Årets Alma-pristagare är den franska författaren Jean-Claude Mourlevat. I Hjulsta grundskola jobbar barnen under våren med att lära känna författaren och hans böcker, som en del av skolans läsfrämjande verksamhet.

På Hjulsta grundskola arbetar elever och lärare med Alma-priset för att främja läsande och skolan har sedan sex år tillbaka fått besök av pristagare varje år. Om Jean-Claude Mourlevat kommer till Hjulsta återstår att se, men en stor utställning och Alma-fest planeras på skolan i slutet av maj.

Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner

Alma-priset, Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av Sveriges regering och delas ut årligen till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

Jean-Claude Mourlevat har gett ut ett trettiotal böcker för barn och ungdomar som översatts till nästan 20 språk, dock inte svenska ännu. Han tilldelas priset med följande motivering:

”Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 4: Inga alternativ

Det här är del 4 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. I fjärde avsnittet har kriget eskalerat och Abdis föräldrar tvingas ta ett stort beslut.

Bling anordnade vernissage igen

Bling och Womenisa hade en superuppskattad konstvernissage för andra gången i Kista Galleria. Ännu en gång fick både lokala och etablerade konstnärer visa upp sin konst. 

Himmel och helvete i makalös syrisk dokumentär

Till min dotter (For Sama) är en syrisk dokumentär från 2019 som skildrar livet i Aleppo under pågående krig. Filmen har prisats på filmfestivaler världen runt och nominerades till en Oscar för bästa dokumentär 2020. Den är både det absolut viktigaste och vidrigaste du kan se på bio i vår.

Gå bara, del 8: Genom öknen

Det här är del 8 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdis flykt fortsätter genom Sahara i 50 graders värme, utan tillräckligt med mat och vatten. Sanden är överallt. Människor blir sjuka, galna och dör.