Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Martin Schibbye skriver idag med anledning av kvällens deportation:

”Vi planerar att skicka en reporter för att följa upp situationen men också göra ett besök hos We Act Sweden och projektet Boomerang. Projektet syftar till att stötta utvisade som saknar ett socialt nätverk med bland annat boende, arbete och sjukvård när de anländer till Kabul.
Just nu byggs ett bostadshus och en fabrik som ska ge tak över huvudet och försörjning åt de utvisade.
Säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats det senaste året. Just nu är det mer oroligt än någonsin tidigare. I princip dagligen sker nya attentat, det gäller inte minst för huvudstaden Kabul dit de utvisade anländer.
Det planerade presidentvalet i slutet av september kommer helt säkert att bidra till att osäkerheten ökar ännu mer de kommande veckorna. De så kallade fredssamtalen mellan USA och talibanerna bidrar också i allra högsta grad till den ökade osäkerheten.”

Nyhetsbyrån Järva har sedan en tid tillbaka ett samarbete med Blankspot där vi återpublicerar en del av deras texter från underbevakade delar av världen. Besök deras hemsida för att läsa mer om arbetet med att rapportera från bland annat Afghanistan.

Lämna ett svar
You May Also Like

Nattalie vill att vi börjar prata om det osynliga våldet

Nattalie Ström Bunpuckdee från Hjulsta är programledare i UR:s satsning på att uppmärksamma våld i nära relationer mellan unga. – Det är ett jättebra initiativ och jag är stolt över att ha varit en del av det.

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.

Mäktig manifestation mot våldet

Strax före klockan 15 rullade den tredje och sista bussen från Järva in framför gamla riksdagshuset. Ut kom mammor och pappor, unga och gamla, många med röda bindlar bundna runt huvudet eller ärmen, andra med plakat. – Vi har samlats här idag för att manifestera mot den nationella krisen vi lever i, sade Muna Sicid, en av initiativtagarna till mötet.

I Kämpingehallen samlas muslimer både till suhur och iftar

I Kämpingehallen i Tensta samlas muslimer under ramadan. Där serveras suhur, måltiden som inleder fastan, och iftar, måltiden som bryter fastan.  – Vi kan dela ut allt gratis och det är något som uppskattas högt, säger Ramsis ”Moosa” Assal, som är en av arrangörerna i moskén.