Bild: Kajsa Göransson

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.

Vi behöver alla någon att se upp till – någon som visar att du ska våga drömma stort och att du har rätt att drömma om att bli vad som helst! The sky is the limit! Och plötsligt, innan du vet ordet av, så har du nått till toppen precis som Suad Ali.

Vi i klass åtta på Enbacksskolan har lyssnat på Suad Alis sommarprat från 2018 på svenskan som inspiration inför läsningen av hennes nyutgivna bok ”Dina händer var fulla av liv”. Vi vill dela med oss av våra tankar och belysa hur viktigt det är för oss unga i dagens samhälle att hitta modiga förebilder som får oss att drömma – precis som Suad. Redan innan vi läst hennes bok känner vi att vi blivit en förebild rikare! 

Intresset för litteratur verkar vara inristat i Suads DNA och tidigt upptäckte hon sin kärlek för bibliotek och det skrivna ordet. Suad berättar att hon alltid varit ambitiös och haft stora drömmar speciellt när det gäller skrivandet och när hon var liten föredrog hon att sitta i sitt rum och skriva medans hennes syskon var ute och lekte.

Suads föräldrar motiverade och stöttade henne att våga tro på sig själv

Suads föräldrar motiverade och stöttade henne att våga tro på sig själv. På biblioteket i Linköping såg hon de oändligt höga bokhyllorna fyllda med böcker av olika författare. Det var då hon bestämde sig för att en dag skulle även hennes bok stå där på hyllan – vilket den nu gör!
”Att se vad Suad har åstadkommit ger mig hopp om att jag också en dag kan se min bok i ett bibliotek. Jag har också stora drömmar och en av dem är att skriva min egen bok precis som Suad och jag vill att min bok ska kunna ändra på andras tankesätt när det gäller invandring. Jag kom till Sverige för fem år sedan och resan till Sverige var svår. Jag vill dela med mig om vad det innebär att fly och att min berättelse kanske både kan ge stöd och en tankeställare. En familj på flykt är så mycket mer än vad man ser på tv. Vi hade ett liv före krig och förödelse. Jag vill visa att alla kan lyckas och om jag som kom till Sverige utan några kunskaper i språket kan lyckas så kan vem som helst göra det.” Mohadeseh

”Suads bok gör att vi förstår att vi alla kan erövra det svenska språket och det spelar inte någon roll om du har ett annat modersmål. Språket är ditt och mitt och alla har rätt till att göra det till sitt eget. Suad visar oss att det är möjligt.” Jag är övertygad om att hon banat vägen för många fler unga författare i Sverige. Hon är en kvinnlig förebild som representerar så många” Fatima W.
”Suad är en stor förebild och kanske speciellt för de med somalisk bakgrund som jag. Hennes ord kommer bli som en pelare för oss och stärka vår tro på att vi kan bli vad vi vill. Det inspirerar mig och det som jag tycker mest om är att hon använder negativitet i samhället och motgångar till något positivt.” Assad 

Vi behöver fler som Suad Ali i världen


”Vi behöver fler som Suad Ali i världen. Kanske jag och Suad inte har samma drömmar men Suad gör mig engagerad och modig nog att inte lyssna så mycket på alla runt omkring mig som säger att läkare är det bästa man kan bli. Jag vill inte det. Jag tänker bli lärare och hjälpa framtidens ungdomar. ” Olaa

På samma sätt som Suad nu inspirerar oss så fann Suad stor inspiration i Kofi Anan som under lång tid var FN:s generalsekreterare. När hon var yngre hade hon en bild på Kofi Anan i sitt sovrum som motivation till att även hon en dag skulle gå upp för de höga FN trapporna till huvudkontoret. Han representerar drömmen om att arbeta på FN är möjlig och som ung person är det väldigt viktigt att ha någon man kan spegla sig i och se upp till. Det visar att vem som helst oavsett var i världen man har sina rötter kan nå precis hur långt man vill så länge man kämpar hårt. I det här fallet var Kofi Anan en person som gav hennes drömmar plats och som gav henne ett arv – ett legacy. 

