När talibanerna tog över Kabul blev Mohasadeh Bayat förtvivlad.
– Jag såg hur mina släktingar och vänner blev förföljda och jag tyckte det var orättvist att hela världen tyst tittade på.
Därför startade hon en namninsamling och har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven.

Mohasadeh, som går i nionde klass i Enbacksskolan, tycker att omvärlden inte gör tillräckligt för Afghanistans folk. Därför startade hon en namninsamling ”för alla unga flickor som inte vill vara sexslavar till talibanerna”.
– Jag fick mycket hjälp av mina vänner och nu har vi samlat in över 500 namn, 16 hela sidor.

En av hennes vänner, som var på besök i Kabul, höll på att fastna i landet. 
– Men han hade tur, han fick åka tillbaka tillsammans med de svenska soldaterna.

Mohasadeh är själv uppvuxen i Iran och kom till Sverige för fem år sedan med sin familj.
– Vår resa tog 35 dagar. Vi sökte asyl här i Sverige, men fick först avslag. Men vi överklagade och till sist fick vi permanent uppehållstillstånd allihop. Mina två systrar och jag är svenska medborgare.

Det går inte att förhandla med talibanerna

Mohasadeh är upprörd över att regeringen tänker förhandla med talibanerna. I sitt brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven skriver hon ”det verkar som att ni politiker tänker att så länge det inte är här i mitt land det sker så räcker det med att försöka prata folk till rätta”.

– Jag kan inte förstå det. Det går inte att förhandla med talibanerna, säger hon.

Mohasadeh avslutar sitt öppna brev med orden: ”Var och en av oss har ett ansvar, vi måste veta att vi kan räkna med varandra. Det finns de som vill ta vår frihet samt vår rättvisa med våld och hot. Vi behöver varandra för att vinna det här och finna trygghet och ge hopp om en bättre och ljusare framtid. Jag hoppas på ett ärligt svar från statsminister Stefan Löven och utrikesminister Ann Linde.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs här Mohasadeh Bayats öppna brev till Ann Linde och Stefan Löfven.

Här finns länken till namninsamlingen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Trygghetsvandring en regnig kväll i Hjulsta

Nyligen anordnade enheten för prevention och trygghet i Spånga – Tensta stadsdelsförvaltning en trygghetsinventering i Hjulsta. 

Vad kan Stockholm och Järva lära av Bäckby i Västerås? 

I Bäckby, Västerås, har det kommunala bostadsbolaget, högskolan, Västerås kommun och flera andra aktörer gemensamt inlett ett förebyggande arbete mot våld. En grupp från Järva blev inbjuden dit för att diskutera om det går att starta en Västeråsmodell i förebyggande arbete. 

”Poesin har blivit popkultur”

Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.   – Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

Utsikt från mitt köksfönster

Den här rubriken har väntat på sin text flera dagar. Meningen var att jag skulle vädra min besvikelse över att grannar inte hade börjat använda den nyrenoverade lekplatsen eller innetorget som mitt köksfönster vetter mot.