Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Martin Schibbye skriver idag med anledning av kvällens deportation:

”Vi planerar att skicka en reporter för att följa upp situationen men också göra ett besök hos We Act Sweden och projektet Boomerang. Projektet syftar till att stötta utvisade som saknar ett socialt nätverk med bland annat boende, arbete och sjukvård när de anländer till Kabul.
Just nu byggs ett bostadshus och en fabrik som ska ge tak över huvudet och försörjning åt de utvisade.
Säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats det senaste året. Just nu är det mer oroligt än någonsin tidigare. I princip dagligen sker nya attentat, det gäller inte minst för huvudstaden Kabul dit de utvisade anländer.
Det planerade presidentvalet i slutet av september kommer helt säkert att bidra till att osäkerheten ökar ännu mer de kommande veckorna. De så kallade fredssamtalen mellan USA och talibanerna bidrar också i allra högsta grad till den ökade osäkerheten.”

Nyhetsbyrån Järva har sedan en tid tillbaka ett samarbete med Blankspot där vi återpublicerar en del av deras texter från underbevakade delar av världen. Besök deras hemsida för att läsa mer om arbetet med att rapportera från bland annat Afghanistan.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny kurs på somaliska och svenska

Långholmens folkhögskola startar nu i september en yrkesinriktad kurs, där undervisningen sker både på somaliska och lätt svenska.  Kursen riktar sig till dem som vill arbeta som boendeassistent eller boendestödjare.

Nyhetsbyrån Järva fick besök av tevekanalen Al Kompis

Nyhetsbyrån Järva fick besök av mediaföretaget Al Kompis. De intervjuade Kerstin Gustafsson Figueroa och vi fick chansen att intervjua Al Kompis reporter Sandy El Doukhi.

Nästan en en femtedel av invånarna i Rinkeby-Kista hade antikroppar

I slutet av juni hade 18 procent av befolkningen i Rinkeby-Kista antikroppar mot covid-19. Faktorer som ökar sannolikheten för att de boende i stadsdelen har antikroppar är jobb inom vård och omsorg, och därtill att leva i ett hushåll med över fem personer.

Både Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta sänder live

Imorgon, torsdagen den 27 augusti, har stadsdelsnämnderna i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista sina sammanträden 18.00. Sammanträdena är inte öppna för allmänheten, men kan följas på nätet.