Anette Meliane om territoriell stigmatisering.

Jag bodde sju år i en jättefin nyrenoverad, men dyr, hyresrätt hos kommunala bostadsföretaget Familjebostäder i Rinkeby. Jag hade ett eget förstahandskontrakt. Men så ändrades min ekonomi och jag valde att flytta till något billigare i Rinkeby.

Min nya värd (Drott) som jag skrev kontrakt med sålde fastigheten efter tre månader till ett annat litet fastighetsbolag (minns inte namnet nu). I lägenheten fanns rödmögel, trasiga tapeter och hål i dörrar och väggar.

Den nya fastighetsägaren gjorde inget åt mina upprepade felanmälningar, utan sade att de skulle göra en inventering av lägenheterna först. Den inventeringen lyste med sin frånvaro, under mina två år kom ingen och inventerade eller åtgärdade något alls. Det som var trasigt fick vara trasigt. Meterlånga bitar tapet som hängde rakt ut, rödmögel i badrumstaket och trasiga dörrar var tydligen standard i Rinkeby.

Det som var trasigt fick vara trasigt.

Den nya ägaren visste att han skulle komma undan. Efter ett par år hörde jag att värden sålt vidare, med maximal vinst såklart. Jag sökte intensivt ny bostad och lyckades flytta.

Av en händelse snubblar jag nu över ett videoklipp och en artikel från Hem&Hyra, som visar hur hyresgäster bor med barn bor i mögliga, hälsofarliga lägenheter på Rinkebyplan. Lägenheterna är så undermåliga att boende inte ens har möjlighet att laga mat på grund av en trasig spis som inte repareras.

Det visar sig att det är socialtjänsten som hyr och betalar hyra till Snabbaboenden, ett privat företag. Det företaget hyr i sin tur bostäderna av Familjebostäder, Stockholm stads eget bostadsbolag.

Sedan hyrs lägenheterna ut för 840 kronor per natt till bostadslösa barnfamiljer.

Både Familjebostäder och Micasa hyr ut bostäder till Snabbaboenden, som enligt bolagets årsredovisningar gör miljonvinster när de hyr ut lägenheterna till bostadslösa.

Avtalet mellan Snabbaboenden och Familjebostäder visar att bolaget betalar cirka 4 000 kronor i månaden för en etta. Sedan hyrs lägenheterna ut för 840 kronor per natt till bostadslösa barnfamiljer, som bor där i månader. Månadshyran blir då 25 000 kronor.

Hur kan socialtjänsten hyra hälsofarliga och trasiga bostäder som barn ska sova och bo i? 

Hur kan socialtjänsten hyra hälsofarliga och trasiga bostäder som barn ska sova och bo i? Och varför behövs en mellanhand till ett privat företag? Socialtjänsten beter sig på samma sätt som den privata värd jag hyrde av. Så här kan de inte göra i Vasastan eller i city, men i Rinkeby verkar det gå bra. 

Såklart att politikerna vill sälja sina eftersatta bostäder till Rinkebys hyresgäster. Det är ett mycket stort renoveringsbehov som de vill bli av med.

Anette Meliane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vita män är immuna mot att bli kallade terrorister

Den 3 maj 2020 publicerade Dagens nyheter en artikel om en 51-årig man som hade nio kilo dynamit hemma. Hemma hos mannen fann polisen även en dödslista på vänsteraktivister och journalister samt flera vapen. Men i väntan på rättegång i höst släpps mannen på fri fot.

”Jag vill inte dö i covid-19!”

Till statsminister Stefan Löfven Jag har läst i Expressen den 9 april att patienter över 80 år inte ska få intensivvård (och således kommer att dö) under rådande pandemi. Och om spridningen blir värre kommer även de som är över 70 att offras.

Jag tänker på kejsarens nya kläder

Nyligen publicerades en rapport “Fakta för förändring” med Ahmed Abdirahman som avsändare, VD för stiftelsen The Global Village. VD är en person med exekutiv makt och anses ofta vara en viktig ledare för ett företag, och ofta den som formulerar den operativa ledningens mål och beslut. Men märks något av det i rapporten?

Inför flexibla och neutrala helgdagar

En stor del av svenska befolkningen firar denna vecka Kristi himmelsfärds dag och Eid al-fitr (Eid). En flexibel och neutral modell av allmänna helgdagar borde införas, där staten inte bestämmer vilka religiösa dagar som är allmänna helgdagar.