Den starka lukt som spreds i nordvästra Stockholm under förmiddagen berodde på ett avloppsstopp på Degerbygränd 19 i Rinkeby.

– Vi hade olika teorier om vad det kunde vara och bedömde initialt att det var osannolikt att lukten kom från oss. Men när vi undersökte saken närmare hittade vi ett avloppsstopp som var extraordinärt och troligen hade funnits där ett tag. När vi hade hittat det spolade vi rent och nu är det avhjälpt och allt är löst, säger Alexandra Fleetwood som är pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall

Det var ingen fara för allmänheten

Lukten spreds långt och tog sig in i lägenheter och lokaler, men vad det var som luktade vet inte Stockholm Vatten och Avfall. Det gör däremot Jesper Vestling som är ledningsoperatör på Räddningstjänsten.
– Gasen som hade bildats på grund av avloppsstoppet heter svavelväte. Den är giftig i stora mängder och även brandfarlig, men de halter vi uppmätte var så otroligt låga att det var ingen fara för allmänheten. Däremot är det ju förstås obehagligt när det luktar.

Stoppet var i ledningar under gatan och inte kopplat till någon fastighet. Stockholm Vatten och Avfall spolade rent rören under eftermiddagen, men lukten dröjde sig kvar långt efter att arbetet avslutats.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Beslutet att flytta förvaltningen till Tensta rivs upp

När Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning flyttade från Tensta 2008, lovade alla inblandade att förvaltningen skulle vara tillbaka inom två år. Det har gått elva år sedan dess. Nu verkar det inte bli någon flytt alls.

Pysselakuten öppen för barnen hela sommaren

Pysselakuten ser till att Järvas barn får möjlighet till roliga aktiviteter utomhus. – Barnen i området behöver bli stimulerade med lek, läsning och pyssel, säger Amal Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets Hus.

”Vi är många som inte får sommarjobb i år”

I år sökte 1598 ungdomar sommarjobb i Rinkeby-Kista, men bara 1110 får jobb.   – Jag fick inget sommarjobb i år, och många av mina kompisar inte heller, säger Halima Mohamed, 18 år.

Skottlossning i Tensta i natt

Strax efter midnatt, 00.35, hördes  fyra skott i snabb takt vid Risingeplan i Tensta. Enligt polisen blev en ung man skjuten i benet.