I söndags var det ett samiskt evenemang för barn på Kista bibliotek. Det spelades en interaktiv teaterföreställning där barnen bland annat fick lära sig att jojka, samernas egna berättande, sångstil.

Skådespelerskan Elin Teilus har rötter i både samiska Udtja och västkustens Göteborg.
 – Jag har satt upp en föreställning som vänder sig till förskolebarn och de i yngre skolåldern. Men jag ser att även vuxna roas av att delta som publik.

Föreställningen engagerar barnen och de får lära sig både vad solen och månen heter på samiska. Barnen hjälper till att väcka renskötaren Nils Henrik med glada tillrop och hjälper också till att få liv i elden genom att blåsa på den.

Publiken får dessutom lära sig att jojka

Publiken får dessutom lära sig att jojka. De lär sig harens jojk och skatans jojk. Jojk är samernas egen berättande sångstil som sägs vara den äldsta musikformen i Europa.

 – Den här veckan har jag föreställningar i Stockholmstrakten. Jag har turnerat i både Sverige och Norge och på både förskolor och äldreboenden. Ungefär 200 föreställningar har det blivit!

Under föreställningen har Elin på sig en vacker kolt, samernas traditionella dräkt.
 – Den här har jag ärvt och min mormor har gjort isättningen med släktens egna mönster och färger.

Den 14 november finns möjlighet att se Elin Teilus igen på Kista bibliotek. Den gången blir det en konsert tillsammans med pianisten Rickard Åström. De framför ett program med musik, jojk och berättelser.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bibliotekarier i Järva blir sjuka av stressen

Incidentrapporterna från biblioteken i Järva avslöjar stora brister i arbetsmiljön, men problemen beror inte på stökiga ungdomsgäng eller för hög ljudnivå. Vad som däremot är tydligt är att minskade resurser går ut över både anställda och besökare.

Ismahan Ayranci vinner Blåslampan 2020

Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci vann årets konsumentpris Blåslampan. Priset delades ut idag på Rinkeby torg. ”Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag” skriver juryn i sin motivering.

Gå bara, del 2: För barn går allt att göra till en lek

Det här är del 2 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Andra delen är fortsättningen på kapitel 1 som utspelar sig under Abdis barndom i Mogadishu, med vardag och fest trots kriget som när som helst kan göra sig påmint.

Enbacksskolans bibliotekarie får fint pris

Cilla Dalén tilldelas Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor för sitt engagerade arbete med att öka elevers läsintresse, läsutveckling och informationskompetens. Cilla Dalén arbetar på Enbacksskolan i Tensta och är även författare till lättlästa biografier.