Det var dags för Suad att visa världen vad hon går för!

Som ni vet så finns nu Suads bok redo i hyllorna på biblioteken, i bokaffären och såklart i vårt klassrum – redo att läsas. Men vägen fram till hennes debut som författare har även kantats av många andra häftiga framgångar. Suad är bland annat med på Forbes 30 under 30-lista och det är inte vilken lista som helst, utan där rankas de mest lovande framtida talangerna i världen som är under 30 år och 2012 valdes hon ut som Sveriges representant till One young world Conference i New York där unga deltagare från världens alla hörn, tillsammans med medlemmar från FN, samlas för att diskutera hållbar utveckling i ett globalt perspektiv och för att i förlängningen göra världen till en bättre plats. Det var dags för Suad att visa världen vad hon går för! Gissa vem Suad fick som mentor väl på plats i New York! Ja, du gissar rätt. Det var Kofi Anan.

Mogadishu kommer alltid äga en del av Suads hjärta

När vi lyssnade på Suads sommarprat förstod vi även att det finns händelser som påverkat henne väldigt starkt. En sådan händelse var svältkatastrofen på Afrikas horn 2011 och Suad åkte ner till ett av alla flyktingläger för att möta tragedin i verkligheten och inte bara genom tv-rutan. Det är säkert svårt att glömma allt hon såg och upplevde och kanske är boken ett sätt att ge människorna i flyktinglägren en röst?
Sen finns också kärleken till Somalia och Ayeeyo Mariam – Suads mormor som hon dedikerat sin bok till. Mogadishu kommer alltid äga en del av Suads hjärta precis som människor på flykt.

”Flykting låter nästan som ett dåligt ord och ibland används det nedsättande bland oss ungdomar, men det finns ingen starkare än den som flytt undan krig för att rädda sin familj.” Ali K

Ni vet hur det känns när man öppnar en ny bok för första gången! Ikväll kommer vi i 8:2 sitta hemma i våra soffor, sängar och fåtöljer och läsa i Suads bok ”Dina händer var fulla av liv”. Vi kommer lära känna Nora, Hafsa, Buule, Ayan, Ahmed, Sagal och alla andra och genom dem se vad som händer med en människa på flykt och vi kommer vandra på Mogadishus gator både före – under och efter kriget.

Imran Mohamoud, Sabina Mailova, Mohadeseh Bayat och hela 8:2 i Enbacksskolan
Arbetet sker inom undervisningen i svenska, i samarbete med SO-verkstan och Nyhetsbyrån Järva.
Bild av Suad Ali: Kajsa Göransson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kollektiv sorg kräver mer psykologiskt stöd för unga

När Sakariya Hirsi fick nyheten om skjutningen i tisdags gick han ut i Tensta och möttes av sorg och förtvivlan. – Min önskan för 2021 är att det ska bli året då vi lyfter sorgen och bearbetar den.

Gå bara, del 12: MALTA

Det här är del 12 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. ”Alla människor borde prova att sitta i fängelse på Malta” skriver Abdi Elmi i dagens avsnitt. Han överlevde Sahara, Libyen och Medelhavet och tog sig till Europa, men visste ingenting om det som väntade.

Kista bibliotek släpper podd

Kista bibliotek har producerat en podcast för stockholmarnas egenförfattade och tidigare opublicerade noveller. Men än finns det möjlighet att delta om man har en tidigare opublicerad novell och är folkbokförd i Stockholms län.

Tensta calling – lyssna på en radiodokumentär i fyra delar

P1:s dokumentärserie handlar om Fariah, hennes familj och vänner i Tensta. Fariah har tröttnat på våldet och dödsskjutningarna och hon har bestämt sig för att få de kriminella killarna att prata om känslor.