När talibanerna tog över Kabul blev Mohasadeh Bayat förtvivlad.
– Jag såg hur mina släktingar och vänner blev förföljda och jag tyckte det var orättvist att hela världen tyst tittade på.
Därför startade hon en namninsamling och har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven.

Mohasadeh, som går i nionde klass i Enbacksskolan, tycker att omvärlden inte gör tillräckligt för Afghanistans folk. Därför startade hon en namninsamling ”för alla unga flickor som inte vill vara sexslavar till talibanerna”.
– Jag fick mycket hjälp av mina vänner och nu har vi samlat in över 500 namn, 16 hela sidor.

En av hennes vänner, som var på besök i Kabul, höll på att fastna i landet. 
– Men han hade tur, han fick åka tillbaka tillsammans med de svenska soldaterna.

Mohasadeh är själv uppvuxen i Iran och kom till Sverige för fem år sedan med sin familj.
– Vår resa tog 35 dagar. Vi sökte asyl här i Sverige, men fick först avslag. Men vi överklagade och till sist fick vi permanent uppehållstillstånd allihop. Mina två systrar och jag är svenska medborgare.

Det går inte att förhandla med talibanerna

Mohasadeh är upprörd över att regeringen tänker förhandla med talibanerna. I sitt brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven skriver hon ”det verkar som att ni politiker tänker att så länge det inte är här i mitt land det sker så räcker det med att försöka prata folk till rätta”.

– Jag kan inte förstå det. Det går inte att förhandla med talibanerna, säger hon.

Mohasadeh avslutar sitt öppna brev med orden: ”Var och en av oss har ett ansvar, vi måste veta att vi kan räkna med varandra. Det finns de som vill ta vår frihet samt vår rättvisa med våld och hot. Vi behöver varandra för att vinna det här och finna trygghet och ge hopp om en bättre och ljusare framtid. Jag hoppas på ett ärligt svar från statsminister Stefan Löven och utrikesminister Ann Linde.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs här Mohasadeh Bayats öppna brev till Ann Linde och Stefan Löfven.

Här finns länken till namninsamlingen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Håll i och håll ut – här kommer fler tips att göra

Corona och covid 19 fortsätter att hålla oss på ofrivillig distans från varandra. Påsklovet och dess högtider passerade, nu är Ramadan här, snart har vi Valborgsmässoafton och 1:a Maj. Alla ledigheter, högtider och värmen lockar oss till gemensamma träffar och aktiviteter. Men faran för smittspridning är inte över.

Tips på tidsfördriv dessa dagar

När nu allt är upp och ner och man inte kan leva som vanligt så kanske du vågar prova på något nytt. TVn, surfplattan och en mobiltelefon innehåller mycket förutom filmer och youtubeklipp. Man kan få tips om nya platser att upptäcka, bli inspirerad att göra något hemma, kanske till och med lära sig eller uppleva något nytt. Här kommer några tips.

HSB svarar på kritiken: Det är olyckligt och något vi beklagar

Vi håller helt med om att det dröjde alldeles för länge innan vi undersökte fuktskadan i lägenheten. Förvaltaren missade ärendet i sin mejl. Det är olyckligt och något vi beklagar. När hyresgästen hörde av sig igen i november och påminde tog vi tag i ärendet direkt.

Flickorna bakom En Svart Flickas Handbok

Ramou Gabbidons medverkan i En Svart Flickas Handbok öppnade upp för hennes fortsatta skrivande. Snart kommer hennes första egna diktsamling. – Ramous bok kommer bana vägen för en rad nya författare, säger Mariama Jobe.