Tanja Muravskaja är konstnären till Tre systrar.

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.

Två av systrarna, som egentligen är kusiner, talar till oss från varsin teveskärm. De pratar på, den ena på ukrainska och den andra på ryska, utan att bli avbrutna. Det är svårt att höra vad någon av dem säger, och det är meningen. (Men allt finns textat så att åhöraren kan läsa.) Den ena systern bor i Kiev och stöder Ukraina i den pågående konflikten med Ryssland. Hon berättar att hon valt att delta på Maidan-torget mot det som hon upplever som ”Rysslands inblandning mot Ukrainas strävan efter självständighet.”

Den andra systern bor i Ryssland och befinner sig på andra sidan i konflikten. ”Jag vill bara att vi ska leva i fred” , säger hon. Hon tycker att proteströrelsen är ”korrumperad och styrs av destruktiva krafter”. 

Med utgångspunkt från sin egen familj visar Tanja Muravskaja hur släktingar slutar prata med varandra och familjeband slits sönder. Intervjuerna gjordes när kriget pågick som värst. Idag är relationen kusinerna emellan bättre, säger hon, mycket på grund av att de deltog i konstverket.

– Men det visar vilka problem och motsättningar som konflikten har skapat. Och hur viktigt det är att lyssna och inte döma, säger Tanja Muravskaja.

Tanja Muravskaja är ukrainska och rysktalande, men född i Estland och idag estnisk medborgare. Hon är på många sätt en ”typisk sovjetmedborgare”, med rötter på flera ställen i landet som längre icke är. Hon är gästkonstnär i Tensta och bor i konsthallens lägenhet under några månader.

Idag, torsdagen den 21 februari, presenterar hon sitt konstverk mellan klockan 14 och 15 på konsthallen i Tensta.  Hennes installation ”Tre systrar” kan ses fram till den 22 april.

Kerstin Gustafsson Figueroa 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 13: Andra sidan gallren

Det här är del 13 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Drömmen om Europa har blivit en verklighet full av förtryck, byråkrati och rasism. Abdi kan inte säga som det är till sin pappa, men det finns hopp ändå. Kanske ligger det värsta bakom honom.

Melody Farshin debuterar med sin första soloshow

Husbydottern Melody Farshin är aktuell med sin allra första soloshow i höst. 3 streck är namnet på standup-föreställningen om identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram.

Gå bara, del 2: För barn går allt att göra till en lek

Det här är del 2 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Andra delen är fortsättningen på kapitel 1 som utspelar sig under Abdis barndom i Mogadishu, med vardag och fest trots kriget som när som helst kan göra sig påmint.

Jonas Hassen Khemiris nya roman är både träffsäker och trösterik

Det är inte svårt att föreställa sig ungefär hur författaren Jonas Hassen…