Tanja Muravskaja är konstnären till Tre systrar.

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.

Två av systrarna, som egentligen är kusiner, talar till oss från varsin teveskärm. De pratar på, den ena på ukrainska och den andra på ryska, utan att bli avbrutna. Det är svårt att höra vad någon av dem säger, och det är meningen. (Men allt finns textat så att åhöraren kan läsa.) Den ena systern bor i Kiev och stöder Ukraina i den pågående konflikten med Ryssland. Hon berättar att hon valt att delta på Maidan-torget mot det som hon upplever som ”Rysslands inblandning mot Ukrainas strävan efter självständighet.”

Den andra systern bor i Ryssland och befinner sig på andra sidan i konflikten. ”Jag vill bara att vi ska leva i fred” , säger hon. Hon tycker att proteströrelsen är ”korrumperad och styrs av destruktiva krafter”. 

Med utgångspunkt från sin egen familj visar Tanja Muravskaja hur släktingar slutar prata med varandra och familjeband slits sönder. Intervjuerna gjordes när kriget pågick som värst. Idag är relationen kusinerna emellan bättre, säger hon, mycket på grund av att de deltog i konstverket.

– Men det visar vilka problem och motsättningar som konflikten har skapat. Och hur viktigt det är att lyssna och inte döma, säger Tanja Muravskaja.

Tanja Muravskaja är ukrainska och rysktalande, men född i Estland och idag estnisk medborgare. Hon är på många sätt en ”typisk sovjetmedborgare”, med rötter på flera ställen i landet som längre icke är. Hon är gästkonstnär i Tensta och bor i konsthallens lägenhet under några månader.

Idag, torsdagen den 21 februari, presenterar hon sitt konstverk mellan klockan 14 och 15 på konsthallen i Tensta.  Hennes installation ”Tre systrar” kan ses fram till den 22 april.

Kerstin Gustafsson Figueroa 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Svenska rappare i protest mot dödsskjutningarna

En ny version av Ison & Filles låt ”Lägg ner ditt vapen” från år 2006 släpptes idag. På singeln medverkar ett tiotal rappare från den svenska hiphopscenen, bland annat Rinkebybon Elias Abbas.

Ett frö har slagit rot i Rinkebys betong

Ett frö slår rot var namnet på Axpyplans kvartersfest igår och det var tydligt att föreningen Det gror i betongen lyckats med sin sådd. På den nybyggda scenen avlöste artisterna varandra hela eftermiddagen fram till att det började skymma. 

Teknologins risker framställs på ett läskigt sätt

Imran Mohamoud i klass åtta på Enbacksskolan har sett The Invisible Man. En skräckfilm som är både lärorik och skrämmande realistisk.

Mizeria, del 31: Du vet aldrig vilka öron som är märkta

Både hissen och rulltrappan är ur funktion. Så vi tvingas bära hela den här skrotiga barnvagnen – plus allt Mishas skit som hon proppat in i den – i trappan manuellt medan hela Stockholm går in i oss. Misha är svettig och stressad som vanligt men har svordomar redo som hon skriker ut utan minsta tvekan så fort hon hör någon gnälla mellan tänderna. Hon är fett äkta, om hon känner något så flyger det ut ur hennes mun utan filter. Hon, som själv är mamma, sa precis ”din mamma” till tanten som mumlade irriterat bakom oss. Hon skiter i. Det värsta är att tanten väntade på att meningen skulle avslutas. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.