Inga Harnesk
Inga Harnesk

Det är ju hos oss själva och våra grannar vi kan påverka och ta del – om vi bara får veta hur. När coronan gjorde sitt intåg hörde man att det drabbade särskilt många på Järva. Jag trodde då – rätt eller fel – att många boende där inte tog del av svenska nyheter av olika skäl, varken i TV eller skrift. Men det kan finnas fler orsaker läser vi idag.

Nu har vi alla fått mer kunskap och erfarenhet. Det är då särskilt glädjande att just folk som kan Järva ställer upp med aktuella och livsviktiga kunskaper. Som till exempel idag när vi får lära oss lite om det livsviktiga D-vitaminet och hur vi skall se till att vi får det vi behöver. 

Vi har tidigare också sett artiklar som berättar om redan startade lokala ansträngningar och grupper som jobbar hårt med aktuella behov och frågor. De berättar om idrott och annan kultur, utbildning, företag och organisationer där det på olika sätt är möjligt att uppleva gemenskap och till och med hjälpa till. 

Det talas om ökande klyftor i samhället. Jag har länge upplevt det. De har väl alltid funnits – historiskt sett –  men de synligaste försvann i och med det nya välfärdssamhället. Klyftorna jag upplever här ute nu ser nog likadana ut i övriga landet börjar jag tro. Att mindre orter ute i landet har speciella problem får vi se i TV eller rikstidningar. Ofta har de förlorat sin lokaltidning till och med. De behöver stöd utifrån. 

Har vi lärt oss att hjälpas åt?

Alla undrar vi vad vi har lärt oss av denna tid  av ständiga omställningar. Har vi lärt oss att hjälpas åt? Vi får se! Kanske är det så.

Påverkar det vårt intresse för omvärlden och jordens framtid?  Ett försök på vägen var DN:s satsning i söndags då Greta Thunberg var gästredaktör, vilket resulterade i en diger uppsättning alarmerande kunskapsartiklar – och Nobel-priset gick till FN:s livsmedelsprogram.

Nej, nu tänder jag några ljus och ser på Nobelprogram i TV.

Varma hälsningar!

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag vet, syster, det är tungt att bära!”

Jag vill slå ett slag för alla duktiga flickor där ute. Vi…

Ett medvetet beslut för att slå sönder Folkets Husby

Det har nog aldrig funnits ett tydligare exempel på hur man medvetet arbetar för att undergräva och slå sönder möjligheterna till lokal social mobilisering, än det nämndens moderate ordförande visar prov på i relationen till Folkets Husby.

Kanske är det dags att tänka om

Det var en helt vanlig torsdag, lite halvklart väder, ganska behaglig temperatur och jag var för ovanlighetens skull ledig. Så lite ovanlig var den.

Hopplöshet lika farligt som att röka dagligen

Hopplöshet är lika farligt som att vara vanerökare. Det kan leda till hjärtinfarkt och psykisk ohälsa.  Många människor som bor i utsatta områden har ingen tillit till samhället och de lokala politikerna. Det är viktigt för hälsan att ha tillit både till sig själv och till andra.