg från dag åtta bort. Först efter fjorton dagar behövs ett sjukintyg. För den som är hemma och tar hand om barn gäller samma regel.

Utrikesdepartementet avråder från inte nödvändiga resor till alla andra länder i världen, inte bara för risken att bli smittad utan också för risken att bli fast i något annat land. Om du åker trots rekommendationen kommer reseförsäkringen antagligen inte att gälla och du kan inte räkna med att få hjälp från någon svensk ambassad.

 Sammanfattningsvis: Budskapet från WHO, världshälsoorganisationen är detsamma som från svenska myndigheter. Vi har inget vaccin och vi har inga mediciner, utan det enda vapnet vi har mot Coronaviruset är att den som är smittad avstår från kontakter med andra människor och därmed hindrar smittan från att spridas vidare.

Här finns viss information på andra språk:

Sveriges Radio, information på flera språk

Folkhälsomyndigheten, information på flera språk.

Expressen, information på Arabiska.

 Elisabeth Carlsson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mynta café och Alomdah stänger

Mynta café på Rinkebystråket har stängt. Restaurang Alomdah likaså. Fler butiker stänger…

Ännu fler ordningsvakter till Järva

Från och med idag,  den 9 september, har 20 kommunala ordningsvakter rätt att patrullera i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

”Staden bör köpa tillbaka Hemblas lägenheter i Husby”

När Stockholms stads fullmäktige sammanträdde igår kväll var föreningen Ort till ort från Husby där för att lämna en protestskrivelse till fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin. Vad tänker Stockholms stad göra åt den katastrofala bostadssituationen i Husby, undrar husbyborna i sitt brev.

Det händer i Järva under jullovet!

Sitt inte hemma under jullovet! I Järva bjuds det på ett urval…