Ordningsvakter och väktare borde utbildas av Rädda Barnen.

Från och med idag,  den 9 september, har 20 kommunala ordningsvakter rätt att patrullera i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

Den blågröna majoriteten i Stockholm stad satsar 70 miljoner på 100 nya kommunala ordningsvakter. De här ordningsvakterna har utökade befogenheter och 20 av dem ska patrullera i Järva.

Var ska de patrullera? Runt i bostadsområdena?
 – Nej, de ska hålla sig i de centrum som nämns; Tensta, Rinkeby, Husby och Spånga centrum, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

De ordningsvakter, som redan står i tunnelbanan i Rinkeby, har SL som uppdragsgivare. De nya ordningsvakterna är anställda av Stockholms stad. Tidigare har polisens rättsenhet sagt nej till liknande ansökningar, men nu har staden fått klartecken.
Två dagars utbildning av polisen ska ordningsvakterna få innan de börjar patrullera i Järva.

Vad ska de hinna lära sig på två dagar?
 – I grunden handlar det om att få en kunskap om området, få en lokal kännedom om hur området ser ut. Vi kommer jobba nära dem, med gemensamma rutiner, mycket närmare än vad man annars gör lokalt. 

Tanken var från början att ordningsvakterna ska vara mobila och arbeta över hela Stockholm. Men Niclas Andersson tror det är mer effektivt om ordningsvakterna är stationära.

 – Vi tror på en kontinuitet i arbetet, utifrån polisens sätt att jobba. Det är bättre om det är samma personer som kommer för att bygga upp relationer och få ett förtroende i lokalsamhället. Målet är att vi i framtiden inte ska ha fler ordningsvakter i Järva än någon annanstans i Stockholm.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Nokas är en koncern verksam i Norge, Sverige, Danmark och Finland, med cirka 17 000 anställda. 
Ordningsvakter har som regel två veckors utbildning. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gymnasielever ska studera på distans från och med nu

Statsminister Stefan Löfven meddelade på onsdagen att alla elever vid gymnasier, universitet och vuxenutbildning skickas hem från sina skolor för att istället erbjudas undervisning på distans.

Från och med 1 juli blir livet lite mer normalt

Det förbättrade smittoläget gör att från och med torsdag, den 1 juli, lättar restriktionerna på flera områden i samhället. Både kultur- och idrottsevenemang blir möjliga och restauranger får ha öppet som vanligt. Idag öppnar dessutom Region Stockholm för vaccinering för alla födda 1991 och tidigare.

Fler sommarjobb än före pandemin i Stockholm

Hittills är 8 096 feriejobb klara för 2021 i Stockholm stad. Det är fler jobb än vad som kunde erbjudas 2019, året innan pandemin. Detta speglas även i Järva där fler ungdomar kommer att få fler jobb än förväntat.

Skolornas resultat är numera hemliga uppgifter

Från och med 1 september är skolors betygsresultat, och uppgifter om lärartäthet och hur många behöriga lärare skolan har, hemliga uppgifter. Det har Skolverket beslutat efter en dom i Kammarrätten. – Det är helt galet, säger Ulla Parkkinen, VD för Cordoba International School i Kista.