Tensta konsthall bjuder in till konstveranda och konstfredag där barn och vuxna kan få utlopp för sin kreativitet. Samt två utställningar: Den uppmärksammade The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz och nya Body to Body av Åsa Norberg och Jennie Sundén.

Som så många andra fick Tensta konsthall stänga sin verksamhet till följd av coronaviruset i mars. Men nu verkar smittspridningen gå nedåt i området och konsthallen har öppnat igen. På lördagen var det säsongspremiär med fika och kreativt pyssel på konstverandan.

Öppen konstverkstad hela sommaren med handarbete ute på verandan

– Vi kommer ha öppen konstverkstad hela sommaren med handarbete ute på verandan på tisdagar, onsdagar och torsdagar. I år har vi tema ’mönster, symboler och monogram’, som vi utgår ifrån som inspiration, men det går bra att göra lite vad man vill, sade Cecilia Widenheim som är chef för Tensta konsthall

Inne på konsthallen hänger två utställningar, Body to Body av Åsa Norberg och Jennie Sundén samt The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz. Den senare skulle egentligen ha slutat i maj, men förlängdes till och med den 23 augusti eftersom Tensta konsthall varit stängt de senaste månaderna.

Återspeglar synen på individ och samhälle i olika tidsepoker

Michael Rakowitz har återskapat de stora relieferna från det assyriska palatset i Nimrud med förpackningsmaterial, godispapper och tidningar. Resultatet är otroligt tjusigt, häpnadsväckande och mångbottnat. I utställningen ingår även ett videoverk och flera små skulpturer.

Utställningen Body to Body utgår från olika pedagogiker och hur de återspeglar synen på individ och samhälle i olika tidsepoker. Den utgörs av en serie textilverk i form av stora dukar med olika kroppsliknande motiv samt två skulpturer som ser inbjudande ut att sitta eller klättra på, men det går tyvärr inte. För den som vill slå sig ned i utställningen finns i stället kuddar utspridda över golvet.

Om det stänker något på den är det bara att torka av

– Åsa Norberg och Jennie Sundén har använt sig av funktionstyger som jeans, filt och galon. Den här fick hänga här i cafét ovanför diskvagnen och om det stänker något på den är det bara att torka av, sade Cecilia Widenheim om en grön galonduk med en origamiinspirerad grodfigur på.

På vernissagedagen fanns papper, pennor, tyg, sax och klister för pysselsugna barn som uppmuntrades att studera och inspireras av de lekfulla verken i Body to Body. Varje fredag under sommaren från och med den 26 juni kommer olika konstnärer till Tensta och håller workshops för barn och ungdomar. Då finns det möjlighet att prova på att jobba med lera, färg, tyg tryck och foto.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Två 18-åringar misstänks för mordet i Husby

Efter mordet i Husby finns nu fem misstänkta efter att två unga män greps i torsdags.

Stopp för fler ordningsvakter i Järva

Politikerna vill ha ordningsvakter på fler platser i Järva men nu har polisen sagt nej. Polismyndigheten anser att det varken finns rättsliga förutsättningar eller ett särskilt behov av fler vakter.

Misstänkt för mordet i Husby begärs häktad

Åklagaren har i dag begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet i Husby i måndags. Ytterligare en man, som också varit anhållen i ärendet, har däremot släppts på fri fot.

Löparakademin är igång igen

Löparakademin i Tensta samlas två gånger i veckan i Blå huset och tränar i området. – Alla är välkomna hos oss. Sist på träningen var vi ungefär 20 personer, men vi brukar bli upp till 30 personer, säger Senhit Berhane, en av Löparakademins nya ledare.